Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία μετά τον νέο βρυχηθμό του ηφαιστείου: Τα ποτάμια λάβας της πιο ισχυρής έκρηξης μετά τον Δεκέμβριο [video]

Iceland volcano spews lava in eruption on the Reykjanes Peninsula Πηγή Photo: Sreenshot via BBC




Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στη νότια Ισλανδία εξαιτίας της νέας ηφαιστειακής έκρηξης που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Είναι η τέταρτη από τον Δεκέμβριο και ίσως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο ισχυρή έως τώρα.

Ποτάμια λάβας ξεχύνονται μέσα από το ηφαιστειακό ρήγμα στη χερσόνησο Ρέικιανες έχοντας φτάσει στα ανατολικά οχυρωματικά έργα της πόλης Γκρίνταβικ η οποία έχει εκκενωθεί εδώ και μήνες λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι χρειάστηκε να εκκενωθεί ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες. Ήχησε συναγερμός στις 8 το βράδυ και 500 περίπου άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τον τουριστικό προορισμό προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Τα πλάνα της έκρηξης έδειξαν σύννεφα καπνού και λαμπερό μάγμα να αναβλύζουν και να αναβλύζουν από τις οπές στη γη.

Ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας παραμένει ανοιχτός. Τα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή οι αρχές γιατί πρόκειται για την τέταρτη και ίσως πιο ισχυρή έως τώρα ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από BBC

Νέα έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσονήσο Ρέικιανες της Ισλανδίας: Τέταρτη από τον περασμένο Δεκέμβριο [live, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: