Επιστροφή της Δημοκρατίας και κυπριακή τραγωδία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – www.ethnos.gr

Η 40η επέτειος από την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της προδοτικής χούντας υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, βρίσκει τη χώρα υπό την «κατοχή» των δανειστών της, οι οποίοι επέβαλαν αβάστακτα μέτρα στο λαό. Η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών, παραπέμπει σε εποχές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς, είναι λίγο-πολύ γνωστή με μεγάλο ερωτηματικό, ακόμα και σήμερα, πως μπόρεσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ να αλλάξει τις αποφάσεις και να επιβάλει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μελετώντας τα αμερικανικά αρχεία, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο παμπόνηρος Ηπειρώτης πολιτικός «τα βρήκε» με τον Τζόζεφ Σίσκο, απεσταλμένο του Χένρι Κίσιγκερ στην Αθήνα, προσφέροντας «πολιτική λύση». Η επιβολή της απόφασης στους χουντικούς ήταν μία εύκολη υπόθεση, άλλωστε είχαν εγκαταλείψει το σκάφος σαν τα ποντίκια, όταν έγινε ορατή η ήττα στην Κύπρο.

Το δώρο της Δημοκρατίας είναι πολύτιμο και θα έπρεπε ο καθένας να το προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς, ξεφύγαμε και την προδώσαμε και το αποτέλεσμα είναι -εν καιρώ ειρήνης- η παράδοση μέρους της κυριαρχίας στην Τρόικα. Οι πρώτοι που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων ήταν οι πολιτικοί. Ας φωνάζουν όταν τους ασκούμε κριτική για το σημερινό κατάντημα της χώρας, αλλά είναι λίγοι αυτοί που δεν ευθύνονται…

Αρκετοί εκμεταλλεύθηκαν τις θέσεις τους, στο υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή, και έστησαν ένα πελατειακό κράτος, που θα τους διασφάλιζε εσαεί τα αξιώματα και τα ωφέλη. Και μοιραία οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική τραγωδία.

Οι σημερινές συνθήκες, θυμίζουν στους παλαιότερους τις καταστάσεις πριν την επιβολή της δικτατορίας από τον Παπαδόπουλο και τη συμμορία του. Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί έρριξαν την πατρίδα στα βράχια, η δικτατορία δεν άξιζε στην πατρίδα μας. Ευτυχώς, σήμερα, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους με αξιοπρέπεια επιλέγοντας να διατηρούν μία μεγάλη απόσταση από τις αποφάσεις των πολιτικών.

Φοβάμαι πως το πάθημα της αποστασίας και της δικτατορίας δεν έγινε μάθημα σε κανένα. Η 24η Ιουλίου, θα ήταν μέρα μεγάλης γιορτής για τον Ελληνισμό, εάν η χούντα, σε συνεργασία με τον Χένρι Κίσιγκερ, δεν είχε παραδώσει την Κύπρο στους Τούρκους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: