Eurostat: Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο * Αντιθέτως, μειώθηκε στην ευρωζώνη στο 2,6%

FILE PHOTO: Ετικέτες μείωσης τιμής προϊόντων είναι αναρτημένες σε ράφια σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν, Αθήνα, ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στο ο 3,4% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις μηνιαίες  προβλέψεις της Εurostat, έναντι  3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη αυτή του πληθωρισμού στην Ελλάδα έρχεται σε  αντίθεση με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη όπου ο τιμάριθμος κινήθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση από 2,6% που ήταν ένα μήνα πριν.

  • Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κατέγραψε αύξηση και σε μηνιαία βάση (1,8%).

Όσον αφορά στο δομικό πληθωρισμό (δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων), επιβραδύνθηκε ταχύτερα στην Ευρωζώνη απ’ όσο αναμενόταν. Διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4%, χωρίς μεταβολή από τον Φεβρουάριο) και ακολουθεί η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1% από 1,6% τον Φεβρουάριο) και ενέργεια (-1,8% από -3,7% τον Φεβρουάριο).

Στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο.

Στη Γαλλία μειώθηκε κάτω από το 3%, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεξε» με 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,2% τον Φεβρουάριο.

Στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 1,3% από 0,8% που ήταν ένα μήνα πριν.

 

Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Τουρκία: Στο 68,5% σε ετήσια βάση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: