Βουλιάζει στην κρίση το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας: Αντιμέτωπο με ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την Στοκχόλμη. EPA, Stina Stjernkvist SWEDEN OUT




Σε παραίτηση οδηγήθηκε η νέα πρόεδρος του Alecta, του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της Σουηδίας, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό της στη θέση.

Η Καρίνα Άκερστρομ -ένα από τα πιο γνωστά στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου- παραιτήθηκε από τη θέση της την Κυριακή.

Η ξαφνική αποχώρηση της Akerstrom επιτείνει μια κρίση ηγεσίας στο συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες (116 δισεκατομμύρια δολάρια) συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων για το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Σουηδίας.

To Alecta έχει αντικαταστήσει μια σειρά από κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προηγούμενου προέδρου, αφού ήρθε αντιμέτωπο με ζημίες 2 δισ. δολαρίων από την επένδυσή του σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank (SVB), που είχε κηρύξει πτώχευση.

Στο μικροσκόπιο η Heimstaden Bostad

Η αναταραχή οξύνθηκε αργότερα μέσα στο έτος, όταν η επένδυση του Alecta στη Heimstaden Bostad AB είδε την αξία της να συρρικώνεται σε τέτοιο βαθμό που οδήγησε το συνταξιοδοτικο ταμείο σε απομείωση της τάξης των 32,7 δισ. κορωνών.

Η παραίτηση της προέδρου ακολουθεί ρεπορτάζ της εφημερίδας Dagens Industri για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με την Heimstaden Bostad. Ο προηγούμενος εργοδότης της Άκερστρομ, η Handelsbanken, είναι ο πιστωτής της Heimstaden Bostad.

Η Heimstaden Bostad προσπαθεί αυτό το διάστημα να ξεφορτωθεί ακίνητα, εν μέσω υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της αξιολόγησης και απότομης αύξησης στο κόστος δανεισμού

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Βουλγαρική εταιρεία ανακοίνωσε νέο αυτοκινητόδρομο 786 χλμ.: Ο ABC+De θα συνδέει Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: