Την έκδοση ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων επαναφέρει ο Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: Συντάσσεται μαζί του και η Ελλάδα, αντιδρά η Γερμανία

File Photo epa11231380 France’s President Emmanuel Macron walks past the coffin as he takes part in a ‘national tribute’ ceremony to late French politician and admiral, Philippe de Gaulle, the son of Charles de Gaulle, at the Hotel des Invalides in Paris, France, 20 March 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Ο Emmanuel Macron θα παροτρύνει τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη να αγκαλιάσουν ριζοσπαστικά σχέδια για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, αναζωογονώντας τις απαιτήσεις για την έκδοση κοινών ομολόγων που όμως προσκρούουν στην έντονη αντίδραση της Γερμανίας, γράφουν οι Financial Times.

Με την πρόταση αυτή συντάσσεται και η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής το μεσημέρι της Πέμπτης

Οι Henry Foy, Paola Tamma, Leila Abboud, Guy Chazan επισημαίνουν 

ότι τα σχέδια του Γάλλου προέδρου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πρόκειται να φέρουν στην επιφάνεια τις διαφορές σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του μεγαλύτερου επανεξοπλισμού της Ευρώπης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε μια εποχή τεταμένων εθνικών προϋπολογισμών.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η στάση του Macron θα μπορούσε να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής, η οποία πρόκειται να συζητήσει πώς να διαχειριστεί μια αναδυόμενη Ρωσία που ορισμένες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, πιστεύουν ότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ήπειρο.

«Προφανώς, θίγουμε το ζήτημα για να πούμε ότι πρέπει να έχουμε καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης», δήλωσε ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων. «Αυτό που θέλουμε είναι να μην ξεκινήσουμε τη συζήτηση με περιορισμούς στις πηγές χρηματοδότησης που μπορούν να υπάρξουν, ως εκ τούτου θα πρέπει να εξεταστεί η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων».

Επισημαίνεται ότι η ΕΕ παλεύει με το πώς να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να καταστήσει πιο ισχυρή την ευρωπαϊκή άμυνα, εν μέσω φόβων ότι η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο μειώνεται και η αμερικανική προστασία μπορεί να αποσυρθεί εάν επιστρέψει ο Donald Trump ως πρόεδρος.

Το μπλοκ διερευνά μυριάδες τρόπους χρηματοδότησης πρόσθετων αμυντικών δαπανών, από τη χρήση τμημάτων του κοινού προϋπολογισμού του έως την επιεική αντιμετώπιση των στρατιωτικών δαπανών σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα ελλείμματα του εθνικού προϋπολογισμού. Άλλες αμφιλεγόμενες προτάσεις είναι να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ακινητοποιούνται στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία και να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – το δανειστικό σκέλος του μπλοκ – να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα.

Η πρόταση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, την οποία υπέβαλε την Τετάρτη η Επιτροπή της ΕΕ, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για τους ηγέτες να την εγκρίνουν αυτή την εβδομάδα και ότι τα κράτη που ανησυχούν για τη νομιμότητά του θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν για τη θέση τους.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Μάλτας και της Κύπρου, αισθάνονται άβολα να χρησιμοποιούν αυτά τα κέρδη για όπλα. Ωστόσο, οι ηγέτες πρόκειται να «καλέσουν» την ΕΤΕπ να «προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα», σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που είδαν οι Financial Times.

Το κοινό χρέος, όπως προτάθηκε από τη Γαλλία, «δεν ήταν εφικτή επιλογή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Ο κίνδυνος που διατρέχει κανείς είναι ότι επιδιώκοντας να ωθήσει τα πράγματα όσο πιο μακριά μπορεί, απλώς θα ενισχύσει την αντιπολίτευση». Το Παρίσι λέει ότι όλες οι πιθανές επιλογές χρηματοδότησης θα πρέπει να εξεταστούν η μια δίπλα στην άλλη, δεδομένης της σημασίας του στόχου ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, παράλληλα με την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

  • Η ιδέα του κοινού δανεισμού, η οποία θα ήταν παρόμοια με την έκδοση των ομολόγων με την υποστήριξη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει υποστηριχθεί από ορισμένους άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Εσθονίας Kaja Kallas. Ωστόσο, η Γερμανία και πολλές άλλες από τις θεωρούμενες ως «φειδωλές» χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Δανίας, λένε ότι η ιδέα του κοινού δανεισμού δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας και πώς να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκά χρήματα», είπε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Petteri Orpo στους δημοσιογράφους την παραμονή της συνόδου κορυφής. «Αλλά ο [κοινός δανεισμός] είναι πολύ δύσκολος». Ένας Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι η διαμάχη για νέο κοινό δανεισμό απλώς θα αποσπούσε την προσοχή από την επείγουσα ανάγκη παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και από πιο εφικτές λύσεις, όπως η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. «Μια συζήτηση για πιθανά πρόσθετα χρηματοοικονομικά μέσα στο μέλλον μπορεί να είναι ψυχολογικά ενθαρρυντική, αλλά δεν μας βοηθά πραγματικά στην παρούσα κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής και καθορίζει την ατζέντα της, ενέκρινε τη θέση του Macron και θα παροτρύνει άλλους να τη συζητήσουν την Πέμπτη.

«Ο πρόεδρος του [Ευρωπαϊκού Συμβουλίου] πιέζει για να γίνει μια συζήτηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα σε επίπεδο ηγετών», πρόσθεσε. Τα ευρωπαϊκά αμυντικά ομόλογα «θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό μέσο για την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιομηχανικής μας βάσης», έγραψε με τη σειρά του ο Michel σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Financial Times [Emmanuel Macron to revive demands for European defence bonds]

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης: Οι ελληνικές θέσεις για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, Ουκρανία και αγροτικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: