«Μυρίζει» μπαρούτι: Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου μετά τις 15 Φεβρουαρίου στη σκιά μεγάλης έντασης στις σχέσεις των δύο ανδρών

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ. EPA, MIRIAM ALSTER, POOL




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τη Δευτέρα ο Τζό Μπάιντεν

Θέμα της συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Ράφα και οι προσπάθειες για αύξηση της βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επικοινωνία ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από τις 15 Φεβρουαρίου και επισυμβαίνει εν μέσω πρωτοφανούς έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

  • Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο αλλά και το κλίμα της συνομιλίας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Ράφα και των προσπαθειών για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα (15/3) ο Τζο Μπάιντεν επιδοκίμασε δημοσίως την ομιλία του Τσακ Σούμερ, του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ και επέκρινε δριμύτατα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Ήταν μια καλή ομιλία», είχε πει ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο για τις δηλώσεις του κ. Σούμερ. «Εξέφρασε μια σοβαρή ανησυχία, την οποία συμμερίζονται πολλοί Αμερικανοί», είχε προσθέσει.

Ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε μάλιστα να σημειώσει επίσης ότι ο Σούμερ είχε ενημερώσει τον ίδιο και το επιτελείο του πριν εκφωνήσει την ομιλία του.

Ο Σούμερ, που υποστήριζε ανέκαθεν το Ισραήλ και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος εβραϊκής καταγωγής εκλεγμένος αξιωματούχος των ΗΠΑ, είπε στη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της χώρας, πέντε μήνες μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ομιλία Σούμερ ήταν απολύτως ενδεικτική του αυξανόμενου εκνευρισμού της Ουάσιγκτον έναντι του Νετανιάχου, του τρόπου που διεξάγει τον πόλεμο, αλλά και της αποτυχίας του να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστινίους.

Κόντρα σε όλους και κλιμάκωση άνευ προηγουμένου από Νετανιάχου: Ενέκρινε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα των 1,3 εκατ. εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: