Η ΕΚΤ ζητεί από τους ηγέτες να μην την ωθήσουν να τραβήξει την “σκανδάλη” για τις ελληνικές τράπεζες




Το μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωζώνης να μην την ωθήσουν να τραβήξει την “σκανδάλη” για τις ελληνικές τράπεζες, στέλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και το Κυπριακό Πρακτορείο.

Εάν οι συζητήσεις για μια συμφωνία χρηματοδότησης “γέφυρα” για την Ελλάδα καταρρεύσουν και πάλι, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να σταθμίσει το κατά πόσον θα διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες ή κατά πόσον θα απειλήσει με βέτο, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Όπως αναφέρει, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για επέκταση της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης των τραπεζών εξαρτάται από τις πολιτικές συζητήσεις που γίνονται για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ δεν θέλει να βρεθεί στη θέση όπου θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – και με το μέλλον της χώρας στο ευρώ – χωρίς πολιτική κάλυψη από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

“Ο τερματισμός του ELA θα μπορούσε να είναι μια ύστατη ανάγκη παρέμβασης, αντίστοιχη με μια πυρηνική επιλογή», δήλωσε ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance, στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Η ΕΚΤ δεν θα ήθελε πραγματικά ποτέ να το χρησιμοποιήσει, καθώς αυτό είναι ουσιαστικά το ίδιο όπως που να σπρώχνει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης”, πρόσθεσε ο κ. Enderlein.

“Η ευελιξία που επέδειξε η ΕΚΤ σε αυτή την κρίση σχετίζεται επίσης με βασικές αρχές», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Peter Praet την Πέμπτη, στο Λονδίνο.

“Ο ELA μπορεί να παρασχεθεί στο τραπεζικό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντί για βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες είναι φερέγγυες”, σημείωσε.

“Ωστόσο, αν τα προβλήματα συνδέονται με τις Κυβερνήσεις, τότε είναι επίσης πολύ σημαντικό οι ισολογισμοί, σε αυτήν την περίπτωση τα δημόσια οικονομικά, να είναι στο σωστό δρόμο”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν η φερεγγυότητα μιας τράπεζας στην πραγματικότητα εξαρτάται από τη συνεχή παροχή ρευστότητας, η ΕΚΤ κρατά την τύχη του τραπεζικού συστήματος στα χέρια της.

Το 2013, καθώς οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να πετύχουν συμφωνία για διάσωση της Κύπρου, η ΕΚΤ παρουσίασε τελεσίγραφο. Στις 21 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την χρηματοδότηση των τραπεζών για ακόμη τέσσερις ημέρες.

«Η έκτακτη παροχή ρευστότητας δεν υπάρχει για να χρηματοδοτεί τα κράτη”, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Christian Noyer στο γαλλικό ραδιόφωνο.

“Διασφαλίζουμε ότι η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης υπάρχει ανά πάσα στιγμή για τη χρηματοδότηση ανθρώπων και εταιρειών”, εξήγησε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει και πάλι στις 18 Φεβρουαρίου, για να ασκήσει βέτο στην παροχή ELA, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Αν μια συμφωνία δεν βρεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εξετάσει τη θέση της σε σχέση με την παραχώρηση ELA σε συνεδρία – στην Κύπρο – στις 5 Μαρτίου. Μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της κατάστασης θα μπορούσε να γίνει πριν από τότε.

Χωρίς πολιτική πρόοδο και συνέχιση της χρηματοδότησης, επιταχύνεται η φυγή καταθέσεων και η ανάγκη ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Gabriel Sterne, επικεφαλής του τμήματος ερευνών μακροοικονομικών, παγκοσμίως, στην Oxford Economics στο Λονδίνο.

«Η Κύπρος έχει γράψει ένα σενάριο, της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι παρόμοιο”, είπε σε σημείωμα του προς τους πελάτες.

“Κλείνοντας το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας είναι ίσως η πιο, οικονομικά, καταστροφική πράξη που θα μπορούσε να συμβεί σε καιρό ειρήνης”, επισημαίνει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: