Εβρεξε διαστημικό «σκουπίδι»: Mεταλλικό αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό τρύπησε σπίτι στη Φλόριντα* Πιθανότατα απορρίμματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Φωτογραφία που ανήρτησε στο Χ ο Αλεχάνδρο Οτέρο




Η NASA ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναλύει ένα αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό πάνω σε ενα σπίτι στη Φλόριντα και το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τμήμα απορρίματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε με ανάρτηση του Αλεχάνδρο Οτέρο (Alejandro Otero) κατοίκου Νάπολης της Φλόριντα, ο οποίος πόσταρε στο on X ότι το αντικείμενο έσκισε τη στέγη, διαπέρασε δύο ορόφους του σπιτιού και παραλίγο να χτυπήσει τον γιο του.

Ολα αυτά συνέβησαν το απόγευμα της 8ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Ars Technica, η πιθανίτερη εξήγηση είναι ότι το αντικείμενο προήλθε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Και προς επίρρωση της πιθανότητας αυτής έρχεται το γεγονός ότι η NASA κατέγραψε την επανείσοδο διαστημικών σκουπιδιών πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με πορεία προς τη νοτιοδυτική Φλόριντα στις 14:29 εκείνης της ημέρας, δηλαδή μόλις πέντε λεπτά πριν η κάμερα ασφαλείας του σπιτιού του Οτέρο καταγράψει την πρόσκρουση.

 

Μια παλέτα 2,9 τόνων που χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση μιας μπαταρίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αποσυνδέθηκε και στάλθηκε σε τροχιά επανεισόδου τον Μάρτιο του 2021. Η επανείσοδος αυτή είχε προγραμματιστεί κάποια στιγμή μεταξύ 7 και 9 Μαρτίου.

«Η NASA συνέλεξε ένα αντικείμενο σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και θα αναλύσει το αντικείμενο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα το συντομότερο δυνατό για να προσδιορίσει την προέλευσή του. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία την Τρίτη (02/04).

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ars Technica, η ακριβής προέλευση του αντικειμένου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Αν και οι μπαταρίες ανήκαν στη NASA, ήταν προσαρτημένες σε μια δομή παλετών που εκτόξευσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, (JAXA). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρακολούθησε την πτώση της παλέτας και υπολόγισε ότι «ενώ ορισμένα κομμάτια μπορεί να προσκρούσουν στο έδαφος, ο κίνδυνος ατυχήματος, ή η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος, είναι πολύ χαμηλός».

Παλαιότερα παραδείγματα διαστημικών σκουπιδιών που πρόσκρουσαν στη Γη περιλαμβάνουν μέρος μιας κάψουλας Dragon του SpaceX που προσγειώθηκε σε μια φάρμα στην Αυστραλία το 2022. Το Skylab, ο πρώτος διαστημικός σταθμός των Ηνωμένων Πολιτειών, έπεσε στη Δυτική Αυστραλία.

Εκατομμύρια Αμερικανοί προετοιμάζονται για την ολική έκλειψη ηλίου που θα γίνει ορατή σε μια τεράστια διαγώνιο των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: