«Το Ισραήλ καταστρέφει με βόμβες φώσφορου τις ελιές του νότιου Λιβάνου»: Σοβαρές καταγγελίες από τον υπουργό Γεωργίας της χώρας

FILE PHOTO: Εικόνα από ισραηλινό βοβμαρδισμό εναντίον θέσεων στον Λίβανο, κοντά στα σύνορα των δυο χωρών. EPA/WAEL HAMZEH




Ο Υπουργός Γεωργίας του Λιβάνου, Abbas Hajj Hassan, κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός διεθνώς απαγορευμένων βομβών φωσφόρου στο νότιο Λίβανο οδήγησε στο κάψιμο περισσότερων από 60.000 πολυετών ελαιόδεντρων, σε μια εποχή που η αγροτική περίοδος εκεί υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα επανειλημμένων ισραηλινών επιθέσεων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα, Βηρυτό, ο υπουργός Χατζ Χασάν είπε:

«Ο Νότιος Λίβανος βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση από το Ισραήλ με διεθνώς απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου» και πρόσθεσε ό,τι ο βομβαρδισμός προκάλεσε «περισσότερες από 657 πυρκαγιές».

«Προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δασών και γεωργικής γης» υπογράμμισε.

Ο Λιβανέζος υπουργός σημείωσε ότι ο βομβαρδισμός περιελάμβανε «την πλήρη καύση περισσότερων από 2.000 τετραγωνικών μέτρων δασών και περισσότερων από 60.000 πολυετών ελαιόδεντρων».

Οι βόμβες φωσφόρου είναι ένα διεθνώς απαγορευμένο όπλο σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980, η οποία όριζε την απαγόρευση της χρήσης του λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου κατά του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα ο Χατζ Χασάν κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία πρόκειται να εισέλθει στον έκτο μήνα της, αφήνοντας περισσότερους από 30.000 μάρτυρες, οι οποίες περιελάμβαναν επιθέσεις στο νότιο Λίβανο που οδήγησαν σε δεκάδες Λιβανέζους μάρτυρες.

Ο Λιβανέζος υπουργός μίλησε για τα δεινά του λαού του νότου ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών, λέγοντας:

«Ο λαός μας στο νότιο Λίβανο και τη Γάζα υποφέρει εδώ και πέντε μήνες από την εγκληματικότητα και τη βαρβαρότητα που ασκεί ο ισραηλινός εχθρός, ο οποίος εκτελεί τις επιθέσεις του σε καθημερινή βάση εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις , νόμους και έθιμα».

Στον απόηχο ενός καταστροφικού πολέμου που ξεκίνησε από το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολάχ και οι παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο ανταλλάσσουν περιοδικούς βομβαρδισμούς με τον ισραηλινό στρατό σε καθημερινή βάση από τις 8 Οκτωβρίου 2023.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο έχει ωθήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και στις δύο πλευρές των συνόρων να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Οι εικόνες παιδιών που λιμοκτονούν στη Γάζα θορύβησαν την διεθνή κοινότητα: Ο Καναδάς πρώτη χώρα που επανεκκινεί τη χρηματοδότηση προς την UNWRA

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: