Με το απόρρητο πρόγραμμα AI «Λεβάντα» οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πρόγραψαν άκριτα 37.000 «σκώρους» στη Γάζα, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα [video]

Palestinians search for missing people under the rubble of a destroyed house following Israeli air strikes in Al Nusairat refugee camp, Gaza Strip, 04 March 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με δημοσίευμα ισραηλινών ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός του Ισραήλ βασίστηκε σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για να προσδιοριστούν δεκάδες χιλιάδες στόχοι βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, στο CNN.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των +972 Magazine και Local Call, είπε ο κ. Κέρμπι.

Το ρεπορτάζ επικαλείται έξι αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία ή τη χρήση του προγράμματος, του «Lavender» («Λεβάντα»).

  • Εξηγεί πως ο ισραηλινός στρατός όρισε δεκάδες χιλιάδες στόχους με το πρόγραμμα ΤΝ, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Ως και 37.000 Παλαιστίνιοι θεωρήθηκαν εξτρεμιστές ή δυνητικά εξτρεμιστές και προγράφτηκαν, εξηγεί.

Το αρνείται ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται πως βασίστηκε σε πρόγραμμα ΤΝ για να ορίσει τους στόχους των βομβαρδισμών του. Επέμεινε, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, πως «δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τρομοκράτες ή να προσπαθεί να προβλέψει αν κάποιος είναι τρομοκράτης», προσθέτοντας πως «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, προβλέπεται πως αναλυτές κάνουν με ανεξάρτητο τρόπο εξέταση των δεδομένων για να επαληθεύσουν αν οι στόχοι που αναγνωρίζονται εκπληρώνουν τα κριτήρια.

Ωστόσο πηγή του περιοδικού επέμεινε στο ότι το προσωπικό απλά βάζει «σφραγίδα» στα αποτελέσματα της στοχοποίησης από το πρόγραμμα ΤΝ, εξηγώντας πως συνήθως κάποιος ασχολείται με τον στόχο «κάπου 20 δευτερόλεπτα» απλά για «να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για άνδρα», παρότι το πρόγραμμα είναι «γνωστό πως κάνει ‘λάθη’» που φθάνουν ως και «το 10% των περιπτώσεων».

Οι στόχοι βομβαρδίζονταν συστηματικά «ενώ βρίσκονταν σπίτια τους», κάτι που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε θανάτους αμάχων, συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ της αμερικανικής προεδρίας Κέρμπι είπε εξάλλου στο CNN, ερωτηθείς σχετικά, πως θεωρεί «ευπρόσδεκτη» εξέλιξη το άνοιγμα του σημείου διέλευσης Έρετς για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο.

Τι είναι και πως λειτουργεί το Lavender 

Το μυστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάστηκε Lavender χρησιμοποίησε ευρείες παραμέτρους για τον εντοπισμό πιθανών στόχων, καθορίζοντας περίπου 37.000 άτομα ως στόχους για πιθανές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, χρησιμοποίησε μηχανική εκμάθηση για να αναγνωρίσει χαρακτηριστικά μελών της Χαμάς και Παλαιστινίων με βάση παράγοντες όπως η σχέση με ύποπτους «στρατιώτες» και η συχνή αλλαγή του τηλεφώνου τους.

Η έρευνα των +972 Magazine και Local Call αποκάλυψε περαιτέρω ότι το πρόγραμμα Lavender εντάχθηκε σε ένα άλλο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης The Gospel για το οποίο αναφέρθηκε προηγουμένως επίσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων έγκειται στον ορισμό του στόχου: ενώ το Gospel στοχοποιεί κτίρια και κατασκευές  όπου ο στρατός ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούν μέλη της Χαμάς, το Lavender στοχοποιεί και φτιάχνει λίστα με υπόπτους.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε, σύμφωνα με την κοινή έρευνα, από την ελίτ του τμήματος πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Μονάδα 8200. Αυτό είναι παρόμοιο με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (NSA) ή το GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέρτε μας περισσότερους στόχους»

Η ανάγκη για ένα τέτοιο πρόγραμμα προέκυψε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 . Η έρευνα επικαλούμενη τους αξιωματικούς των πληροφοριών έγραψε ότι οι διοικητές απαιτούσαν συνεχείς επιθέσεις σε στόχους.

«Μας πίεζαν συνεχώς: «Φέρτε μας περισσότερους στόχους». Πραγματικά μας φώναζαν», είπε ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στον The Guardian . «Μας είπαν: τώρα πρέπει να εξοντώσουμε τη Χαμάς, ανεξάρτητα από το κόστος. Ό,τι μπορείς, βομβαρδίζεις».

Και σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διοικητών τους, άρχισαν να βασίζονται στο Lavender, το οποίο δημιούργησε μια βάση δεδομένων με άτομα που πιστεύεται ότι έχουν… «μαχητικά» χαρακτηριστικά.

  • Οι μαρτυρίες από πρώτο χέρι των αξιωματικών πληροφοριών του Ισραήλ, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το Lavender, αποκάλυψαν πώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Χαμάς.

Σύμφωνα με αυτούς, το Lavender είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, επεξεργαζόμενος τεράστιους όγκους δεδομένων για να εντοπίσει γρήγορα τους στόχους. Στην πραγματικότητα, τέσσερις αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian , είπαν ότι σε ένα στάδιο του πολέμου, το Lavender είχε καταγράψει έως και 37.000 Παλαιστίνιους που συνδέονται είτε με τη Χαμάς είτε με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

  • Ο Yuval Abraham, ο συγγραφέας της έρευνας, έγραψε: «Κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου, ο στρατός έδωσε ευρεία έγκριση στους αξιωματικούς να υιοθετήσουν τις λίστες δολοφονιών του Lavender, χωρίς να απαιτείται να ελέγξουν διεξοδικά γιατί το μηχάνημα έκανε αυτές τις επιλογές ή να εξετάσει ακατέργαστα στοιχεία πληροφοριών στα οποία βασίστηκαν.

«Μια πηγή δήλωσε ότι το ανθρώπινο προσωπικό συχνά χρησίμευε μόνο ως «λάστιχο» για τις αποφάσεις της μηχανής, προσθέτοντας ότι, κανονικά, αφιέρωναν προσωπικά μόνο «20 δευτερόλεπτα» σε κάθε στόχο πριν εγκρίνουν έναν βομβαρδισμό» είπε ο Yuval Abraham.

Το περιοδικό ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «επιτέθηκε συστηματικά» σε στόχους στα σπίτια τους, συνήθως τη νύχτα όταν ολόκληρες οικογένειες ήταν παρούσες.

  • «Το αποτέλεσμα ήταν ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι -οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά ή άνθρωποι που δεν συμμετείχαν στις μάχες- εξοντώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, εξαιτίας των αποφάσεων του προγράμματος AI», έγραψε.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός, γνωστός για την κατοχή όπλων υψηλής αξίας, «προτίμησε» να χρησιμοποιεί ανόητες βόμβες –ανεκατευθυνόμενους πυραύλους που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας ζημιές.

Το IDF φέρεται επίσης να επέτρεψε ότι για κάθε κατώτερο στέλεχος της Χαμάς που εντοπιζόταν από το Lavender, ήταν εντάξει να σκοτωθούν άμαχοι 15-20 πολίτες ενω για  ανώτερο στέλεχος, ο αριθμός ανέβηκε στους 100 άμάχους πολίτες.

«Είχαμε έναν υπολογισμό για το πόσοι [άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν] για τον διοικητή της ταξιαρχίας, πόσοι [άμαχοι] για έναν διοικητή τάγματος και ούτω καθεξής», φέρεται να είπε μια πηγή στον Guardian .

Τι λέει ο Ισραηλινός στρατός

Το Ισραήλ, ωστόσο, διέψευσε την έρευνα του περιοδικού +972-Local Call αλλά δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη του προγράμματος Lavender. «Ο Ισραηλινός στρατός δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει τρομοκράτες ή προσπαθεί να προβλέψει εάν ένα άτομο είναι τρομοκράτης», αναφέρεται σε ανακοίνωση και προστίθεται:

  • «Τα συστήματα πληροφοριών είναι απλώς εργαλεία για τους αναλυτές στη διαδικασία αναγνώρισης του στόχου».

Υποστήριξε περαιτέρω ότι το πρόγραμμα Lavender ήταν απλώς μια βάση δεδομένων, σκοπός της οποίας ήταν η διασταύρωση πηγών πληροφοριών, προκειμένου να παραχθούν πληροφορίες για τους στρατιωτικούς πράκτορες τρομοκρατικών οργανώσεων. «Αυτή δεν είναι μια λίστα επιβεβαιωμένων στρατιωτικών στους οποίους μπορούν να επιτεθούν».

Ο αντισυνταγματάρχης Peter Werner, εκπρόσωπος του IDF, επέκρινε το ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδές. Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο IDF επέτρεψε τον θάνατο 15-20 αμάχων για έναν κατώτερο στέλεχος της Χαμάς, έγραψε στο Χ: Κανένα άτομο της Χαμάς δεν έγινε στόχος με αναμενόμενες 100 απώλειες αμάχων». Κανένας στόχος δεν εγκρίθηκε αυτόματα για επίθεση με αναμενόμενα 15-20 θύματα ανάμεσα στους αμάχους».

Συνέπειες για τον πόλεμο

Οι ισχυρισμοί έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το Ισραήλ. Η χώρα δέχεται τεράστια πίεση ακόμη και από τους υποστηρικτές της για τον αυξανόμενο αριθμό απωλειών αμάχων. Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν νέο γύρο κριτικής μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας της World Central Kitchen σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα τη Δευτέρα.

Εμπειρογνώμονες μιλώντας στον Guardian είπαν ότι ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Ισραηλινός στρατός είχε αποδεχθεί και προεγκρίνει παράπλευρες απώλειες δεκάδων αμάχων.

Ένας τέτοιος εμπειρογνώμονας είναι η Σάρα Χάρισον, πρώην δικηγόρος στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και τώρα αναλύτρια στο Crisis Group. Είπε στον Guardian: «

Ενώ μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου 15 παράπλευροι θάνατοι αμάχων θα μπορούσαν να είναι ανάλογες, υπάρχουν άλλες φορές που σίγουρα δεν θα ήταν. Δεν μπορείς απλώς να ορίζεις έναν ανεκτό αριθμό για μια κατηγορία στόχων και να λες ότι θα είναι νομίμως ανάλογος σε κάθε περίπτωση».

Με πληροφορίες από Reuters, firstpost.com, The Guardian 

Μετά τη σκληρή παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν: Το Ισραήλ θα επιτρέψει «προσωρινά» παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του Έρετς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: