«Tώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε τους φίλους μας», το μήνυμα του κ. Μπάιντεν, επιμένει στο ΟΧΙ για την επίθεση κατά του Ιράν: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν συνεχίζει την περιοδεία του στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, αν και το μυαλό του βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την προσπάθεια να πείσουν την ισραηλινή ηγεσία να ασκήσει αυτοσυγκράτηση.

Ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε από τους συμβούλους του, που τον επισκέφθηκαν στην πόλη Scranton για την κατάσταση επί του εδάφους στο Ισραήλ και στο Ιράν, και βεβαίως ενημερώθηκε για τις επιλογές του. Για το τι πρέπει να πράξει στην περίπτωση που το Ισραήλ υλοποιήσει ένα από τα σενάρια πιυ υπάρχουν στο τραπέζι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε τους φίλους μας». Έγραψε σε άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι η αμερικανική Βουλή πρέπει να εγκρίνει επείγουσα νομοθεσία εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς και την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και της CIA συνομιλούν με όλους στο Τελ Αβίβ, γίνονται και επικοινωνίες που δεν ανακοινώνονται, η πίεση είναι άνευ προηγουμένου, αλλά -πάντα με τα σημερινά δεδομένα- η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει πειστεί.

Όλοι οι συνομιλητές των Αμερικανών, τους λένε ότι το Εβραϊκό Κράτος πρέπει να απαντήσει, ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον θα  προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν συμπεριλάβει το πετρέλαιο για το φυσικό αέριο. Και έχει μεγάλη σημασία διότι για κάποιο περίεργο λόγο οι Αμερικανοί επιτρέπουν στο Ιράν, σε αντίθεση με τη Ρωσία, να πουλάει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι «τις προσεχείς ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων, εναντίον των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας».

Ο κ. Σάλιβαν ζήτησε από τους συμμάχους της Αμερικής να συντονίσουν τα βήματα τους και να επιβάλουν κυρώσεις. Σίγουρα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τους ακολουθήσει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Όπως είπε ο κ. Σάλιβαν, οι νέες κυρώσεις «θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες».

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Αμερική δεν θα ενοχλήσει την Τεχεράνη στα θέματα ενέργειας, που σημαίνει ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν δόντια.

Καταλήγοντας και επιχειρώντας να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα, τι θα πράξει το Ισραήλ, νομίζω ότι οι αξιωματούχοι σε αυτή την πόλη γνωρίζουν λίγο πολύ, ότι οι προσπάθειες τους να αποτρέψουν το ισραηλινό κτύπημα δεν θα έχουν επιτυχία.

  • ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΛΙΟΛΙΟΥ Ο ΕΚΠΡΟΣΏΠΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

To Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν, ότι «επιθέσεις όπως αυτή που έκανε δεν θα περάσουν αναπάντητες ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων».

Αυτό επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Άλεξ Γκαντλέρ μιλώντας στην απεσταλμένη του OPEN στο Ισραήλ Αδαμαντία Λιόλιου.

«Αυτό που έκανε το Ιράν, το να επιτεθεί από του έδαφός του ήταν πρωτοφανές. Εκτόξευσαν 300 drones, ρουκέτες και πυραύλους στο Ισραήλ. Δε νομίζω ότι οποιαδήποτε χώρα θα το δεχόταν. Χρειαζόμαστε ένα συνασπισμό χωρών να συνεργαστούν για να σταματήσουν το Ιράν» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ πιθανό να επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν από άποψη στρατηγικής. Ο στρατός του Ισραήλ μπορεί να το κάνει, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μπορούν να το εκτελέσουν. Αυτή η δυνατότητα είναι στο τραπέζι και νομίζω ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το καταλαβαίνουν. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

  • «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ αλλά και όλου του κόσμου»

«Η διαμάχη Ισραήλ-Ιράν δεν αφορά μόνο το Τελ Αβίβ αλλά ολόκληρο τον κόσμο, εξηγεί ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Άλεξ Γκαντλέρ στη συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Αδαμαντία Λιόλιου.

Όπως αναφέρει σχετικά: «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ. Είναι όλου του κόσμου επειδή το Ιράν προσπαθεί να γίνει κράτος-πυρηνική δύναμη, Το Ιράν δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ αλλά απειλεί την περιοχή, συνεπώς τον κόσμο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι για το τι είναι ικανό το Ιράν και τι πρέπει να κάνουμε ως συμμαχία».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έφυγε για την Πενσιλβάνια ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά μην χρειαστεί να επιστρέψει άρον-άρον στην Ουάσιγκτον… Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: