Πόσο διαστέλλεται το Σύμπαν και άρα ποιά είναι η ηλικία του Κόσμου; Οι μέχρι τώρα μετρήσεις διαφέρουν και εγείρονται θεωρίες πως η γνώση μας βασίζεται σε παρεξήγηση [videos]

FILE PHOTO An undated handout photo made available by the European Southern Observatory (ESO) shows an artist’s impression of the record-breaking quasar J059-4351, the bright core of a distant galaxy that is powered by a supermassive black hole (issued 19 February 2024). EPA/ESO/M. Kornmesser / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός διαστολής του Σύμπαντος που μετρήθηκε τα τελευταία 34 χρόνια από τον «συνάδελφό» του, το Hubble είναι σωστός, αλλά ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτή η τιμή είναι διαφορετική από την αναμενόμενη με βάση τη χαρτογράφηση της απολιθωμένης ακτινοβολίας της Μεγάλης Έκρηξης που πραγματοποιήθηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Planck.

Έχοντας αποκλείσει την πιθανότητα αυτή η απόκλιση να οφείλεται σε σφάλματα μέτρησης, μένει επομένως να γίνει κατανοητό εάν κάτι σχετικά με την εξέλιξη του Διαστήματος εξακολουθεί να μας διαφεύγει, όπως δείχνει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters από μια διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον νικητή του βραβείου Νόμπελ Φυσικής Adam Riess.

Ο ρυθμός διαστολής του Σύμπαντος είναι μια θεμελιώδης παράμετρος γιατί μας επιτρέπει να υπολογίσουμε την ηλικία του Κόσμου, την απόσταση μεταξύ των γαλαξιών και ούτω καθεξής.

Πριν από την εκτόξευση του Hubble το 1990, οι παρατηρήσεις που έγιναν με επίγεια τηλεσκόπια αποκάλυψαν τεράστιες αβεβαιότητες, υποδεικνύοντας μια ηλικία του Κόσμου μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων ετών.

Τα τελευταία 34 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει περιορίσει αυτό το εύρος, υποδεικνύοντας ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, μέσω της μέτρησης της απόστασης από συγκεκριμένους δείκτες, τα μεταβλητά αστέρια των Κηφείδων.

Ωστόσο, η τιμή του Hubble δεν συμφωνεί με άλλες μετρήσεις που υποδηλώνουν ότι το Σύμπαν επεκτάθηκε ταχύτερα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη: αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν χάρη στη χαρτογράφηση της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων που πραγματοποιήθηκε από τον δορυφόρο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Αυτή η απόκλιση είναι γνωστή ως ένταση του Hubble και εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, ακόμη και μετά από νέες εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις από το τηλεσκόπιο Webb που χρησιμοποιείται από διαστημικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον Καναδά

«Μόλις εξαλείψετε τα σφάλματα μέτρησης, αυτό που μένει είναι η πραγματική και συναρπαστική πιθανότητα να έχουμε παρεξηγήσει το Σύμπαν», λέει ο Adam Riess του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2011 γιατί βοήθησε να ανακαλυφθεί ότι η επέκταση του σύμπαντος επιταχύνεται λόγω της μυστηριώδους «σκοτεινής ενέργειας».

Για να λύσουμε το αίνιγμα της τάσης Hubble, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε δεδομένα από την αποστολή Ευκλείδη, που εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2023 από την ESA, και το επόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman της NASA.

Mε πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Εκατοντάδες Μεξικανοί σε μαζική σιέστα για την παγκόσμια ημέρα ύπνου: Ξάπλωσαν εν μέση οδώ στη σκιά του Μνημείου της Επανάστασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: