Εισβολή κομάντο της αστυνομίας του Ισημερινού στην πρεσβεία του Μεξικού: Συνέλαβαν τον πρώην αντιπρόεδρο, σοβαρή διπλωματική κρίση σε εξέλιξη [videos]

Members of an elite unit of the Ecuadorian Police break into the Mexican Embassy to arrest former Ecuadorian Vice President Jorge Glas, convicted of corruption, and who was denied political asylum, in Quito, Ecuador, 05 April 2024. EPA, JOSE JACOME




Οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Χόρχε Γκλας χθες, Παρασκευή, το βράδυ, μέσα στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, όπου βρισκόταν από τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το Μεξικό να αναστείλει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον Ισημερινό.

Ο Γκλας, ο οποίος έχει καταδικαστεί δύο φορές για διαφθορά, είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο έπειτα από αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου τον Δεκέμβριο, με το επιχείρημα ότι διώκεται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν δια της βίας στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο προτού προχωρήσει στη σύλληψη, σημειώνει ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το προεδρικό γραφείο του Ισημερινού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν τον Γκλας.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με τον Ισημερινό, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη αυτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της μεξικανικής κυριαρχίας.

Τραυματισμοί

“Το Μεξικό ανακοινώνει την άμεση διακοπή των διπλωματικών του σχέσεων με τον Ισημερινό”, δήλωσε λίγο αργότερα η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρσένα επίσης σε ανάρτησή της στο X, αναφερόμενη επίσης σε “τραυματισμούς που υπέστη το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό” κατά την έφοδο της αστυνομίας του Ισημερινού στην πρεσβεία του.

Η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα της θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το Μεξικό χορήγησε την Παρασκευή άσυλο στον Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε καταφύγει στην μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο από τις 17 Δεκεμβρίου και αποτελεί αντικείμενο εντάλματος σύλληψης στον Ισημερινό, όπου έχει καταδικαστεί για διαφθορά. Το Κίτο χαρακτήρισε στη συνέχεια την απόφαση του Μεξικού “παράνομη”.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες τη νύχτα ότι “ο Χόρχε Γκλας Εσπινέλ, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη από την δικαιοσύνη του Ισημερινού, συνελήφθη απόψε και τέθηκε υπό τις εντολές των αρμόδιων αρχών”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Επικοινωνίας της χώρας.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης του Ισημερινού έδειξαν ένστολους αστυνομικούς να μπαίνουν στην πρεσβεία του Μεξικού, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Κίτο, για να συλλάβουν τον Γκλας.

“Κάθε πρεσβεία έχει έναν μοναδικό σκοπό: να εξυπηρετεί ως διπλωματικός χώρος που έχει στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών”, σημείωσε το υπουργείο Επικοινωνίας του Ισημερινού στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι “κανένας εγκληματίας δεν μπορεί να θεωρείται πρόσωπο που διώκεται πολιτικά”.

Ο πρώην αντιπρόεδρος “Χόρχε Γκλας έχει καταδικαστεί και έχει εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από τις αρμόδιες αρχές”, τόνισε επίσης.

Η χορήγηση ασύλου στον Γκλας την Παρασκευή από το Μεξικό έγινε την επομένη της απόφασης του Ισημερινού να απελάσει την Μεξικανή πρεσβευτή στο Κίτο, την Ρακέλ Σερούρ.

Αυτή κηρύχθηκε persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο), ύστερα από σχόλια του Μεξικανού προέδρου Αντρές Λόπες Ομπραδόρ για την πολιτική βία στον Ισημερινό.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Μεξικό / Κίτο, Ισημερινός

Με το απόρρητο πρόγραμμα AI «Λεβάντα» οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πρόγραψαν άκριτα 37.000 «σκώρους» στη Γάζα, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: