Παράταση ενός χρόνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων χωρίς δασμούς

A truck pours dried sunflower seeds at a farm in Lukashivka village, Chernihiv region, Ukraine. EPA/OLEG PETRASYUK




Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε στη διάρκεια της νύκτας η ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές στο μπλοκ ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, κάνοντας λόγο για «καλά νέα» και επισημαίνοντας ότι θα επιτρέψει στο Κίεβο να στηρίζει τους παραγωγούς του και να διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγών του.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να παρατείνουν για ένα επιπλέον έτος — ως τον Ιούνιο του 2025– την εξαίρεση των ουκρανικών προϊόντων από τους δασμούς, η οποία ισχύει από το 2022 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως αυτή τη φορά η ΕΕ υιοθέτησε και «μηχανισμούς προστασίας» που αφορούν τις εισαγωγές «ιδιαίτερα ευαίσθητων» προϊόντων, όπως η βρώμη, το καλαμπόκι, το μέλι και το πλιγούρι, αλλά όχι το σιτάρι και το κριθάρι όπως ζητούσαν οι ευρωβουλευτές, όπως την επιβολή «έκτακτου φρένου στις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης».

Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις αδασμολόγητες εισαγωγές αυτών των προϊόντων στον μέσο όρο των εισαγωγών του 2022 και του 2023. Πέρα από αυτό το επίπεδο, θα επιβάλλονται αυτόματα δασμοί.

Ο Σμιχάλ που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες σχολίασε στο Telegram ότι η συμφωνία αυτή «θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τη δυναμική των εξαγωγών μας, να στηρίξουμε τους Ουκρανούς παραγωγούς και να ενισχύσουμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ένταξή μας στην ενιαία αγορά της ΕΕ».

Με πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρυξέλλες, Βέλγιο 

Ανοιχτό σε νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δηλώνει το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: