Η Λευκωσία δεν σταματά, συνεχίζει τις εντατικές επαφές με τον ΟΗΕ, λέει ο Κύπριος Εκπρόσωπος: Προσηλωμένος παραμένει ο Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις εντατικές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σημείωσε παράλληλα ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο κ. Λετυμπιώτης απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στο Προεδρικό.

Σε ερώτηση αν έχει απορρίψει ο κ. Τατάρ τις ιδεές του κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μιλήσω εγώ εκ μέρους του κ. Τατάρ».

«Αυτό το οποίο θα σας επαναλάβω για ακόμη μια φορά είναι ότι εμείς στις προτάσεις του Γ.Γ. είμαστε θετικοί, παραμένουμε θετικοί, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ εντατικά με τα ΗΕ και με την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. των ΗΕ», είπε. «Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει η κ. Ολγκίν στην Κύπρο απάντησε ότι δεν έχει ενημέρωση για την ημερομηνία επίσκεψης της κ. Ολγκίν, προσθέτοντας ότι μόλις υπάρξει αυτή η ενημέρωση και μόλις κλειδώσει η ημερομηνία συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα κοινοποιηθεί.

Σε ερώτηση αν η πρόταση του κ. Γκουτέρες έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά ή με κάτι άλλο απάντησε ότι «η πρόταση που έχει κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προφανώς και εντάσσεται εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος πάντοτε είναι ευθυγραμμισμένος με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ».

«Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα θεωρούμε ότι δεν είναι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να υπάρξει ωφέλιμη εξέλιξη και πρόοδος στο Κυπριακό», σημείωσε.

Εμείς, επανέλαβε ο κ. Λετυμπιώτης, «θα συνεχίσουμε, θα δείχνουμε την ίδια εποικοδομητική στάση και πραγματικά ευελπιστούμε και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που επιδεικνύουμε εμείς».

Σε ερώτηση αν η πρόταση είναι επί της ουσίας ή επί της διαδικασίας ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι «πολλές φορές η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με την ουσία και η ουσία είναι συνδεδεμένη με την διαδικασία», επαναλαμβάνοντας ότι «σε αυτό το σημείο θεωρούμε ότι δεν είναι ωφέλιμο να συνεχίσουμε αυτή τη δημόσια συζήτηση».

«Εκείνο το οποίο έχει σημασία», είπε, «είναι ότι ο ΓΓ παραμένει προσηλωμένος σε αυτή την προσπάθεια και αυτό το αποδεικνύει και μέσα από το διορισμό της κ. Ολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης μετά από επτά χρόνια δυστυχώς τέλματος στο Κυπριακό, αλλά και από το γεγονός ότι πραγματοποίησε ο ίδιος συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον κ. Τατάρ».

Εμείς, πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα αυτές τις εντατικές επαφές με τα ΗΕ». «Αναμένουμε και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ να επισκεφθεί την χώρα μας εκ νέου. Και σε επίπεδο ΕΕ θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό το κλίμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να πει γιατί ο Πρόεδρος δεν συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο υπενθύμισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί πέντε φορές μέχρι στιγμής.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο όταν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «ότι η συνάντηση του κ. Τατάρ με τον Γ.Γ. των ΗΕ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, πριν από λίγες ημέρες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «ο σεβασμός του Προέδρου προς τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και προς τον ωφέλιμο διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιείται στο Εθνικό Συμβούλιο είναι αυταπόδεικτος».

Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γ.Γ. με τον κ. Τατάρ ο κ. Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι ήδη ο Πρόεδρος απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως ναι, έχει ενημερωθεί για το τι διημείφθη κατά την συνάντηση αλλά δεν θεωρεί ότι είναι κάτι που πρέπει να δημοσιοποιηθεί. «Εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στην ουσία», είπε.

Σε ερώτηση αν έχει διοριστεί μόνο για έξι μήνες η κ. Ολγκίν απάντησε ότι αυτό «έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη. Το έχετε δει κι εσείς. Δεν υπάρχει κάπου στους όρους εντολής της κ. Ολγκίν».

«Η κ. Ολγκίν είναι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για όσο διάστημα κρίνει ο ίδιος ότι μπορεί να είναι. Εμείς, θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά, ευελπιστούμε να μην χρειαστεί να εξαντληθεί το διάστημα των έξι μηνών, υπό την έννοια νωρίτερα από τους έξι μήνες να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς να πει αν επιβεβαιώνει ότι η κ. Ολγκίν μετέφερε την θέση πως από την στιγμή που η ε/κ πλευρά θέλει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δώσει πράγματα διερωτήθηκε «από προκύπτει αυτή η ενημέρωση»;.

Αντιλαμβάνεστε, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ότι η κ. Ολγκίν ως προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

«Εμείς από πλευράς μας, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική στάση την οποία επιδεικνύουμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες», πρόσθεσε. Υπενθύμισε ότι με την ανακοίνωση του διορισμού της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ., είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης των Τ/κ συμπατριωτών μας που αφορούν την καθημερινότητά τους.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση σε σχέση με την επίκληση έγκυρων διπλωματικών κύκλων σε συνέντευξη του Βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ανεπίσημα υφίσταται το εξάμηνο απάντησε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιους έγκυρους διπλωματικούς κύκλους μπορεί να αναφέρεστε ή να αναφέρεται στη συνέντευξη», προσθέτοντας ότι «έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα».

Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη που είχε δώσει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο «Φιλελεύθερο» σε σχέση με το Κυπριακό και το γεγονός ότι τάχθηκε κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:

«Η δεδηλωμένη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασφαλώς του Προέδρου της Δημοκρατίας και βεβαίως της κυπριακής Κυβέρνησης είναι η προσήλωση προς το συμφωνημένο πλαίσιο, προς τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα πάντοτε με τα ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών».

ΚΥΠΕ/ΘΚ/ΗΦ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Χριστοδουλίδης: Δεν σχολιάζει τις δηλώσεις Τατάρ, θα επισκεφθεί εκ νέου τον Λίβανο – Προχωρούν οι προεργασίες για το «Αμάλθεια»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: