Ο πρέσβης Γιώργος Τσούνης μιλά για τις ελληνικές του ρίζες, την οικογένεια του και τον Πλάτανο: Έχασα 39 κιλά τρώγοντας ελληνικό φαγητό!!!

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνης με την Σταματίνα Τσιμτσιλή. Φωτογραφία Alpha TV




Σε μία πιο χαλαρή συνέντευξη στην τηλεόραση του «Alpha» και την Σταματίνα Τσιμτσιλή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ελληνική του καταγωγή και τα καλοκαίρια στον Πλάτανο, τη μετάβαση πίσω στα πάτρια εδάφη, τα διδάγματα που του έδωσε ο πολυαγαπημένος του πατέρας και το μυστικό του γάμου του.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε αν απολαμβάνω τη θητεία μου ως πρέσβης από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Οβάλ Γραφείο και είπε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά ‘Το χαμόγελό του δεν έχει φύγει από το πρόσωπό του από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα’. Δεν ήταν μόνο ένα όνειρο ζωής μου να υπηρετήσω την πατρίδα μου, αλλά ήταν και τα πιο ευτυχισμένα δύο χρόνια της ζωής μου να ζω στην Ελλάδα και να ζω ανάμεσα σε Ελληνες», είπε στην αρχή της κουβέντας.

Ο Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πατέρας του εργαζόταν ως σερβιτόρος και η μητέρα του ήταν μοδίστρα. «Ημασταν άνθρωποι της εργατικής τάξης και οι γονείς μου με δίδαξαν να σέβομαι τους πάντες», σημείωσε.

Σε σχετική ερώτηση αν έχει μνήμες από καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό των γονιών του, τον Πλάτανο, ο κ. Τσούνης αποκρίθηκε πως «αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις της ζωής μου. Την πρώτη φορά που ήρθα το 1975 ήμουν 7 ετών, και αυτό ήταν το πρώτο καλοκαίρι που κατάλαβα πώς μεγάλωσαν οι γονείς μου». Οι γονείς του μεγάλωσαν στην ορεινή Ναυπακτία, στο χωριό Πλάτανος, «ένα πολύ όμορφο χωριό μέσα στα βουνά», όπως είπε ο ίδιος, αλλά οι κακουχίες δεν έλειπαν. «Οταν μεγάλωναν οι γονείς μου, δεν είχαν ρεύμα, δεν είχαν νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Συγκινησιακά φορτισμένος, στη συνέχεια της συνέντευξης, ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε για τον πατέρα του ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 22 χρόνια:

«Ως πατέρας, τώρα που έχω τρία παιδιά, τον θυμάμαι κάθε μέρα. Και θυμάμαι όχι μόνο τα αισθήματα, αλλά και τα μαθήματα που προσπάθησε να μου διδάξει. Ο πατέρας μου μίλησε για την τιμή. Μου μίλησε για το φιλότιμο. Μίλησε για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε, μίλησε για τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε για όλους τους ανθρώπους.

Ο πατέρας μου πέρασε πολλά, πολλά χρόνια ως σερβιτόρος και όταν είχε το δικό του εστιατόριο και είχε κάποια επιτυχία στη ζωή του, εξακολουθούσε να φέρεται σε όλους με τόσο μεγάλο σεβασμό. Το δεύτερο πράγμα που θυμάμαι από τον πατέρα μου ήταν η αξία της εκπαίδευσης.

Ημουν ο πρώτος που πήγε σχολείο στην οικογένειά μου, ο πρώτος που πήγε στο κολέγιο. Και το τρίτο πράγμα ήταν να μάθεις μία τέχνη να μπορείς να βάλεις φαγητό στο τραπέζι, να έχουμε κάποια οικονομική επιτυχία. Με κάθε τρόπο αυτό είναι σημαντικό. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρεις έναν σύντροφο ζωής. Κάποιον να στέκεται δίπλα σου στη ζωή και να έχεις οικογένεια».




Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ο πατέρας του θα ήταν περήφανος για το σημερινό του αξίωμα ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, απάντησε: «Το ελπίζω, αλλά τον έχασα πριν από 22 χρόνια και εύχομαι να μπορούσαμε να το μοιραστούμε αυτό μαζί».

«Η μητέρα μου έρχεται συχνά στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Τσούνης και μνημόνευσε τα φετινά Χριστούγεννα που πήγαν όλοι μαζί για τις γιορτές στο χωριό για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια.

«Η πρώτη ανάμνηση που έχω από τη μητέρα μου ήταν να λέει… δεν με νοιάζει αν πρέπει να καθαρίζω τουαλέτες για να μπορώ να σε στείλω στο σχολείο. Θα κάνω ό,τι πρέπει να κάνω, αλλά εσύ θα πας στο σχολείο. Ξέρετε η μάνα μου είπε ‘Θέλω να μεγαλώσω επιστήμονες. Θέλω να σου δώσω τις ευκαιρίες που δεν είχαμε εμείς’ και αυτό είναι κομμάτι του ελληνικού ‘ήθους’», ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης.

Για την απόφαση να έρθει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, ο κ. Τσούνης, κατόπιν σχετικής ερώτησης, σημείωσε:

«Θα σας πω ως πατέρας τριών εφήβων ότι έχουν άποψη για τα πάντα. Και δεν ντρέπονται να τις μοιραστούν. Ηρθα στις αρχές Μαϊου του 2022, αλλά τελειώνουν δύο ακαδημαϊκά έτη. Ολοι τους φοιτούν σε σχολείο στην Αθήνα.

Περνούν υπέροχα. Εχουν κάνει μερικούς σπουδαίους φίλους και έχουν κάποιες υπέροχες εμπειρίες. Και καθώς πρόκειται να επιστρέψω πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου 10,5 μήνες, ξέρετε, θα είναι γλυκόπικρο γι’ αυτά, καθώς νομίζω ότι ανυπομονούν να επιστρέψουν. Πάντα θα εκτιμούν τα δυόμισι χρόνια που έζησαν στην Ελλάδα».

«Τα παιδιά μου έμαθαν ελληνικά προτού μάθουν αγγλικά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη γυναίκα του και την καταγωγή της, ο Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως «η γυναίκα μου έχει επτά πρώτα ξαδέρφια που ζουν στη Λαμία και πολλές θείες και θείους», συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ, πολύ περήφανη γι’ αυτές τις ρίζες και περνούσε τα καλοκαίρια της στη Λαμία».

Σε ερώτηση δε για το μυστικό του επιτυχημένου γάμου τους, ο κ. Τσούνης απάντησε χαριτολογώντας: «Απίστευτη υπομονή εκ μέρους της γυναίκας μου». Και πρόσθεσε, ότι «κατάφερα να βρω μια ειλικρινή σύντροφο ζωής που μου στάθηκε σε καλές και κακές στιγμές. Και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά μας», τονίζοντας ότι η οικογένεια είναι «τα πάντα».




Σε ό,τι αφορά την απώλεια περίπου 39 κιλών σε 1,5 χρόνο, ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι τη διαφορά έκανε το ελληνικό φαγητό. «Εχω (σ.σ. στη διατροφή μου) παστίτσιο και μουσακά, αλλά τις περισσότερες μέρες σαλάτα, σούπα, ψάρι, κότα, γαλοπούλα, φρούτα, λαχανικά, νερό, έχω κόψει τη ζάχαρη, έχω κόψει το αλεύρι και περπατάω πάρα πολύ».

Αναφορικά, τέλος, με το αν εργάζεται πάνω σε κάποιο σχέδιο/πρόγραμμα αυτή τη στιγμή το οποίο θα ήθελε να μοιραστεί, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι «δουλεύουμε πάνω σε πολλά πράγματα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι σε επίπεδο ρεκόρ και αυτό είναι σημαντικό γιατί η ευημερία σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα. Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο είναι επίσης τον επόμενο μήνα, θα υπάρχει μία τεράστια αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική στην περιοχή. Γίνεται ο ενεργειακός προμηθευτής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη. Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Και η Ελλάδα είναι πάροχος σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει πολλά τόξα αστάθειας. Ετσι, από πλευράς πληροφοριών, άμυνας και διπλωματίας, η Ελλάδα είναι ο βασικός σύμμαχος στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει αντίκτυπο, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και αποτελεί πάροχο σταθερότητας. Ετσι, όταν σας λέω ότι είμαι περήφανος που είμαι ο πρέσβης των ΗΠΑ εδώ, τρέφω μεγάλο θαυμασμό όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται στην παγκόσμια σκηνή», κατέληξε.

Συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη στο ιστορικό Warner Theater της Ουάσιγκτον για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικοελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: