Σαλμάν Ρούσντι: Σε βιβλίο από το δικό του σακατεμένο χέρι οι μνήμες από την απόπειρα δολοφονίας που άφησαν τυφλό στο ένα μάτι τον «βλάσφημο» συγγραφέα

FILE PHOTO: Τυφλό από το ένα μάτι και με το ένα χέρι σακατεμένο άφησε τον Σάλμαν Ρούσντι η επίθεση με μαχαίρι το 2022 στη Νέα Υόρκη. EPA/SARAH YENESEL




Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο ινδικής καταγωγής μυθιστοριογράφος που κρυβόταν χρόνια καθώς το Ιράν είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν λόγω των έργων του, πρόκειται να δημοσιεύσει βιβλίο με τις αναμνήσεις του για την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι το 2022 στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε χθες ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House.

Τα νέα απομνημονεύματα του Ρούσντι, “Knife: Meditations After an Attempted Murder” [σ.σ: ανεπίσημη μετάφραση: “Μαχαίρι, Στοχασμοί μετά από μια απόπειρα δολοφονίας”], θα δημοσιευθούν στις 16 Απριλίου 2024.

«Είναι ένα βιβλίο που ήταν για μένα απαραίτητο να το γράψω: ένας τρόπος να αναλάβω την ευθύνη για ό,τι συνέβη και να απαντήσω στη βία με τέχνη», αναφέρει ο Ρούσντι, του οποίου οι δημόσιες εμφανίσεις υπήρξαν περιορισμένες μετά την περσινή επίθεση, σε δήλωση που κυκλοφόρησε από τον εκδότη του.

Ο Ρούσντι, 76 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο «Freedom to Publish» από τα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου τονπερασμένο Μάιο.

Μια επίθεση τον Αύγουστο του 2022, κατά τη διάρκεια διάλεξης που έδινε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, άφησε τον συγγραφέα τυφλό στο ένα μάτι και επηρέασε τη χρήση του ενός χεριού του. Ο δράστης, ένας σιίτης μουσουλμάνος Αμερικανός από το Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και επίθεση δεύτερου βαθμού.

Ο Ρούσντι κυκλοφόρησε ένα νέο μυθιστόρημα, « Πόλη της Νίκης », σχεδόν έξι μήνες μετά την επίθεση με μαχαίρι του.

Ο Ρούσντι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό απειλές για τη ζωή του που συνδέονται με το τέταρτο από τα μυθιστόρημά του, το βλάσφημο κατά το Ιράν «Οι Σατανικοί Στίχοι».

Ο Ρούσντι πέρασε χρόνια κρυμμένος όταν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εκείνη την εποχή, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε μια  φετβά, ή θρησκευτικό διάταγμα, καλώντας τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν.

Ενώ η φιλο-μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Ιράν του προέδρου Μοχάμαντ Χατάμι αποστασιοποιήθηκε από τη φετβά στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, η φετβά για το κεφάλι του Ρούσντι  με ανταμοιβή πολλά εκατομμύρια δολάρια καταργήθηκε ποτέ.

Με πληροφορίες από CNN

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Υπέροχες ανθρώπινες ιστορίες, μία φανταστική χώρα και κλασικός «Πολίτης Κέιν» [trailers]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: