Δυστυχώς πολλοί πιστεύουν ότι με την αποδοχή των τουρκικών όρων θα «επανενώσουμε» την πατρίδα μας




Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Η τελευταία ενέργεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποστείλει απολογητική επιστολή σε συναγωνιστές του στην πλατφόρμα του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν και νυν οπαδούς συνεχών υποχωρήσεων για εξεύρεση λύσης υπήρξε αντιδεοντολογική, απαράδεκτη και ακατανόητη.

Η επιστολή συνοδευόταν από έγγραφα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα και τον χαρακτηρισμό «απόρρητη». Η ενέργεια αυτή έφερε στην επιφάνεια πολλά πράγματα.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο ΠτΔ χάνει την ψυχραιμία του, βλέποντας το καλάθι των ψηφοφόρων του να αδειάζει επικίνδυνα για την επανεκλογή του. Έτσι προσπαθεί να συγκρατήσει με απολογητικό τρόπο τους οπαδούς της όποιας λύσης, που άρχισαν και αυτοί να τον εγκαταλείπουν, όταν τον είδαν μεταμφιεσμένο με τη φουστανέλα.

Θεωρώ τα άλλα επακόλουθα ως δευτερεύοντα. Γνωρίζοντας την ιδεολογική και πολιτική τοποθέτησή του από τα χρόνια της νεότητάς του, ο ΠτΔ μας έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν διακρίνεται ούτε για την προσήλωσή του σε αρχές, ούτε για την προσήλωσή του στη δεοντολογία των πράξεων και των ενεργειών του. Άλλωστε όλοι του αναγνωρίζουν ότι είναι ικανότατος τακτικιστής, για τούτο και είχε σημαντική επιτυχία στη διαχείριση του κόμματός και των ψηφοφόρων του και στην επιτυχία του σε εκλογικές αναμετρήσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μάζες των ψηφοφόρων στην Κύπρο άγονται και φέρονται από τακτικισμούς και επικοινωνιακά τρικ. Οι τακτικισμοί και οι μεθοδεύσεις του είχαν μετατρέψει τους ψηφοφόρους του ΔΗ.ΣΥ. σε άβουλους και φανατικούς οπαδούς, που έθεταν το κόμμα πάνω από την αγάπη προς την πατρίδα. Για τούτο και ο ΠτΔ ελπίζει να τους μαντρίσει ξανά, όταν τον βλέπουν με τη φουστανέλα, που θα κρύψει όλες τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του για να επιτύχει μια λύση και να δικαιώσει τη μάχη που έδωσε για να περάσει το σχέδιο Ανάν. Έτσι και αυτή τη φορά χρησιμοποίησε μια αντιδεοντολογική και εν πολλοίς παράνομη μέθοδο, για να συγκρατήσει τους συνοδοιπόρους του στα Σούσα και να τους βεβαιώσει ότι η αλλαγή θα είναι πρόσκαιρη και ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψει.

Όμως στο άρθρο μου αυτό θα θίξω και μια άλλη απαράδεκτη συμπεριφορά, που έχει καταπατήσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το δημοσιογραφικό απόρρητο. Αυτή η πλευρά δεν σχολιάστηκε, παρά μόνο ακροθιγώς. Μερικοί είπαν ότι απλώς ο «αγαπητός του Διονύσης» τον κρέμασε. Όμως το θέμα είναι απείρως σοβαρότερο.

Όταν κάποιος παίρνει μια προσωπική επιστολή από τον ΠτΔ με το χαρακτηρισμό «απόρρητη» και με ιδιόχειρη φιλική προσφώνηση «αγαπητέ μου Διονύση» πρέπει τουλάχιστον να τη θεωρήσει εμπιστευτική. Επειδή δε και στο περιεχόμενο της επιστολής δεν υπήρχε το στοιχείο της διαφωνίας ή της αντιπαράθεσης, έπρεπε να τη διατηρήσει εμπιστευτική. Αυτή είναι η δεοντολογία που έπρεπε να ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε δέκτης τέτοιας επιστολής.

Αν ο δέκτης ως δημοσιογράφος κρίνει ότι στην επιστολή υπάρχει είδηση ή στοιχείο που ενδιαφέρει το κοινό και πρέπει να δημοσιοποιηθεί για το δημόσιο συμφέρον, τότε ο δημοσιογράφος μπορεί να αναφερθεί σε πληροφορίες του για το περιεχόμενο της επιστολής για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και να βοηθήσει τον αποστολέα. Για να μην αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών του μπορεί να χρησιμοποιήσει το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών ή ακόμα και να ζητήσει την έγκριση του αποστολέα. Καμιά όμως δημοσιογραφική δεοντολογία δεν επιτρέπει στον δημοσιογράφο να δημοσιεύσει φωτοτυπία της «απόρρητης» εμπιστευτικής επιστολής, όπου να φαίνεται η ιδιόχειρη προσφώνηση «Αγαπητέ μου Διονύση».

Μήπως πάλι ήθελε να βλάψει προεκλογικά τον ΠτΔ και να τον εκθέσει, επειδή πίστεψε ότι ο Αναστασιάδης παρεξέκλινε οριστικά από τη γραμμή τους; Αλλά αυτό δεν είναι μόνο αντιδεοντολογικό, αλλά και ανήθικο δημοσιογραφικά. Αλλά τι δεοντολογία και κουραφέξαλα ψάχνουμε σήμερα, όταν πολλοί πιστεύουν ότι μόνο με την αποδοχή των τουρκικών όρων θα «επανενώσουμε» τη σκλαβωμένη μας πατρίδα; Και αυτούς θεωρεί ο ΠτΔ ότι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για λύση.

Ο λαός που πραγματικά θέλει λύση και συνέχιση της Κ.Δ. απαιτεί από τον ΠτΔ γραπτή ανακοίνωση για το πλαίσιο Γκουτέρες και τις προτάσεις που υπέβαλε σύμφωνα με αυτό και με το οποίο είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες. Έτσι θα διαπιστώσουμε, αν το πλαίσιο και οι προτάσεις είναι βάση για λειτουργική λύση ή για διάλυση και τουρκοποίηση της Κ.Δ. Αυτή είναι ο δεοντολογία, που ο ΠτΔ δεν ακολουθεί επειδή φοβάται… τη διαρροή. Τα άλλα είναι κουραφέξαλα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: