Στοίχημα για την Κύπρο η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: Έτοιμο να αναχωρήσει από τη Λάρνακα το πλοίο «Open Arms»

An undated handout photo made available by NGO Open Arms, shows the boat Open Arms, which is scheduled to depart towrad Gaza with aid, docked at Larnaca harbour, Cyprus. EPA/OPEN ARMS/




Το πρώτο φορτίο, με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται στο σκάφος του οργανισμού World Central Kitchen «Open Arms» έτοιμο να αναχωρήσει προς τον παλαιστινιακό θύλακα εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εργαστεί συστηματικά για να υλοποιηθεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος, πέραν της ικανοποίησης γιατί είδε την προσπάθεια της να καρποφορεί, βρίσκεται και σε αναμονή της υλοποίησης και του επόμενου στόχου που είναι η παράδοση του φορτίου στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση του όλου εγχειρήματος, με τη Λευκωσία, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και να αναμένει την πορεία των γεγονότων.

Όπως ανέφεραν στον «Φ» διπλωματικοί κύκλοι η δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας τερματίζεται εκεί που τελειώνουν τα 12 ναυτικά μίλια. Απ’ εκεί και πέρα η πορεία των γεγονότων εξαρτάται από διεθνείς παίχτες πολύ πιο ισχυρούς από την Κύπρο.

Η κυπριακή πλευρά, στο μεταξύ, θα προετοιμάζεται προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί η επόμενη φάση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Η κυπριακή προσέγγιση στο όλο εγχείρημα ήταν καθοριστική και φάνηκε ευθύς μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ, η προεργασία που είχε γίνει από κυπριακής πλευράς, έδωσε την ευκαιρία στο να φορτωθεί μια πολύ σημαντική δόση βοήθειας προκειμένου να μεταφερθεί προς τη Γάζα.

Το πλοίο «Open Arms» θα μεταφέρει περίπου 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων τρόφιμα.

Υπολογίζεται ότι το φορτίο θα χρειαστεί περίπου δύο μέρες μέχρι να φτάσει στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σκάφος θα μεταφέρει την πλωτή πλατφόρμα «MMS ARΙS» πάνω στην οποία είναι φορτωμένη η ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι αναφορές στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες μέρες θέτουν την Κύπρο στο επίκεντρο, μια Κύπρος που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με ηγετική δράση και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης στην ίδια μας τη γειτονιά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η «Κύπρος που οραματιζόμαστε είναι μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή χώρα που διεθνώς θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Μια χώρα της οποίας θα αναγνωρίζεται ο αξιόπιστος ρόλος στην περιοχή και το ουσιώδες αποτύπωμα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Η πρωτοβουλία Αμάλθεια για τη δημιουργία Θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, είπε, «καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο. Από τότε μέχρι προχθές οι διπλωματικές επαφές και οι προσπάθειες υλοποίησης ήταν εντατικές».

Ο λεπτομερής και συγκεκριμένος σχεδιασμός της πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο και την ομάδα του έτυχε αναγνώρισης ως προς την υψηλότατη προστιθέμενη αξία που θα έχει -μεταξύ άλλων- από ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, το ΗΒ και στηρίζεται από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, πρόσθεσε.

«Οι αναφορές στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες μέρες», ανέφερε, θέτουν «την χώρα μας στο επίκεντρο, μια Κύπρος που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με ηγετική δράση και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης μια πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης στην ίδια μας τη γειτονιά».

Κομβικής σημασίας για την εφαρμογή του ανθρωπιστικού διαδρόμου για μεταφορά της βοηθείας ήταν η στάση των ΗΠΑ.

Το πλοίο γενικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) αναχώρησε από τη βάση Λάνγκλεϊ-Γιούστις στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ενισχύσει τη διά θαλάσσης εκστρατεία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Το εν λόγω πλοίο εξυπηρετεί την εφοδιαστική υποστήριξη μονάδων με ό,τι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς.

Το «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) απέπλευσε «λιγότερο από 36 ώρες αφότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα διά θαλάσσης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της CENTCOM.

Μεταφέρει «εξοπλισμό για τη δημιουργία προσωρινού προβλήτα» που θα εξυπηρετήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που λιμοκτονούν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

ΠΗΓΗ: philenews.gr

Με την Ολγκίν συναντάται ο Χριστοδουλίδης: «Θα μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα, στόχος μας η επανέναρξη των συνομιλιών»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: