Με αφορμή τη σειρά Famagusta του καναλιού Mega, συνεχίζουμε να λέμε το «Δεν Ξεχνώ»: Έτσι παραδόθηκε στους Τούρκους Αττίλες η πόλη του Ευαγόρα…

Η φωτογραφία είναι από τη διαφήμιση του Mega Channel και τη σειρά του Ανδρέα Γεωργίου, Famagusta. Φωτογραφία μέσω του MEGA TV




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ προβλήθηκε το πρώτο από τα 21 επεισόδια της σειράς του «Mega» Ελλάδος «Famagusta”. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να εκφραστεί οποιαδήποτε άποψη για την περιεχόμενο και την ποιότητα της εκπομπής.

Τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά το πέρας της προβολής όλων των επεισοδίων. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ένας τηλεοπτικός δίαυλος της Ελλάδος αποφάσισε, ύστερα από πενήντα χρόνια τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο, να προβάλει μέσα από την εκπομπή αυτή το πρόβλημα της Κύπρου αποτελεί από μόνο του ένα πολύ σπουδαίο γεγονός.

Η Αμμόχωστος (Famagusta είναι η φράγκικη ονομασία της) είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη την χωμένη στην άμμο.

Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα, ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου, μια περιοχή πεδινή και εύφορη, με σημαντική γεωργική παραγωγή, στο θαλάσσιο κόλπο που φέρει και το όνομά της.

  • Το λιμάνι της πόλης είναι από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια που διαθέτει η Κύπρος. Έως το 1974 αποτελούσε το βασικό λιμάνι εξαγωγής γεωργικών προϊόντων.

Η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό εμπορικό κέντρο αλλά κυρίως τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της ξακουστής αμμώδους παραλίας της. Ανάμεσα στους εκτεταμένους πορτοκαλεώνες που περιέβαλλαν την πόλη, και δίπλα στην αμμώδη παραλία της, είχαν ανεγερθεί πολλά υπερσύγχρονα ξενοδοχεία και η Αμμόχωστος είχε πάρει μια έντονα κοσμοπολίτικη όψη.

Τον Αύγουστο του 1974 η πόλη του Ευαγόρα κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα  που εισέβαλαν στην Κύπρο με τους κατοίκους της να καταφεύγουν ως πρόσφυγες στις ελεύθερες περιοχές του νησιού. Η κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου, στις 15 Αυγούστου 1974, αποτελεί την τελευταία πράξη της μεγάλης τραγωδίας/προδοσίας του 74΄. Η Αμμόχωστος δεν συμπεριλαμβανόταν στα αρχικά σχέδια κατάληψης των τούρκων εισβολέων και θα μπορούσε να κρατηθεί ελεύθερη.

Οι λιγοστές δυνάμεις που δρούσαν τότε στην πόλη, χωρίς καμιά βοήθεια, ήταν σε θέση να την προστατέψουν, εάν δεν δινόταν εντολή (στις 14 Αυγούστου) εγκατάλειψης της από την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα από τον ίδιο τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) Ευάγγελο Αβέρωφ.

Η διαταγή έλεγε να αποφευχθούν συγκρούσεις ώστε να μην έχουμε θύματα! Είναι καθαρό πως, ο μεν Αβέρωφ διατάσσει στην ουσία, να υποχωρήσουν όλοι και να μην προβληθεί πουθενά αντίσταση, ο δε αρχηγός ενόπλων δυνάμεων καθορίζει τη γραμμή υποχώρησης, που δεν είναι άλλη από τη σημερινή γραμμή αντιπαράταξης.

  • Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Ευάγγελου Αβέρωφ έκανε την Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για το «Φάκελο της Κύπρου» να του αποδώσει «ιδιαίτερες ευθύνες».

Είχε προηγηθεί η προδοσία εκ μέρους των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο στα τουρκικά άρματα μάχης προκειμένου να κατευθυνθούν ανενόχλητα προς την πεδιάδας Μεσσαορίας.

Στην πορεία τους οι τούρκοι από την πεδιάδα της Μεσσαορίας, έδωσαν πολύ λίγες μάχες μέχρι να φθάσουν στην Αμμόχωστο. Κι αυτό διότι οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.). με κατακερματισμένες τις δυνάμεις τους, χωρίς τον κατάλληλο οπλισμό, και χωρίς ηθικό δεν μπόρεσαν να προβάλουν οποιαδήποτε σοβαρή αντίσταση.

Σε όλη την πορεία τους οι τούρκοι διέπραξαν τρομερές κτηνωδίες απέναντι στους τραυματίες ή τους αιχμάλωτους Εθνοφρουρούς, καθώς και στους αμάχους. Τους μεν αιχμάλωτους άνδρες της Ε.Φ. τους εκτελούσαν ομαδικά (ομολογία του Δρ. Γ. Κιουτσούκ), τους δε τραυματίες, τους άφηναν στο δρόμο και με εξαιρετικό σαδισμό, πέρναγαν από πάνω τους οι ερπύστριες των αρμάτων!

  • Το «Mega» Ελλάδος κάνει αυτό που εδώ στην Ελλάδα δεν κάναμε για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Κάλλιον αργά παρά ποτέ!

Υστερόγραφο: «Ο στρατιωτικός Διοικητής Αμμοχώστου Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ζαρκάδας φρόντισε έγκαιρα να ολοκληρώσει το δικό του μέρος της προδοσίας: Πρόδωσε την Αμμόχωστο από τις πρώτες ώρες, της πρώτης ημέρας, της πρώτης φάσης της Εισβολής, εκτελώντας με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές που είχε πάρει και που μόνο εκείνος γνώριζε…

Το γεγονός ότι ο ρόλος του Συν/χη Κωνσταντίνου Ζαρκάδα και των ανθρώπων του είχε τελειώσει από την πρώτη μέρα, αποδείχθηκε μόλις ανακοινώθηκε η προσωρινή κατάπαυση πυρός, χάριν των δήθεν “συνομιλιών της Γενεύης”.

Με το πρόσχημα ότι “όφειλαν να επισκεφθούν το Γ.Ε.Ε.Φ.”, ο Διοικητής Ζαρκάδας και το επιτελείο του εξαφανίστηκαν οριστικά, εγκαταλείποντας όλα τα Τμήματα και την Αμμόχωστο χωρίς Στρατιωτική Διοίκηση…». (Πάνος Ιωαννίδης, Νομικός, Πρόσφυγας από την Αμμόχωστο Πρόεδρος της Κίνησης για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ).

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ζωή και ο ηρωικός θάνατος του αντάρτη της ΕΟΚΑ, Μάρκου Δράκου: Έγινε θρύλος πολύ πριν πεθάνει, τ’ όνομά του ήταν πασίγνωστο για τη λεβεντιά, την παλληκαριά και τον πατριωτισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: