Η άβολη αλήθεια για τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας: Ξεχαρβαλωμένα συστήματα, απύθμενη εμμονή με τους αντιπάλους του Πούτιν…

FILE PHOTOQ Περιπολία μπροστά από το Crocus City Hall όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση στις 22 Μαρτίου. EPA/YURI KOCHETKOV




Το κράτος ασφαλείας της Ρωσίας ήταν ανελέητα αποτελεσματικό στη σύλληψη των αντιπάλων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Συνελήφθη, ωστόσο, κοιμώμενο κατά τη μαζική επίθεση στη Μόσχα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητές του, τους πόρους και τη συλλογή πληροφοριών.

Έχοντας επιφορτιστεί με την καταδίωξη Ουκρανών σαμποτέρ εντός της Ρωσίας, με τον έλεγχο των ακτιβιστών κατά του Κρεμλίνου και την παρεμπόδιση εχθρικών επιχειρήσεων άλλων μυστικών υπηρεσιών, η FSB, η κύρια υπηρεσία, διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής, μάλλον έχει πολλά καρπούζια στη μασχάλη της.

Αυτό, λένε, πρώην αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και δυτικοί αναλυτές ασφαλείας, εξηγεί γιατί μπορεί να έχει αγνοήσει άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένου του ISIS-K, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα», είπε στο Reuters ο Ντάνιελ Χόφμαν, πρώην ανώτερος αξιωματικός επιχειρήσεων της CIA που υπηρέτησε ως επικεφαλής στη Μόσχα.

«Ασκείς πίεση στους ντόπιους και μερικές φορές δεν λαμβάνεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Ακριβώς εκεί απέτυχαν.

«Είναι πιθανό να έχουν υπερεκταθεί στο να ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουν την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Η FSB είπε ότι η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Παρασκευής ήταν «επιμελώς» σχεδιασμένη και ότι οι ένοπλοι είχαν κρύψει προσεκτικά τα όπλα τους.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά είπε ότι η Ρωσία θέλει ακόμα να καταλάβει ποιος τη διέταξε προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για να απαντήσει η Ουκρανία. Από τη μεριά της, η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ελλειπής πληροφόρηση

Όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα εάν η επίθεση αντιπροσώπευε αποτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών, το Κρεμλίνο είπε ότι η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση σημαίνει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών δεν γινόταν με τον τρόπο που συνηθιζόταν.

«Δυστυχώς, ο κόσμος μας δείχνει ότι καμία πόλη, καμία χώρα δεν μπορεί να είναι εντελώς απρόσβλητη από την απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας εργάστηκαν ακούραστα για να υπερασπιστούν τη χώρα», πρόσθεσε.

A handout still image taken from a handout video provided by the Russian Emergency Ministry shows rescues clearing debris in the hall of the burnt Crocus City Hall concert venue following a terrorist attack in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 26 March 2024. EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ωστόσο το αιματοκύλησμα της Παρασκευής, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180, υπονόμευσε μια από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις του Πούτιν προς τον ρωσικό λαό: να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Ταρακούνησε επίσης ορισμένους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας, οι οποίοι έχουν σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τη βία του πολέμου στην Ουκρανία παρά τις περιστασιακές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB που κέρδισε άλλα έξι χρόνια στην εξουσία νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει ξεπεράσει παρόμοιες κρίσεις στο παρελθόν και δεν υπάρχει ορατή απειλή για την εξουσία του τώρα.

Η απάντησή του, αν κρίνουμε από την προηγούμενη συμπεριφορά του και μια δήλωση του Σαββάτου, θα είναι να απαντήσει στη βία με περισσότερη βία.

Τέσσερις από τους 11 άνδρες που κρατήθηκαν σε σχέση με την επίθεση κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία και εμφανίστηκαν στο δικαστήριο: από τον ένα λείπει προφανώς το αυτί του και ένας είναι σε αναπηρικό καροτσάκι εν μέσω εκκλήσεων ορισμένων βουλευτών για επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είχαν βασανιστεί.

Προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν

Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα των ανδρών, υπήρχαν προειδοποιητικές ενδείξεις που φαίνεται ότι αγνοήθηκαν.

Αναλυτές ασφαλείας είπαν ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν η επίθεση και η απόδραση ήταν απόδειξη πολύ καλής γνώσης του χώρου εκ των προτέρων και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα από κάμερα ασφαλείας που δείχνουν έναν από τους ενόπλους να επισκέφθηκε νωρίτερα τον χώρο.

Στις 7 Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας στους Αμερικανούς, λέγοντάς τους ότι «παρακολούθησαν αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, ανάμεσά τους συναυλίες».

Στις 19 Μαρτίου, τρεις ημέρες πριν από τις μαζικές δολοφονίες, ο Πούτιν εκφώνησε μια ομιλία στους αρχηγούς της FSB στην οποία απέρριψε, όπως είπε, «προκλητικές» προειδοποιήσεις της Δύσης για τρομοκρατική ενέργεια.

«Όλες αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και την πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας», είπε ο Πούτιν.

Η Nina Krushcheva, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο The New School της Νέας Υόρκης, είπε ότι η FSB φαίνεται να είχε στα ραντάρ της το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, είπε ότι η άποψη του Πούτιν ότι η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί σε έναν υπαρξιακό αγώνα με μια Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα δυσκόλευε τη Μόσχα να αναγνωρίσει την αξία μιας προειδοποίησης ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία. Δεν είναι ότι η Αμερική δεν ξέρει από παραπληροφόρηση», λέει.

Το Ισλαμικό Κράτος και η Ρωσία

Ο Τζον Σάιφερ, ο οποίος υπηρέτησε μια θητεία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Εθνική Μυστική Υπηρεσία της CIA, είπε ότι πίστευε ότι η FSB μπορεί να απέτυχε επειδή ήταν πολύ απασχολημένη να ασχολείται με τις πολιτικές και άλλες απειλές για τον Πούτιν και την κυβέρνησή του.

«Οι (υπηρεσίες ασφαλείας) έχουν να κάνουν περισσότερο με την προστασία του Κρεμλίνου παρά με την προστασία του λαού», είπε ο Σίφερ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τώρα την επίθεση για να δικαιολογήσει κάποια νέα ενέργεια ή εναντίον της Δύσης και της Ουκρανίας.

Μια άλλη προειδοποίηση ήρθε στις 2 Μαρτίου στη νότια Ρωσία, όταν οι ειδικές δυνάμεις της FSB σκότωσαν έξι ένοπλους, τους οποίους αναγνώρισαν ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Τρεις από τους άνδρες ήταν σε λίστα ομοσπονδιακών καταζητούμενων και οι μαχητές είχαν σκοτώσει τρεις αστυνομικούς τον προηγούμενο χρόνο.

Στις 7 Μαρτίου, η FSB είπε ότι απέτρεψε μια επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που είχε σχεδιαστεί από πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι δράστες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο Riccardo Valle, ερευνητής για τα τζιχαντιστικά κινήματα, είπε ότι το περιστατικό της 2ας Μαρτίου θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει προειδοποιητικά.

«Πιστεύω ότι το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους στη Ρωσία, ικανό να αποκτήσει όπλα και να προβάλει ισχυρή αντίσταση κατά των ειδικών δυνάμεων – αυτό θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας», δήλωσε ο Βάλε.

«Ίσως να έγινε, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση έγκαιρα», πρόσθεσε.

Είπε ότι ήταν επίσης σαφές από προηγούμενες δηλώσεις και επιθέσεις του ISIS-K, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ το 2022, ότι η ομάδα είχε στο στόχαστρό της τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Οταν ο «Τσάρος» παύει να είναι «Πατερούλης»: Η επίθεση στο Crocus στοιχειώνει ξανά τη Μόσχα με παλιά φαντάσματα και αποκαλύπτει έναν «βαθιά πιεσμένο» Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: