Ο Μακρόν θα ζητήσει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με την Le Monde

File Photo epa11099083 French President Emmanuel Macron delivers a speech to present his New Year’s wishes to elite athletes ahead of the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games, at France’s National Institute of Sport, Expertise, and Performance (INSEP) in Paris, France, 23 January 2024. EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT




«Ο Emmanuel Macron θα ζητήσει από τη Ρωσία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ο Vladimir Putin δηλώνει “έτοιμος να εξετάσει όλες τις προτάσεις”» υποστηρίζει άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του προς διάφορα ουκρανικά μέσα το Σάββατο, απάντησε καταφατικά στην ερώτηση, εάν θα ζητήσει εκεχειρία κατά τη διάρκεια των ΟΑ.

Σύμφωνα με την παράδοση πριν από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γαλλία, ως χώρα υποδοχής, υπέβαλε ψήφισμα για την Ολυμπιακή εκεχειρία στα Ηνωμένα Έθνη για ψήφιση. Αυτό εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2023, με 118 ψήφους και καμία ψήφο κατά (μόνο 2 αποχές) και «προτρέπει» όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης να «τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία στο πνεύμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων Παρίσι 2024 (από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου).

Ο Vladimir Putin που επανεξελέγη Πρόεδρος της Ρωσίας το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να εξετάσει όλες τις προτάσεις» όταν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο Ολυμπιακής εκεχειρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τα ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις «απλώς επειδή ο εχθρός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο λόγω της έλλειψης πυρομαχικών», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  • Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης το Σάββατο, που μεταδόθηκε από πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης (1+1, We are Ukraine, United News, Telemarathon), ο Emmanuel Macron ανέφερε επίσης, ότι η Γαλλία θα ακολουθήσει «τις επιλογές που γίνονται από τις αρχές της ΔΟΕ».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα οι Ρώσοι αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με ουδέτερη σημαία, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η επιλογή που έγινε είναι ότι η Ρωσία, ως χώρα, δεν είναι παρούσα και ότι δεν θα υπάρχει η σημαία της αλλά ότι οι αθλητές μπορούν, στην πραγματικότητα, να είναι παρόντες».

Ο Emmanuel Macron, ο οποίος προειδοποίησε, «ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόκλιση ή απαράδεκτες δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο», είπε ότι θεωρεί αυτή την επιλογή ως «μήνυμα ειρήνης, διεθνούς ενότητας […], αλλά δεν υποχωρεί σε τίποτα στο γεγονός ότι θέλουμε η Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και να επιστρέψει η διαρκής ειρήνη στη χώρα σας».

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η ΔΟΕ απαιτεί από Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με ουδέτερο έμβλημα – ένα σύστημα που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 για Σέρβους και Μαυροβούνιους, στους οποίους είχαν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την «αρχή της πολιτικής ουδετερότητας» σύμφωνα με την Ολυμπιακή Χάρτα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, είπε το Σάββατο: «Έχουμε θέσει όρους. Αυτοί οι όροι δεν θα αλλάξουν: όποιος είναι έτοιμος να τηρήσει αυτούς τους όρους είναι ευπρόσδεκτος στο Παρίσι. Όποιος δεν θέλει να τους ακολουθήσει δεν είναι ευπρόσδεκτος»- καταλήγει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα

Le Monde [Emmanuel Macron va demander à la Russie un arrêt des combats en Ukraine pendant les JO de Paris, Vladimir Poutine se dit «prêt à examiner toutes les propositions»]

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού: Δεν θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα με εθνικό σύμβολο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: