Φαινόμενο τσουνάμι η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Μια καταγγελία κάθε 45 λεπτά – Περισσότερες από 2.000 το πρώτο δίμηνο του 2024 – Το 75% γυναίκες, το 25% άντρες [πίνακας]

Πηγή εικόνας minscfa.gov.gr/




Μια νέα δυστοπική πραγματικότητα καταγράφεται πλέον στην ελληνική κοινωνία καθώς οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αποκτούν χαρακτηριστικά τσουνάμι. Κάθε 45′ λεπτά γίνεται και μία νέα.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 2.091 μόνον το πρώτο δίμηνο του 2024 ενώ συνολικά το 2023 είχαν γίνει 13.342 καταγγελίες. Σε ποσοστό περίπου 75% τα θύματα είναι γυναίκες ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται και ποσοστό ανδρών στο 25%.

Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου, 26 περιστατικά καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της Επικράτειας. Άλλες δύο καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία– από τις πολλές που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες- καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη και στο Κιάτο.

Στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Αμπελοκήπων – Μενεμένης συνελήφθη ένας 54χρονος γιατί φέρεται να χτύπησε και να απείλησε την σύντροφό του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην γυναίκα δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό για τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βοήθειας.

Η ίδια ενημερώθηκε για την δυνατότητα μεταφοράς της στην ιατροδικαστική Υπηρεσία για εξέταση, για την φύλαξή της σε ειδικό χώρο, αλλά και να της χορηγηθεί panic button.

Στο Κιάτο μια γυναίκα ηλικίας 58 χρόνων κατήγγειλε τον γιό της ηλικίας 36 ετών για ενδοοικογενειακή, ψυχολογική βία ο οποίος στην συνέχεια συνελήφθη.

  • Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία. Από τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο περίπου 6.500 περιστατικά και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button.

Τα επίσημα στοιχεία

Η έξαρση των περιστατικών αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς το 2023 «έκλεισε» με 13.342 πολίτες που κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αίσθηση προκαλεί ο αριθμός των ανδρών που καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία -τα προηγουμένα χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογες καταγγελίες- καθώς από τα 13.342 περιστατικά το 2023, τα 3.456 αφορούν θύματα άντρες και τα 9.886 γυναίκες.

Σύμφωνα με αναλυτές το 2024 όσον αφορά την έκρηξη τέτοιων περιστατικών προβλέπεται δυσοίωνο καθώς μέσα σε δυο μόνο μήνες (από 1η Ιανουαρίου 2024 έως 29 Φεβρουαρίου 2024), έχουν καταγράφει 2.091 περιστατικά.

Με πληροφορίες από skai.gr και ertnews.gr

Ακόμη 4 συλλήψεις σε Πάτρα και Πύργο για ενδοοικογενειακή βία: Στον εισαγγελέα μετά από καταγγελίες και αλληλομηνύσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: