ΟΗΕ: Εχουμε «πειστική πληροφόρηση» για σεξουαλική βία και σεξουαλικά βασανιστήρια κατά Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς

FILE PHOTO: Ισραηλινή κρατά πλακάτ με τις φωτογραφίες των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, στη διάρκεια διαδήλωσης για την άμεση απελευθέρωσή τους, στο Τελ Αβίβ. EPA/ABIR SULTAN




Ομάδα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «πειστικές πληροφορίες»  πως όμηροι που κρατούνται από την Χαμάς στη Γάζα έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και των σεξουαλικών βασανιστηρίων.

Υπήρχαν λόγοι να θεωρούμε ότι η κακοποίηση συνεχίζεται, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών βρήκε επίσης «εύλογους λόγους να πιστέψει» ότι η σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του ομαδικού βιασμού, έλαβε χώρα όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι χαιρετίζει την «οριστική αναγνώριση ότι η Χαμάς διέπραξε σεξουαλικά εγκλήματα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει τώρα να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και να της επιβάλει διεθνείς κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Λίορ Χαϊάτ.

Στην έκθεση, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «βρήκε σαφείς και πειστικές πληροφορίες ότι η σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, των σεξουαλικών βασανιστηρίων, της σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης έχει διαπραχθεί σε βάρος ομήρων».

Είπε επίσης ότι “έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια τέτοια βία μπορεί να συνεχίζεται εναντίον όσων εξακολουθούν να κρατούνται σε ομηρία”.

Ένοπλοι της Χαμάς διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας άλλους 253 ομήρους.

Η έκθεση του ΟΗΕ, μιλώντας για την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αναφέρει ότι «η ομάδα της αποστολής διαπίστωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε  ότι η σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις σημειώθηκε σε πολλές τοποθεσίες κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου».

Αυτά συνέβησαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες – στον τόπο του μουσικού φεστιβάλ Nova και τα περίχωρά του, στην οδική αρτηρία 232 και στο Κιμπούτς Ρείμ, προστίθεται στην έκθεση.

Οι αναφορές για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από τη Χαμάς -η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες- άρχισαν να εμφανίζονται αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε σωρεύονται σταθερά .

Το BBC επιβεβαιώνει ότι έχει επίσης δει και ακούσει στοιχεία βιασμού, σεξουαλικής βίας και ακρωτηριασμού γυναικών.

Η ομάδα του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Ισραήλ μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 14 Φεβρουαρίου.

Η αποστολή, υπό την ηγεσία της Ειδικής Αντιπροσώπου για τη Σεξουαλική Βία σε Συγκρούσεις, Πραμίλα Πάτεν, μαζί με εννέα ειδικούς, δεν είχε ερευνητικό χαρακτήρα, αλλά σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει και να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν 33 συναντήσεις με Ισραηλινούς εκπροσώπους και εξετάστηκαν περισσότερες από 5.000 φωτογραφικές εικόνες καθώς και 50 ώρες βίντεο.

Η έκθεση ανέφερε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να ενθαρρύνει» τα θύματα να εμφανιστούν, η ομάδα δεν μπόρεσε να πάρει συνέντευξη από κανένα από αυτά.

Ορισμένες κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική βία ήταν «αβάσιμες», εξηγεί η έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της φρικιαστικής δημοσιοποιημένης περίπτωσης μιας εγκύου της οποίας η μήτρα φέρεται να άνοιξε και το έμβρυό της μαχαιρώθηκε. Άλλες αναφορές δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν λόγω περιορισμένων εικόνων, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εναντίον Παλαιστινίων υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένου του “ανεπιθύμητου αγγίγματος απόκρυφων περιοχών” και “παρατεταμένου εξαναγκασμένου γύμνωσης” σε χώρους κράτησης, κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια και σε σημεία ελέγχου μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε αυτό το μέρος της έκθεσης.

«Αυτός είναι ένας χλευαστικός και σκόπιμος παλαιστινιακός ελιγμός που στοχεύει στη δημιουργία μιας αφόρητης ισοδυναμίας μεταξύ των φρικιαστικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και συνεχίζουν να διαπράττονται από τη Χαμάς και των κακόβουλων και αβάσιμων ισχυρισμών εναντίον του Ισραήλ και των Ισραηλινών», είπε ο  Χάιατ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς ανακάλεσε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ για «διαβουλεύσεις», κατηγορώντας τον ΟΗΕ για «απόπειρα φίμωσης της σοβαρής έκθεσης του ΟΗΕ για τους μαζικούς βιασμούς».
Επέκρινε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει τα ευρήματα και για να κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Γκουτέρες «υποστηρίζει πλήρως» το έργο της Πάτεν  στην επίσκεψή της στο Ισραήλ.
“Σε καμία περίπτωση  ή μορφή ο γενικός γραμματέας δεν έκανε τίποτα για να κρατήσει την έκθεση “κρυφή”. Στην πραγματικότητα, η έκθεση παρουσιάζεται δημόσια σήμερα”, είπε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Με πληροφορίες από BBC

Εντός ρωσικού εδάφους επιθέσεις με ουκρανικά drones: Πυρκαγιές σε αποθήκη πετρελαίου και σιδηροδρομικό σταθμό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: