Μερικώς στη ζώνη Σένγκεν από την Κυριακή η Ρουμανία και η Βουλγαρία μετά από 13 χρόνια: Εξαιρείται η μετακίνηση στα χερσαία σύνορα

Automated passport control check gate displays inside the departures terminal at Bucharest Henri Coanda International Airport, in Otopeni city, 20 km north of Bucharest, Romania, 28 March 2024. EPA/ROBERT GHEMENT




Τα αεροδρόμια στη Σόφια και στο Βουκουρέστι ήραν χθες τους ελέγχους διαβατηρίων για εκείνους που έφθαναν από ή αναχωρούσαν για τις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν μερικώς στην ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, Σένγκεν.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης καθώς η Αυστρία αντιτέθηκε στην πλήρη ένταξή τους– και έτσι δεν περιλαμβάνονται ακόμη οι χερσαίες μετακινήσεις–λέγοντας ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης, Καλίν Στογιάνοφ, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Βουλγαρία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος της Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι τα σημεία συνοριακών ελέγχων θα καταργηθούν για ανθρώπους και αγαθά που ταξιδεύουν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα αναμένει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα φέτος.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μεγάλη επιτυχία για τις δύο χώρες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη επιτυχία για τις δύο χώρες» και δήλωσε ότι «μαζί χτίζουμε μια ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας».

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ενταχθεί σε περιφερειακή αστυνομική δύναμη μαζί με την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία για να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική ροή.

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης (Frontex) της ΕΕ είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών συνοριοφυλάκων και των συνοριοφυλάκων των κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει τον αριθμό των αξιωματικών της στη Βουλγαρία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αριθμού των ατόμων που περνούν στο μπλοκ από την Τουρκία.

Χαιρετίζει το ελληνικό YΠΕΞ

«Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter).

«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για τις επιτυχείς προσπάθειές τους που εξασφάλισαν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Η ένταξή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια των δύο χωρών για κατάργηση των χερσαίων ελέγχων. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Βουλγάρα ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ στη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια και των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν για τον μικρό Εμίλ: Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που ανήκουν στο 2χρονο αγόρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: