Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου «δεν διεκόπη απότομα» σπεύδει να διευκρινίσει ο Λευκός Οίκος: Βήμα-πίσω από Ισραήλ, στέλνει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

FILE PHOTO: A billboard showing Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) reading ‘You are the head, you are the navigator, you will lead to total victory’ hangs next to another billboard showing US President Joe Biden (L) in Tel Aviv, Israel, 05 March 2024. EPA/ABIR SULTAN




Eίναι από τις «διαψεύσεις» εκείνες που μάλλον ισοδυναμούν με επιβεβαίωση. Εν προκειμένω των προηγηθεισών πληροφοριών ότι η απογευματινή συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχιου – εάν δεν ήταν εκρηκτική-  μόνο εύκολη δεν ήταν.

Πράγματι, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, αναγκάστηκε προφανώς να προχωρήσει στη δήλωση ότι η συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου  δεν διεκόπη απότομα και ότι, αντιθέτως, ήταν επαγγελματική, ως συνήθως.

Εν ολίγοις ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος ούτε είτε ο Νετανιάχου, έκλεισε ο ένας το τηλέφωνο στον άλλον, είπε ο Σάλιβαν.

Στην ουσία της υπόθεσης, όπως γνωστοποίησε προ ολίγου ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος: Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι το Ισραήλ θα στείλει στην Ουάσινγκτον αποστολή -συγκροτούμενη από παράγοντες του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ-  προκειμένου να συζητήσουν μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Πρόκειται βεβαίως για «ένα βήμα πίσω» από την πλευρά του Νετανιάχου, ο οποίος προ ημερών είχε εγκρίνει μονομερώς τη συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση.

Μπάιντεν: Λάθος μια ευρεία επιχείρηση στη Ράφα

Ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού, θεωρεί ότι μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα «θα ήταν λάθος» και είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για το θέμα,

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες διυπηρεσιακής ισραηλινής αντιπροσωπείας για να συζητηθεί το σχέδιο της επίθεσης αυτής και ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε, διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι μία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα θα εντείνει την αναρχία στην Γάζα και ότι οι ομάδες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το θέμα

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν εις βάθος με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Γάζα, όπου κλιμακώνεται η ανθρωπιστική κρίση έπειτα από συγκρούσεις έξι μηνών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα και καμία επιχείρηση στην Ράφα δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις συνομιλίες αυτές.

«Η αναρχία επικρατεί σε περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό, αλλά δεν έχουν σταθεροποιηθεί» στην Γάζα και η ανθρωπιστική κρίση θα βαθύνει αν το Ισραήλ προχωρήσει με την επίθεση στην Ράζα, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν συνοψίζοντας το μήνυμα του Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου.

«Είχαμε πολλές συνομιλίες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο υπηρεσιών Πληροφοριών, μεταξύ διπλωματών και ειδικών σε ανθρωπιστικά θέματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευκαιρία για μία ολοκληρωμένη, συνολική στρατηγική συζήτηση…», είπε.

Οι δύο άνδρες είχαν μία επαγγελματική συζήτηση, η οποία δεν έληξε ξαφνικά, εξήγησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, και ο Μπάιντεν δεν απείλησε με περιορισμό της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στον Νετανιάχου ότι χρειάζεται μία συνεκτική στρατηγική για την Γάζα, «και όχι το Ισραήλ να πάει να καταστρέψει την Ράφα».

Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Νετανιάχου εδώ και έναν μήνα.

Ο Τζο Μπάιντεν, που υποστήριξε σχεδόν άνευ όρων το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσφατα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στην χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα, όπου οι απώλειες των αμάχων πολλαπλασιάζονται και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται.

Νετανιάχου: Θα πετυχουμε όλους τους στόχους μας

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιαχου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο «να επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου» στην Γάζα, ανάμεσά τους η εξουδετέρωση της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα συνιστά πλέον απειλή για το Ισραήλ, με την παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας,

Η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τον ισραηλινό πρωθυπουργό νωρίτερα σήμερα ήταν η πρώτη εδώ και έναν μήνα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν, που υποστήριξε σχεδόν άνευ όρων το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσφατα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στην χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα, όπου οι απώλειες των αμάχων πολλαπλασιάζονται και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ως «καλή ομιλία» την πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου της Γερουσίας Τσακ Σούμερ που ζήτησε την διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίθεση που ο Νετανιάχου θέλει να εξαπολύσει κατά της Ράφα, «για να εξουδετερώσει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς», ενώ στην ζώνη αυτή του νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η «διεθνής πίεση» δεν θα τον εμποδίσει να εξαπολύσει την επίθεση αυτή, η οποία πάντως δεν θα γίνει με τον πληθυσμό εγκλωβισμένο στην ζώνη.

«Μυρίζει» μπαρούτι: Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου μετά τις 15 Φεβρουαρίου στη σκιά μεγάλης έντασης στις σχέσεις των δύο ανδρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: