Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διόρισε το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου: Αναλαμβάνει ο έμπειρος οικονομολόγος Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης. Φωτογραφία via video, Facebook, IDEA Innovation Center




Ο Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης αναλαμβάνει καθήκοντα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου από τις 11 Απριλίου, μετά τον διορισμό του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενασκώντας τις συνταγματικές εξουσίες του, αποφάσισε τον διορισμό του Δρος Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου”.

Ο Δρ. Πατσαλίδης είναι οικονομολόγος και κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD Economics) από το London School of Economics, University of London (1989). Διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Ειδικός Σύμβουλος του σε θέματα οικονομίας.

“Με ευρύτατη πείρα σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και συνέχισε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κατά την περίοδο 2018-2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον Οκτώβριο του 2020 αποχώρησε από τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται, ενώ ακολούθως παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών εργασιών, της διαχείρισης κεφαλαίων, και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Ο δρ Πατσαλίδης διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα οικονομίας.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Ηροδότου για τη συνεργασία τους και για τις υπηρεσίες που προσέφερε “σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας.

  • Βιογραφικό Σημείωμα – Δρ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης

Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Είναι οικονομολόγος και κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD Economics) από το London School of Economics, University of London (1989). Είναι νυμφευμένος και έχει δύο ενήλικες κόρες.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, προσελήφθη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπου εργάστηκε στις Υπηρεσίες Διαχείρισης Εξωτερικού Χρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων (1989 – 1996).

Ακολούθως, ο κ. Πατσαλίδης συνέχισε την καριέρα του στην Τράπεζα Κύπρου όπου και εργάστηκε για 25 σχεδόν χρόνια (1996 – 2020). Διηύθυνε την Υπηρεσία Διαχείρισης Διαθεσίμων και στη συνέχεια ανέλαβε τον τομέα των Χρηματοοικονομικών Αγορών. Μετά την κρίση του 2013, διορίστηκε Οικονομικός Διευθυντής Διαχείρισης και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της Τράπεζας, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της στη διεθνή αγορά, και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών της. Στη συνέχεια, προήχθη σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο & Διευθυντή Διεύθυνσης Λειτουργικών Εργασιών, και τελικά σε Πρώτο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Την περίοδο 2018 – 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και της θυγατρικής του εταιρείας Artemis Credit Bureau.

Τον Οκτώβριο του 2020 αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου. Ακολούθως παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών εργασιών, της διαχείρισης κεφαλαίων, και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Κατά την περίοδο 2017 – 2023 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Από το 1989 είναι μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Οικονομικών Μελετών.

Το Μάρτιο του 2023, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ειδικός Σύμβουλος του σε θέματα οικονομίας.

ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου: Οι ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό για τη συνεχή υποστήριξη της Μεγαλονήσου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: