Να ανοίξει τα χαρτιά του στο Κυπριακό θα ζητήσει από τον Τσαβούσογλου ο Γιώργος Κατρούγκαλος




Να ακούσει συγκεκριμένες απόψεις σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο θα ζητήσει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τις σημερινές συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

  • «Θα ζητήσω από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία, όπου ο `Ελληνας ΥΠΕΞ θα συναντήσει μεθαύριο Πέμπτη τον κ. Τσαβούσογλου.

«Τα μηνύματα θα είναι συγκεκριμένα και θα είναι και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

  • Υπογράμμισε πως «θέλουμε να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Θέλουμε να λυθεί όχι αύριο. Χθες θα θέλαμε να έχει λυθεί. Και για να γίνει αυτό, αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με ειλικρίνεια και να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού».

«Εν πάση περιπτώσει να ξεκινήσει μια συζήτηση προπαρασκευαστική, άτυπη στην αρχή, ούτως ώστε να υπάρχει μια πρόοδος που θα μας επιτρέψει όταν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιήσουμε όλη την πρόοδο που έχει γίνει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και ειδικά στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο ‘Ελληνας ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως μέσα από τη συζήτηση που έγινε κατέληξαν στα συγκεκριμένα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία και που στόχο έχουν να οδηγηθούμε σε συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

«Δεν είναι στόχος μας να συνομιλούμε για χάριν των συνομιλιών. Θέλουμε ουσιαστικές και στοχευμένες συνομιλίες που θα δύναται να φέρουν θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

  • Σε ερώτηση για την αυριανή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως υπήρξε μια σημαντική πρόοδο ως προς την ενίσχυση της διπλωματικής ισχύος και της θέσης των δυο χωρών από την ανάπτυξη των τριμερών σχέσεων συνεργασίας.

Επεσήμανε πως αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι «δεν είμαστε μόνο χώρες πυλώνες δημοκρατίας και σταθερότητας, είμαστε εξαγωγείς σταθερότητας σε ένα τρίγωνο αστάθειας, που η μια του κορυφή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, η άλλη είναι στη Λιβύη και η τρίτη είναι ψηλά στην Ουκρανία».

Σημείωσε πως η Ελληνική, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, θέλει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και πως “η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην τριμερή αυτή συνάντηση αποτελεί μια επιβεβαίωση του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα και μια εγγύηση ότι η αξιοποίηση, βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, των πόρων που δικαιούται να αντλεί από την ΑΟΖ της, θα γίνει σεβαστή γιατί αυτό επιτάσσει το διεθνές δίκαιο”.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του σημείωσε πως η ad hoc συμμετοχή των ΗΠΑ στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής είναι ένδειξη της σημασίας και της σπουδαιότητας αυτού του βασικού πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Είπε πως πολύ σύντομα θα δούμε και άλλου τέτοιου είδους ad hoc συμμετοχές από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας πως για παράδειγμα σήμερα με τον κ. Κατρούγκαλο αντάλλαξαν απόψεις και το θέμα της συμμετοχής της Γαλλίας από την οποία υπάρχει ενδιαφέρον για το τριμερές σχήμα με την Αίγυπτο.

  • Πρόσθεσε πως βρίσκονται μέσω της διπλωματικής οδού στο τελικό στάδιο για να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία αυτής της συνάντησης. Είπε ακόμη πως ένας στόχος που έχουν για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να γίνουν και οι πρώτες τριμερείς με χώρες του Κόλπου, σημειώνοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αντάλλαξαν απόψεις και για την Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Σχηματισμών που αναμένεται να λειτουργήσει την 1η Ιουνίου και για το πώς μέσα από τη λειτουργία της Γραμματείας αυτής θα επιχειρηθεί να τεθούν οι πρώτες βάσεις, ώστε μελλοντικά, και όταν αυτό είναι εφικτό αυτές οι συνεργασίες να μετεξελιχθούν σε ένα περιφερειακό μηχανισμό ασφάλειας και συνεργασίας, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.

«Δεν κτίζουμε συμμαχίες ενάντια στον όποιον τρίτο. Κτίζουμε συμμαχίες στη βάση θετικών προσεγγίσεων, που ανάμεσα σε άλλα, στο τέλος της ημέρας, θα έχουν οφέλη για τους λαούς της περιοχής», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη συναντίληψη που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως «αισθανόμαστε όλοι σαν να είμαστε από την ίδια μεριά υπεράσπισης των ίδιων αξιών, των ίδιων συμφερόντων».

  • Είπε πως πρώτο θέμα συζήτησης δεν μπορούσε να είναι πάρα το Κυπριακό, «το οποίο το αντιλαμβανόμαστε και εμείς ως ένα θέμα κατ’ εξοχήν παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ως ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη διάστασή του, κατοχής εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους από στρατεύματα. Και είναι τα θέματα που εμείς θέλουμε να θέσουμε με έμφαση στη συζήτηση με την Τουρκία, ακριβώς για να αξιοποιήσουμε και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Κραν Μοντάνα», σημείωσε.

Είπε πως θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του το Κυπριακό «προσπαθώντας να διερευνήσουμε τις προθέσεις και της άλλης πλευράς. Γιατί εμείς, και η Κύπρος και η Ελλάδα, θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό χθες. Θεωρούμε ότι υπάρχει όχι απλώς καθυστέρηση – 40 χρόνια καθυστέρηση για να λυθεί το θέμα – και όσο περνάει από το χέρι μας θα επιδιώξουμε την επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου”, σημείωσε.

Ανέφερε πως συζήτησαν και για τις άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που η Κυπριακή και η Ελληνική Δημοκρατία έχουν ενεργοποιήσει και αφορούν τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, «τα οποία φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε και με την παρουσία και άλλων ισχυρών δυνάμεων».

Τα σχήματα αυτά «είναι ακριβώς ένα απτό δείγμα της αναβάθμισης της διπλωματικής ισχύος και της Ελλάδας και της Κύπρου. Χωρίς να στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου θωρακίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά μας στην περιοχή και όχι μόνο στο επίπεδο της προάσπισης των οικονομικών μας συμφερόντων, κατ’ εξοχήν στην προάσπιση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών μας συμφερόντων», σημείωσε

Είπε πως συζήτησαν και για την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως «πάγια η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζονται τις αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, ανοικτές κοινωνίες, δημοκρατικές αρχές, και αυτό σε μια περίοδο που αμφισβητούνται αυτές οι αρχές ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι πάντοτε χρήσιμο να συζητάμε για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τις υπερασπιστούμε».

«Πολύ περισσότερο που πολλές από τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο συναρτώνται και με τα εθνικά μας θέματα. Συζητήσαμε για παράδειγμα το γιατί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας, με την αυτονόητη προϋπόθεση του εκ μέρους της σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και ότι πράγματι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και της Τουρκίας, αλλά και των δικών μας χωρών, να μείνει ανοικτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος με τις προϋποθέσεις που ανέφερα», σημείωσε.

  • Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Χριστοδουλίδη επιβεβαιώθηκε η αδελφική σχέση μεταξύ των δυο κρατών και η πλήρης συναντίληψη συμφερόντων, με τη χάραξη τακτικής και στρατηγικής. «Και από τη δική μας μεριά δεσμευόμαστε ότι πάντα έτσι θα συνεχίσει να είναι», ανέφερε.
  • Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε από την πλευρά του πως είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πολύ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε αριθμό θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, «ιδιαίτερα ενόψει και σημαντικών εξελίξεων που έπονται αλλά και συναντήσεων και επαφών που αναμένεται να έχουμε, από κοινού και όχι μόνο, εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ανέφερε πως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της αποστολής της κ. Λουτ, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών τους, σε συνέχεια και της συζήτησης που ο κ. Κατρούγκαλος είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε πως «μοναδικός στόχος και προσδοκία μας είναι η επανέναρξη ουσιαστικών και στοχευμένων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι προσεχείς συζητήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης πως με αφορμή τη σημαντική Σύνοδο της Τριμερούς συνεργασίας μας με το Ισραήλ που θα λάβει χώρα αύριο, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών «το πλήρες φάσμα των μηχανισμών συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με χώρες της περιοχής, διαπιστώνοντας την πρόσθετη αξία που έχει παραχθεί στο πλαίσιο αυτό, τόσο για τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτές, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους σε συγκεκριμένους τομείς που άπτονται ευρύτερα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, και ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούν οι εν λόγω τριμερείς συναντήσεις από την μια να διευρυνθούν σε συγκεκριμένους τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή, αλλά και κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και να δούμε πώς προχωρεί η προσπάθειά μας για να υπάρξει μια πιο θεσμική διασύνδεση μέσα από τη σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Είπε πως τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για κρίσιμα ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος επί των οποίων οι εξελίξεις τρέχουν, όπως είναι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, τα πρόσφατα ξεκάθαρα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης που έγινε στις Βρυξέλλες, το μεταναστευτικό και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «η εξέλιξη και το αποτέλεσμα των σημερινών μας συζητήσεων δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπώνει και να επαναβεβαιώνει τo άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και την ξεκάθαρη βούληση Λευκωσίας και Αθήνας για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση του πλέγματος της συνεργασίας μας».

Υπογράμμισε πως «θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, όπως πάντα, και θα συνεχίσουμε τον ανοικτό και παραγωγικό αυτό διάλογο σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των Υπουργείων μας, με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για την εξωτερική πολιτική των χωρών μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί κάποιους εταίρους μας στην ΕΕ να σκέφτονται και να υιοθετούν άλλες προσεγγίσεις από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Υπογράμμισε πως «εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση», γιατί η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ, μέσω του τερματισμού των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, δεν θα βοηθήσει όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και στη μετατροπή της Τουρκίας σε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται το κράτος δικαίου, μια χώρα η οποία είναι κοντά στην ΕΕ».

  • Τόνισε πως «θέλουμε μια Τουρκία που είναι κοντά στην ΕΕ και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας», σημειώνοντας πως ο τερματισμός αυτής της πορείας «θα οδηγήσει σε ακόμα πιο απρόβλεπτες εξελίξεις όσον αφορά την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως υπάρχει απόλυτη σύμπτωση θέσεων στο θέμα αυτό. «Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον του λαού της Τουρκίας, είναι προς το συμφέρον των δικών μας χωρών και είναι και προς το συμφέρον της ΕΕ να μην υπάρχει μια αντιευρωπαϊκή, εχθρική Τουρκία στα ανατολικά σύνορα τα ΕΕ, αλλά αντίθετα να είναι ανοικτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος, με την προϋπόθεση προφανώς ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή από τη δική της μεριά όλη αυτή η κατάκτηση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

Σημείωσε πως «είμαστε αντίθετοι όχι στο να επισημαίνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου, παραβιάσεις της δημοκρατίας, είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργηθεί από πολλές πλευρές ένα κλίμα ισλαμοφοβίας που είναι αντίθετο στην πρακτική των ανοικτών κοινωνιών που πάντοτε η Ευρώπη προωθούσε, είναι αντίθετη στον ίδιο τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό που έχει τις δικές του αξίες, έχει όμως και σεβασμό και στον άλλο».

  • Απαντώντας σε ερώτηση σε ότι αφορά την προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ένας από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού στην ‘Αγκυρα και η συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο κατέτεινε στο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

Ανέφερε πως έχουμε δει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης το τελευταίο διάστημα, χωρίς να έχουν λείψει οι παραβιάσεις, σημειώνοντας πως το δεύτερο κομμάτι της συνομιλίας του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ θα είναι ακριβώς η συζήτηση για την κατάστρωση ενός οδικού χάρτη περαιτέρω αποκλιμάκωσης της έντασης, που δεν ωφελεί καμία από τις δυο πλευρές.

Από την πλευρά του κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στο Αιγαίο όντως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα και μετά την επίσκεψη του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία μια αποκλιμάκωση, ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου βλέπουμε μια σχεδόν καθημερινή κλιμάκωση, είτε σε επίπεδο ενεργειών, είτε σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων.

  • “Εμείς δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να ακολουθήσουμε την τουρκική προσέγγιση. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η Ελλάδα, είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και δεν θα εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης που επιδιώκει η Τουρκία μέσα από τέτοιες ενέργειες των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε εντελώς ατυχή την ανακοίνωση-απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στη Σμύρνη περί γκιαούρηδων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών».

  • Αυτά “είναι τόσο αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτά όχι απλώς από το διεθνές δίκαιο, από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω τις δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών γιατί ο σκοπός μας δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης”, σημείωσε.

«Οταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων θα πρέπει να το επιβεβαιώνουμε και στην πράξη», κατέληξε ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/03/2019 13:50

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Κατρούγκαλου στη Λευκωσία: Στο επίκεντρο Κυπριακό και τριμερής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: