Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ: Η ανοχή της Ουάσιγκτον στο ψήφισμα ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία εξόργισε τον Νετανιάχου – «Βλάπτετε την πολεμική μας προσπάθεια»

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, στις 18 Οκτωβρίου, ήτοι 11 ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL




Αλλάζει άρδην το σκηνικό στον πόλεμο της Γάζας, καθώς με την σημερινή του απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί πως “θα είναι ασυγχώρητη” η μη εφαρμογή της.

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έφερε στα όριά του το Ισαήλ και τις σχέσεις των δυο χωρών να ακροβατούν.

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Σ.Ασφαλείας έγινε εφικτή μόνον αφότου οι ΗΠΑ άλλαξαν την στάση τους και δεν άσκησαν βέτο – όπως είχαν κάνει σε προηγούμενες ψηφοφορίες – στο προτεινόμενο σχέδιο. Έτσι, η αποχή της Ουάσιγκτον επέτρεψε την υιοθέτηση – για πρώτη φορά – ψηφίσματος από το Συμβούλιο η οποία κάνει λόγο για άμεση εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.

  • Μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών  και με τις ψήφους τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας οι οποίες επίσης είχαν ασκήσει βέτο σε προτεινόμενα ψηφίσματα, πλέον υπερψηφίστηκε το ψήφισμα που συντάθηκε από δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και προτάθηκε στο Σώμα από τον εκπρόσωπο της Μοζαμβίκης.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πολύ περισσότερο δεν χαρακτηρίζει την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση “τρομοκρατική”, όπως θα ήθελε το Ισραήλ, αλλά και όπως επεχείρησαν χωρίς επιτυχία οι ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα ακυρώσει την αποστολή κορυφαίων συμβούλων του στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, εάν η αμερικανική πλευρά δεν ασκήσει βέτο στο ψήφισμα.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης όσο και η Χαμάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την ισλαμιστική οργάνωση να σπεύδει να δηλώσει έτοιμη για την ανταλλαγή ομήρων με αιχμαλώτους Παλαιστινίους.

Από δυτικής πλευράς, την απόφαση του Συμβουλίου χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά και η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Η ακαριαία αντίδραση Νετανιάχου

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, η απάντηση Νετανιάχου ήταν ακαριαία και η ρητορική του λάβρα.

Ο Νετανιάχου  ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσιγκτον των κορυφαίων βοηθών του Ρον Ντέρμερ και Τζάτσι Χανέγκμπι, αφού οι ΗΠΑ απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν το βέτο στο οποίο έχουν δικαίωμα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας – για να εμποδίσουν το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, το Ισραήλ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ με την απόφαση αυτή βλάπτουν την πολεμική προσπάθεια και την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων .

Η δήλωση αποκαλεί την απόφαση «μια ξεκάθαρη υποχώρηση από τη συνεπή θέση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου» και η οποία «δίνει ελπίδα στη Χαμάς ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός χωρίς να απελευθερώσει τους ομήρους μας».

ΗΠΑ: Δεν αλλάζει η στάση μας στη Γάζα 

«Απογοήτευση» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος δια του εκπροσώπου του, όσον αφορά την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι απογοητευτικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσιγκτον ώστε να έχουμε μια συνολική συζήτηση μαζί τους σχετικά με τις βιώσιμες εναλλακτικές επί του πεδίου της Ράφα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα συναντηθεί πάντως αύριο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιοάβ Γκάλαντ, που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν θέματα όπως η απελευθέρωση των ομήρων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων στη Ράφα.

Ο Γκάλαντ πρόκειται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Νετανιάχου να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις αναφορικά με το σχέδιο του Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλη της Ράφα, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

Ο Κίρμπι τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παρά την απόφαση για αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την άποψή μας ότι μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε.

 

Με πληροφορίες από Reuters/BBC/CNN/The Guardian

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε για πρώτη φορά ψήφισμα για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα * Δεν άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ σε απόλυτη ρήξη με Ισραήλ * «Υπέρ» Ρωσία-Κίνα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: