Τρεις βασικοί «παίκτες» στην διχασμένη Λιβύη συμφώνησαν σε ενοποιημένη κυβέρνηση και διεξαγωγή εκλογών

File Photo: Aντάρτες στη Λιβύη κατά τη διάρκεια μάχης τον Οκτώβριο του 2011 για την απελευθέρωση της πόλης Sirte της Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι. Στις 16 Φεβρουαρίου εορτάστηκε στην Λιβύη η 10η επετείου της εξέγερσης κατά του Καντάφι. EPA / MOHAMED MESSARA μέσω ΚΥΠΕ




Τρεις βασικοί ηγέτες της Λιβύης δήλωσαν χθες Κυριακή ότι συμφώνησαν στην «αναγκαιότητα» του σχηματισμού μιας νέας,  ενοποιημένης διακυβέρνησης που θα εποπτεύσει τις εκλογές που η διεξαγωγή τους έχει καθυστερήσει λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων, εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της δεκαετούς και πλέον σύγκρουσης έχει σταματήσει από τότε που οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021 κατέρρευσαν εν μέσω διαφωνιών σχετικά με την επιλεξιμότητα των κύριων υποψηφίων.

Οι ηγέτες που κατέληξαν σε συμφωνία είναι ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου (PC) Μοχαμάντ Μενφί,  ο επικεφαλής του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου(HSC) Μοχαμάντ Τακάλα,  που και οι δύο εδρεύουν στην Τρίπολη, ενώ ο τρίτος, είναι ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) στα ανατολικά της Λιβύης, με έδρα την Βεγγάζη.

  •  Σε κοινή δήλωση, οι τρεις ηγέτες κάλεσαν επίσης την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους.

Οι τρεις δηλώνουν ότι συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας τεχνικής επιτροπής προκειμένου να “εξεταστούν αμφιλεγόμενα σημεία”.

Η συνάντηση στην οποία επήλθε η κατ’ αρχήν συμφωνία, έγινε στο Κάιρο μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου :Αχμέντ Αμπουλ Γκαϊτ.

«Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική αρχή. Είναι αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στη φιλοδοξία των Λίβυων να διεξαγάγουν εκλογές», δήλωσε ο Μένφι στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση.

Ο Μένφι ανέβηκε στην εξουσία όταν η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό τον πρωθυπουργό Αμπντουλαχμίντ αλ Ντεϊμπά,  συγκροτήθηκε και ανέλαβε τα ηνία ύστερα από μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ το 2021, αλλά το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει πλέον τη νομιμότητά της.

Ο Ντεμπεϊμπά έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει την εξουσία σε καμιά νέα κυβέρνηση, αν δεν διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

  • Η διεθνής διπλωματία για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη έχει επικεντρωθεί στην πίεση για κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές για την αντικατάσταση των προσωρινών πολιτικών θεσμών.

Ενώ όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες στη χώρα έχουν ζητήσει εκλογές, πολλοί Λίβυοι αμφιβάλλουν ότι επιδιώκουν πραγματικά μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να απομακρύνει τους περισσότερους από αυτούς από την εξουσία.

Η Λιβύη απόλαυσε μια σύντομη περίοδο ειρήνης μετά την εξέγερση του 2011 η οποία υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στη συνέχεια χωρίστηκε κυριολεκτικά στα δυο μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών φατριών, με αντίπαλες διοικήσεις να κυβερνούν την κάθε περιοχή.

Με πληροφορίες από CNN

 

Η Ισπανία τιμά τη μνήμη των νεκρών της 11ης Μαρτίου: Είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα [βίντεο]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: