Στερνός αποχαιρετισμός στον αδελφό μου Αριστείδη (Άριστο): «Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριον που θα σε σκεπάζει…»

Ο Αριστείδης (Άριστος) Αυγουστή. Φωτογραφία από την οικογένεια




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πλήθος κόσμου αποχαιρετήσαμε πριν λίγες μέρες τον αδελφό μου Αριστείδη (Άριστο). Σίγουρα όταν αποχαιρετάς έναν αδελφό η δοκιμασία είναι μεγάλη

. Ωστόσο, θες δε θες, είσαι υποχρεωμένος να αντικρίσεις κατάματα την πραγματικότητα και να κρατήσεις στο δισάκι των αναμνήσεων σου όλα εκείνα τα όμορφα που ζήσατε μαζί, για να μετριάζουν τη θλίψη σου. Μέχρι να έλθει το πλήρωμα του χρόνου για το παντοτινό αντάμωμα…

Ο Άριστος είδε το πρώτο φως της ζωής παρέα με τον δίδυμο αδελφό μας Ευένθων που δεν είχε την ίδια τύχη μαζί του, αφού πολύ γρήγορα έφυγε για το μακρινό ταξίδι. Και ταξίδεψε για την αιωνιότητα συντροφιά με μυριάδες Αγγέλους που τον οδήγησαν στον παράδεισο, όπου τον υποδέχθηκαν οι γονείς μας Χαράλαμπος και Καλλισθένη και τα αδέλφια μας Ανδρούλλα και Τάκης.

  • Ό,τι και αν γράψω, ό,τι κι αν πω για τον Άριστο, τον Αριστείδη μας θα είναι, χωρίς καμιά δόση υπερβολής, πάρα πολύ λίγο. Ήρεμος, καρτερικός, συμπονετικός, πεισματάρης, ανιδιοτελής, έντιμος με απαράμιλλο ήθος ένας πραγματικός αγωνιστής, πάντα χαμογελαστός, σοφός και ετοιμόλογος, συναισθηματισμός με κριτική σκέψη.
  • Εύχαρις πάντα, διακρινόταν για τη μετριοπάθεια του και αναδείκνυε το ουσιώδες με απλότητα. Ένας άνθρωπος που ανταποκρίθηκε στην οικογενειακή κλίση του και την υπερέβη.

Πίστευε στα ιδεώδη και τα ιδανικά. Συνειδητοποιημένος ιδεολόγος, οραματιστής, εραστής της αλήθειας, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας ο Άριστος στήριζε με πείσμα τις θέσεις και απόψεις του με φρόνηση και ηθική αρετή.

Είχε διανοητικές αρετές, ευρύτητα σκέψης και γνώση που μπορούσε να εμπνεύσει τον καθένα γύρω του και οριοθετούσε με απόλυτο σεβασμό το μέγεθος και την αξία όσων διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Ήταν αδύνατον να περάσει έστω και μια μέρα που να μείνει χωρίς πληροφόρηση (να ακούσει τα νέα όπως έλεγε χαρακτηριστικά) για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Ένα μικρό τρανζιστοράκι τον συνόδευε πάντα στις εκδρομές κι όπου αλλού δεν θα μπορούσε να ενημερωθεί με διαφορετικό τρόπο. Ήταν κι αυτό κάτι πολύ σπουδαίο που του κληροδότησε ο αείμνηστος πατέρα μας. Διέθετε μνήμη που θα ζήλευαν τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου!

Μνήμη γεμάτη με ημερομηνίες και ονόματα και τόπους και γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας! Μπορούσε να σου διηγηθεί συνταρακτικές ιστορίες, αυτοτελείς ομιλίες και ρητά. Ήταν το μεγάλο δώρο που του έκανε η μητέρα μας την ώρα που τον έφερνε στον κόσμο…

Διάβαζε ακατάπαυστα ιστορία, ποίηση και λογοτεχνία και θρησκευτικά κείμενα. Θαύμαζε και τιμούσε εκείνους που έγιναν λίπασμα λευτεριάς για τον τόπο μας και όσους με κάθε τρόπο φύλαγαν Θερμοπύλες.

Κάθε φορά που συναντιόμασταν είχε και κάτι σπουδαίο, κάτι καινούργιο να μου πει και να μου απαγγείλει. Από τον Μιχαηλίδη, τον Κάλβο, τον Μόντη και άλλους πολλούς, έργα των οποίων είχε αποστηθίσει και απέδιδε με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Εκείνη η ομιλία του Μακαρίου από τον ραδιοσταθμό της Πάφου αμέσως μετά το προδοτικό πραξικόπημα τον σημάδεψε καταλυτικά! Και την ήξερε ολόκληρη απ΄ έξω!!! Όπως και το αγαπημένο του ποίημα του Ανδρέα Κάλβου ωδή προς τον «Ιερόν Λόχον»: «Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριον που θα σας σκεπάζει…».

Το χιούμορ του αστείρευτο και ξεχωριστό! Ακόμα κι όταν βρέθηκε στο κρεβάτι του πόνου! Δίπλα του πάντα η σύζυγος του Ανδρούλλα που του συμπαραστάθηκε μέχρι τέλους με υπέρμετρη αυταπάρνηση και πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της να τον κρατήσει στη ζωή.

  • Μα ο θεός αποφάσισε διαφορετικά. Κι όταν αντελήφθη πως φθάνει το τέλος, χαμογελαστός έψελνε το «μετά πνευμάτων δικαίων και τετελειωμένων…»

Στα δυο του παιδιά, τα τέσσερα εγγόνια του και στην υπέροχη σύζυγο του αξίζει κάθε έπαινος για τη θυσιαστική συμπαράσταση και την αγάπη που του έδειξαν……   Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή τα αισθήματα και η σκέψη όλων μας είναι μαζί τους.

Κάποιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι. Και ένα σπάνιος άνθρωπος ήταν ο Άριστος. Τίμησε τον τόπο του και τον ίδιο Τον Θεό, με την καθαρή και Δοτική του ψυχή. Καλή ανάπαυση αδελφέ μου και καλή αντάμωση. Θα είσαι πάντα κοντά μας, μέσα μας, παρών στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Υπάρχει κανένας που να πει με ακρίβεια τον αριθμό τους; Οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης μουσουλμάνων, ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: