Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας παρηγορήσει για την απώλεια των αγαπημένων μας; Οι Κινέζοι στρέφονται στο ΑΙ για να τους αναβιώσουν», αναζητώντας την απάντηση

File Photo A woman poses for a photo in front of blossom peach trees in Beijing, China, 10 March 2023. Springtime in the Chinese capital from March to May is filled with colorful and fragrant blossoms. The diversity of the flowers in Beijing is attractive for visitors to take photos of them and spend good time in warm weather. EPA/WU HAO




Η έλευση της άνοιξης, που γιορτάζουν σήμερα οι Κινέζοι, είναι ένα παραδοσιακό φεστιβάλ απόλυτα συνδεδεομένο με τους νεκρούς τους. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι Κινέζοι τιμούν τους αγαπημένους τους με επισκέψεις στα νεκροταφεία και τα σημεία ταφής των προγόνων τους.
Καθώς εκατομμύρια ταξιδεύουν κατά μήκος της Κίνας γι’ αυτές τις τελετές, ένας νέος τρόπος για να θυμούνται και να αναβιώνουν τους αγαπημένους τους γεννιέται.

Με αντίτιμο μόλις 20 γουάν (περίπου 3 ευρώ) οι Κινέζοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα κινούμενο ψηφιακό avatar των αγαπημένων τους, σύμφωνα με εταιρείες που διαφημίζονται online. Έχουν έτσι την ευκαιρία να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα εορτασμού για την έλευση της άνοιξης με τη βοήθεια της τεχνιτής νοημοσύνης, «επικοινωνώντας» με τους δικούς τους.

Σε μια πιο περίπλοκη εκδοχή αυτού, ο Ταϊβανέζος τραγουδιστής Bao Xiaobai χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να «αναστήσει» την 22χρονη κόρη του, η οποία πέθανε το 2022. Παρά το γεγονός ότι είχε μόνο μια ηχητική ηχογράφησή της όπου έλεγε τρία φράσεις στα αγγλικά, ο Bao φέρεται να ξόδεψε περισσότερο από ένα χρόνο πειραματιζόμενος με την τεχνολογία AI πριν καταφέρει να δημιουργήσει ένα βίντεο με την κόρη του να τραγουδά χρόνια πολλά στη μητέρα της, το οποίο δημοσίευσε τον Ιανουάριο.

«Οι άνθρωποι γύρω μου πιστεύουν ότι τα έχασα», είπε ο Bao σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά, πρόσθεσε: «Θέλω να ακούσω ξανά τη φωνή της».

Το ενδιαφέρον για τους ψηφιακούς κλώνους νεκρών ανθρώπων έρχεται καθώς η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας συνεχίζει να επεκτείνεται σε avatars με ανθρώπινη μορφή. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το μέγεθος της αγοράς για τους «ψηφιακούς ανθρώπους» ανερχόταν σε 12 δισεκατομμύρια γιουάν το 2022 και αναμένεται να τετραπλασιαστεί έως το 2025.

Ένας λόγος για τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας είναι ικανές στη δημιουργία ψηφιακού ανθρώπου είναι επειδή ο τεράστιος στρατός των livestreamers της χώρας – οι οποίοι δημιούργησαν περίπου 5 τρισεκατομμύρια γιουάν σε πωλήσεις πέρυσι – στρέφονται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν κλώνους του εαυτού τους για να προωθήσουν τα προϊόντα 24/7.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πενθούντες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναστήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησαν πρόσφατα παλιά πλάνα του τραγουδιστή Qiao Renliang, ο οποίος πέθανε το 2016, για να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Σε ένα βίντεο, ο κλώνος AI του Qiao λέει: «Στην πραγματικότητα, δεν έφυγα ποτέ πραγματικά».

Αλλά οι γονείς του Qiao, που αυτοκτόνησε, είναι εξοργισμένοι. Ο πατέρας του φέρεται να είπε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι το βίντεο «έξυσε πληγές» και δημιουργήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας.

Με πληροφορίες από Guardian

Εβρεξε διαστημικό «σκουπίδι»: Mεταλλικό αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό τρύπησε σπίτι στη Φλόριντα* Πιθανότατα απορρίμματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: