Ο μαχαιροβγάλτης θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπε ποτέ το δεξί μου μάτι: Ο Σαλμάν Ρουσντί περιγράφει τη στιγμή της επίθεσης που τον άφησε μονόφθαλμο [video]

FILE PHOTO: British-American novelist and German Book Trade Peace Prize laureate Salman Rushdie attends a press conference at the International Book Fair Frankfurt 2023 in Frankfurt am Main, Germany, 20 October 2023. The Peace Prize of the German Book Trade awarded by the German Publishers and Booksellers Association (Boersenverein des Deutschen Buchhandels) awards 25,000 euros and has been presented since 1950 at the end of the Frankfurt Book Fair. The 75th Frankfurt Book Fair runs from 18 to 22 October 2023. This year’s Guest of Honor Country is Slovenia. EPA/RONALD WITTEK




Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι και η οποία, εκτός των άλλων, τον άφησε μονόφθαλμο, ο Σαλμάν Ρουσντί, διηγείται ότι ο μαχαιροβγάλτης ήταν «το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπε ποτέ το δεξί μου μάτι»

Ο Σαλμάν Ρουσντί  είπε ότι η πρώτη του σκέψη όταν είδε τον άντρα που θα τον μαχαίρωνε επί σκηνής τον Αύγουστο του 2022 ήταν: «Εσύ είσαι λοιπόν. Εδώ είσαι.”

«Έμοιαζε σαν κάτι να βγαίνει από το μακρινό παρελθόν και να προσπαθεί να με σύρει πίσω στο χρόνο, αν θέλετε, πίσω σε εκείνο το μακρινό παρελθόν, για να με σκοτώσει», είπε ο γεννημένος στην Ινδία Βρετανοαμερικανός συγγραφέας, προγραμμένος από το Ιράν για τους περίφημους “Σατανικούς Στίχους”.

Ο Ρουσντί επρόκειτο να κάνει μια ομιλία στο Ίδρυμα Chautauqua στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 12 Αυγούστου 2022 όταν ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή και τον μαχαίρωσε περίπου 10 φορές.

  • «Καθόμουν στη σκηνή δεξιά», είπε ο Ρουσντί, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα απομνημονεύματά του για την επίθεση τα οποία θα εκδοθούν την ερχόμενη Τρίτη, με τίτλο Knife: Meditations After an Attempted Murder.
  • «Έπειτα, στη γωνία του δεξιού μου ματιού – το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπε ποτέ το δεξί μου μάτι – είδα τον άντρα με τα μαύρα να τρέχει προς το μέρος μου στη δεξιά πλευρά του καθιστικού. Μαύρα ρούχα, μαύρη μάσκα προσώπου. Έμπαινε με δύναμη και σκυμμένος..

«Ομολογώ, μερικές φορές είχα φανταστεί τον δολοφόνο μου να σηκώνεται σε κάποιο δημόσιο φόρουμ και να έρχεται να με βρει ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, η πρώτη μου σκέψη όταν είδα αυτή τη δολοφονική μορφή να ορμάει προς το μέρος μου ήταν, «Εσύ είσαι λοιπόν». Εδώ είσαι.'”

Μετά την επίθεση, ο Ρούσντι παρέμεινε στο νοσοκομείο για έξι εβδομάδες. Έχασε την όραση στο ένα μάτι και την αίσθηση σε μερικά δάχτυλα.

«Ένας από τους χειρουργούς που μου έσωσαν τη ζωή μου είπε: «Πρώτα ήσουν πραγματικά άτυχος και μετά ήσουν πραγματικά τυχερός». Είπα, “Ποιο είναι το τυχερό μέρος;” και είπε «Λοιπόν, το τυχερό μέρος είναι ότι ο άντρας που σου επιτέθηκε δεν είχε ιδέα πώς να σκοτώσει έναν άνδρα με μαχαίρι», είπε ο Ρούσντι στον Άντερσον Κούπερ στο 60 Minutes του CBS στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίθεση .

  • Η επίθεση σημειώθηκε 33 χρόνια αφότου ο τότε ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά ζητώντας τον θάνατο του Ρουσντί μετά τη δημοσίευση των Σατανικών Στίχων, βιβλίο το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο.

Ο φερόμενος ως δράστης, Hadi Matar, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού. Κρατείται χωρίς εγγύηση από τη σύλληψή του αμέσως μετά την επίθεση.

Τον Ιανουάριο, η δίκη του Matar καθυστέρησε λόγω των επερχόμενων απομνημονευμάτων, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν την Τρίτη. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον Matar υποστήριξε ότι είχαν το δικαίωμα να δουν τα απομνημονεύματα και οποιοδήποτε σχετικό υλικό πριν δικαστεί ο πελάτης του, καθώς θα αποτελούσε αποδεικτικό στοιχείο.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρουσντί ανακοίνωσε ότι εργαζόταν πάνω στα απομνημονεύματα κατά τη διάρκεια μιας προηχογραφημένης εμφάνισης του Zoom στο φεστιβάλ Hay.

Το Knife, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin και έχει 224 σελίδες, είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Ρουσντί μετά την επίθεση. «Ήταν ένα βιβλίο που έπρεπε οπωσδήποτε να γράψω: ένας τρόπος να αναλάβω την ευθύνη του τι συνέβη και να απαντήσω στη βία με τέχνη», είπε.

Ο Ροθσντί έχει γράψει 15 μυθιστορήματα και πολλά έργα μη λογοτεχνίας. Έχει προταθεί για το βραβείο Booker πέντε φορές, κερδίζοντας το βραβείο το 1981 για τα Midnight’s Children. Το βιβλίο κέρδισε επίσης το Booker of Bookers το 1994 και το Best of the Booker το 2008, για να σηματοδοτήσει την 25η και 40η επέτειο του βραβείου.


Με πληροφορίες από The Guardian

 

Στη δημοσιότητα ένα νέο teaser από την νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Kinds of Kindness» [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: