«Αρχέγονη» αλληλεπίδραση Άρη και Γης: Ο κόκκινος πλανήτης υπεύθυνος για γιγάντιες δίνες στα βάθη των ωκεανών του πλανήτη μας [μελέτη]

A handout photo made available by the Mohammed Bin Rashid Space Center (MBRSC) shows an illustration of the arrival of the Hope Probe to Mars orbit (issued on 09 February 2021). The Emirates Mars Mission Hope Probe is the first planetary mission led by an Arab-Islamic country and the space probe is to study the Martian atmosphere. EPA/MBRSC/UAE Space Agency HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Mία πρωτοφανή, γεωλογικώς αρχία αλληλεπίδραση της Γης με τον Άρη φέρνει στο φως νέα μελέτη.
Υποστηρίζει ότι ο κόκκινος πλανήτης, αν και απέχει περίπου 140 εκατομμύρια μίλια από τη Γη μπορεί να επηρεάζει τους βαθείς ωκεανούς του πλανήτη μας θέτοντας σε κίνηση «γίγαντες δίνες»

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιζήματα αντληθέντα από εκατοντάδες τοποθεσίες των βαθέων ωκεανών της γης, με σκοπό αναγνώσουν το παρελθόν της Γης, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στον χρόνο: Για την ακρίβεια κοιτώντας πίσω δεκάδες εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν της Γης.

  • Αυτό που βρήκαν τους εξέπληξε.

Τα ιζήματα απεκάλυψαν ότι τα ρεύματα βαθέων υδάτων ενισχύοντο ή αποδυναμώνονταν σε κύκλους 2,4 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Η Adriana Dutkiewicz, εκ των συγγραφέων της μελέτης και ιζηματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε στο CNN ότι οι επιστήμονες δεν περίμεναν να ανακαλύψουν αυτούς τους κύκλους και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τους εξηγήσουν: «Συνδέονται με αλληλεπιδράσεις του Άρη και της Γης»

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δύο πλανήτες επηρεάζουν ο ένας τον άλλον μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται «συντονισμός», το οποίο τίθεται σε ισχύ όταν δύο σώματα σε τροχιά εφαρμόζουν βαρυτική ώθηση και έλξη το ένα προς το άλλο,

Ενίοτε περιγράφεται ως ένα είδος εναρμόνισης μεταξύ μακρινών πλανητών. Αυτή η αλληλεπίδραση αλλάζει το σχήμα των τροχιών τους, επηρεάζοντας την ελλειπτικότητά τους και άρα την απόστασή τους από τον Ηλιο.

Για την Γη, αυτή η αλληλεπίδραση με τον Άρη μεταφράζεται σε περιόδους αυξημένης ηλιακής ενέργειας πράγμα που σημαίνει θερμότερο κλίμα. Και αυτοί οι θερμότεροι κύκλοι συσχετίζονται με πιο έντονα ωκεάνια ρεύματα, διαπίστωσε η έκθεση.

Σημειωτέον ότι οι εν λόγω κύκλοι των 2,4 εκατομμυρίων ετών επηρεάζουν μεν τη θέρμανση και τα ωκεάνια ρεύματα στη Γη, αλλά είναι φυσικοί κύκλοι του κλίματος και δεν συνδέονται με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση που βιώνει ο κόσμος σήμερα.

Οι συγγραφείς περιγράφουν αυτά τα ρεύματα, ως «γιγαντιαίες δίνες» που μπορούν να φτάσουν στον πυθμένα του βαθέος ωκεανού, διαβρώνοντας τον πυθμένα της θάλασσας και προκαλώντας μεγάλες συσσωρεύσεις ιζημάτων.

Οι επιστήμονες κρούουν πάντως όλο και περισσότερο πιο έντονα τον κώδωνα του κινδύνου για την «υγεία» αυτού του κρίσιμου συστήματος ρευμάτων. Υπάρχουν δε φόβοι ότι μπορεί ακόμη και να δείχνει πρώιμα σημάδια ότι βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης , καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θερμαίνει τους ωκεανούς και λιώνει τους πάγους.

Μια κατάρρευση θα είχε καταστροφικές κλιματικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας πτώσης της θερμοκρασίας σε ορισμένα μέρη του πλανήτη και ανόδου της σε άλλα.

Δορυφορικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι αυτές οι δίνες έχουν γίνει πιο ενεργές τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τα προκαλούμενα ρεύματα δεν φτάνουν πάντα στον πυθμένα του ωκεανού

Παραμένει πάντως ασαφές πώς ακριβώς θα εξελιχθούν στο μέλλον διάφορες διεργασίες που επηρεάζουν τα βαθιά ωκεάνια ρεύματα και τη θαλάσσια ζωή, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δήλωσή τους, αλλά ελπίζουν ότι αυτή μελέτη τους θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων μοντέλων για μελλοντικές κλιματικές προβολές.

Με πληροφορίες από CNN

Η αλήθεια πίσω από τις λευκές γραμμές στον ουρανό και ο λόγος που οι συνωμοσιολόγοι δεν πρόκειται ποτέ να πειστούν ότι κάνουν λάθος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: