Θα έχουμε πιο φθηνά τανκς, αλλά πιο ακριβά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ: Και με ένα Τραμπ που εκβιάζει να αποσύρει την ομπρέλα προστασίας από τη Γηραιά ήπειρο…

epa11201269 Former US President Donald Trump claps his hands in front of supporters during the Super Tuesday Election Night Watch Party in Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, USA, 05 March 2024. EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Ευρωπαϊκά όπλα για την άμυνα της Ευρώπης: Η Κομισιόν παρουσίασε την πολυαναμενόμενη στρατηγική για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα.

Μια κίνηση που είναι απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κυρίως στην αναμενόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Έναν Τραμπ που εκβιάζει και απειλεί να αποσύρει την αμερικανική ομπρέλα προστασίας από τη Γηραιά ήπειρο.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν ως στόχο να δαπανήσουν στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, τουλάχιστον το 50% των κονδυλίων που έχουν προγραμματιστεί για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, ως το 2030. Γιατί, όπως αποκάλυψε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βέσταγκερ, σχεδόν το 80% των αμυντικών δαπανών πηγαίνει σήμερα για όπλα από χώρες εκτός ΕΕ και το 60%,μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ΗΠΑ.

Οι προτάσεις της Επιτροπής, που θα πρέπει βέβαια να εγκριθούν από τους 27, περιλαμβάνουν επίσης οικονομικά κίνητρα. Εάν οι χώρες της ΕΕ ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αμυντικά προγράμματα, θα απαλλαγούν από το πρόσθετο κόστος.

  • Στόχος είναι η προμήθεια του 40% του εξοπλισμού μέσω συνεργασίας των χωρών μελών, έως το 2030. Η Κομισιόν θέλει αρχικά να ενισχύσει τα σχέδια αυτά, με 1,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Επιπλέον, θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παράσχει κονδύλια για την παραγωγή στρατιωτικών συστημάτων.

Κατ’ αρχήν, τα σχέδια της Κομισιόν έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τη γερμανική βιομηχανία όπλων. «Η συγκέντρωση των προσπαθειών για παραγωγή όπλων εντός της ΕΕ φαίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ», ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Ένωση των Γερμανικών Βιομηχανιών Ασφάλειας και Άμυνας (BDSV)

Δεύτερον, τα χρήματα που επενδύονται για την άμυνα, δεν είναι «δωρεάν». Πρέπει να βρεθεί «χώρος» στους κρατικούς προϋπολογισμούς εις βάρος άλλων, κοινωνικών κυρίως, προτεραιοτήτων.

Ακόμα κι αν η ΕΚΤ τύπωνε τα απαραίτητα χρήματα, οι συνέπειες της για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα ήταν επώδυνες. Θα έχουμε πιο φθηνά τανκς, αλλά πιο ακριβά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και ενδεχομένως πιο αυξημένες οικογενειακές δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

Αυτά είναι τα επακόλουθα της μετατροπής σε «πολεμική» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ώρα μάλιστα που ουδείς Ευρωπαίος πολιτικός συζητά σοβαρά την ιδέα μιας συμβιβαστικής, έστω και επώδυνης, ειρηνευτικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μόνο υστερικές κραυγές για χερσαία στρατεύματα και πυραύλους «Ταύρους» που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στη Μόσχα. Για να δώσουν τη δικαιολογία στον Πούτιν να κάνει την Ευρώπη, «Κούγκι».

Δυστυχώς, όσο περνάει ο χρόνος και όσο θα λαμβάνονται μόνο «τεχνικές αποφάσεις που θα επιβαρύνουν τελικά, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την αγοραστική δύναμη και την ευημερία των πολιτών, τόσο περισσότερο θα αναζητούμε τους λόγους για μια εξίσωση που δεν θα επιλύεται.

Και μαζί με το οικονομικό πρόβλημα που θα διογκώνεται ,θα εμφανίζεται και ένα πολιτικό. Δίνοντας χώρο στην προπαγάνδα των ακροδεξιών λαϊκιστών να κερδίζει μυαλά και ψυχές .

Ανέξοδα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο γηραιός πρόεδρος της Ιταλίας συγκλόνισε τη χώρα του τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τους ξυλοδαρμούς από την αστυνομία νεαρών μαθητών και φοιτητών: Οι νέοι και τα ρόπαλα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: