Κόντρα σε όλους και κλιμάκωση άνευ προηγουμένου από Νετανιάχου: Ενέκρινε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα των 1,3 εκατ. εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA/ABIR SULTAN




Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε στρατιωτική επιχείρηση για τη Ράφα στη Νότια Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την εκκένωση αμάχων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του  μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου νωρίς το απόγευμα σήμερα Παρασκευή.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ράφα ήταν ένας από τους μοχλούς που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να πιέσει τη Χαμάς να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των υπόλοιπων 134 ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

  • Η διεθνής κοινότητα αντιτάσσεται σφόδρα στην επιχείρηση φοβούμενη για την τύχη των 1,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που προερχόμενοι από την  βομβαρδιζόμενη βόρεια Γάζα, έχουν συνωστιστεί εκτοπισμένοι στην περιοχή της Ράφα.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το Ισραήλ πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για την προστασία των αμάχων στη Ράφα, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι , προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δει ακόμη ένα τέτοιο σχέδιο.

Ακριβώς στην ίδια δήλωση προέβη σήμερα, λίγο μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι IDF [ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις] είναι προετοιμασμένοι για την επιχείρηση και για την εκκένωση του [αμάχου] πληθυσμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Συνομιλίες για ομήρους – Ο Νετανιάχου απορρίπτει και το τελευταίο σχέδιο της Χαμάς

Την ίδια στιγμή που το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο φαινόταν να προωθεί την πιθανότητα μιας επιχείρησης στη Ράφα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να αναχωρήσει στη Ντόχα για συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων, αφού το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συζητήσει τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα.

Το τί ακριβώς πρόκειται να συμβεί είναι ασαφές, ύστερα από την ανακοίνωση για την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αλλά και κατόπιν της απόρριψης του τελευταία σχεδίου εκεχειρίας που παρουσίασε τη Χαμάς και ο Νετανιάχου χαρακτήρισε “μη ρεαλιστικό”.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που όλοι ήλπιζαν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μέχρι την περασμένη Κυριακή ή τη Δευτέρα, συνέχισαν να προωθούν τις προσπάθειές τους

 

Με πληροφορίες από Reuters/The Jerusalem Post

 

Πρώτα ανταλλαγή κρατουμένων και μετά εκεχειρία και αποχώρηση των Ισραηλινών: Οι λεπτομέρειες του σχεδίου της Χαμάς που χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» ο Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: