Η αλήθεια πίσω από τις λευκές γραμμές στον ουρανό και ο λόγος που οι συνωμοσιολόγοι δεν πρόκειται ποτέ να πειστούν ότι κάνουν λάθος

File Photo Contrails illuminated by the descending sun are seen in the sky above the village of Nagyrada, Hungary, 06 January 2023. EPA/Gyorgy Varga HUNGARY OUT




Όλοι έχουμε δει αυτές τις λευκές γραμμές που αφήνουν στο πέρασμά τους τα αεροσκάφη, σχηματίζοντας άσπρες ρίγες στον γαλάζιο ουρανό.

Ονομάζονται μονοπάτια συμπύκνωσης (contrails, στα αγγλικά), και εμφανίζονται όταν οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν γύρω από την εξάτμιση ενός αεροσκάφους.

Τουλάχιστον αυτό λέει η επιστήμη. Διότι τα τελευταία χρόνια, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι αυτά τα ίχνη είναι στην πραγματικότητα χημικά μονοπάτια (chemtrails): μια καλά «εδραιωμένη» θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι αυτά τα μονοπάτια δεν είναι καθόλου φτιαγμένα από συμπύκνωση, αλλά αντίθετα είναι χημικά με τα οποία μας ψεκάζουν διάφορες οι κυβερνήσεις.

Αν και η θεωρία μπορεί να ακούγεται τραβηγμένη σε κάποιους, τα chemtrails έχουν εξελιχθεί σε κοινή συνωμοσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο (το 2006, η Ασημίνα Ξηροτύρη, βουλευτής Συνασπισμού υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, ενώ σε ανάλογες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις είχαν προβεί και οι αλήστου μνήμης ΑΝΕΛ) παραβλέποντας όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Τι πρεσβεύει η θεωρία συνωμοσίας των chemtrails;

Η ιδέα των chemtrails υπάρχει από το 1996 και έχει τις ρίζες της σε ένα ερευνητικό έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας του ίδιου έτους, “Weather as a Force Multiplier: Owning the weather in 2025”. Περιγράφει ένα «μελλοντικό σύστημα τροποποίησης του καιρού για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων» χρησιμοποιώντας «αεροδιαστημικές δυνάμεις» και «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα στρατιωτική πολιτική, πρακτική ή ικανότητα», δήλωνε τότε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στην ουσία της, η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι οι λευκές αυτές γραμές δεν δημιουργούνται καθόλου από υδρατμούς, αλλά αντίθετα είναι προϊόν κυβερνήσεων, πλουσίων ή αμφοτέρων σε συνδυασμό: Εν ολίγοις λέει: Όλοι αυτοί  εκκρίνουν τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα και είναι αυτό που προκαλεί τις λευκές γραμμές.

Οι ιδέες (και φαντασιώσεις) σχετικά με τον σκοπό αυτών των υποτιθέμενων τοξικών χημικών ουσιών ποικίλλουν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα «χημικά» αυτά χρησιμοποιούνται για να δηλητηριάσουν την ανθρωπότητα, άλλοι λένε ότι στοχεύουν στον έλεγχο του μυαλού και κάποιοι τρίτοι πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος των κυβερήσεων να… ελέγχει τον καιρό.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη εκδοχή της θεωρίας, λέει η Sijia Xiao, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, η οποίοα διεξήγαγε μια μελέτη το 2021 εξερευνώντας τη θεωρία συνωμοσίας των χημικών ιχνών παίρνοντας, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις από 20 νυν και πρώην θιασώτες της. Αντίθετα, λέει η Xiao, πολλοί άνθρωποι «επιλέγουν πτυχές που τους μοιάζουν λογικές, αναμιγνύοντας προσωπικές ερμηνείες ή υιοθετώντας επιλεκτικά κομμάτια της θεωρίας».

Πώς απογειώθηκε η θεωρία συνωμοσίας των chemtrails;

Η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις ψεκάζουν την ανθρωπότητα με χημικά δεν είναι εντελώς αβάσιμη.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε περισσότερες από 750 ψευδείς επιθέσεις χημικού πολέμου στο ευρύ κοινό, σύμφωνα με ερευνητές. Αυτές εξέθεσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε θειούχο ψευδάργυρο-κάδμιο, μια χημική ουσία που επελέγη αφενός λόγω της μικρού της όγκου και αφετέρου επειδή λάμπει κάτω από το υπεριώδες φως, καθιστώντας  εύκολο τον εντοπισμό της. Τότε, η  χημική εκείνη ουσία θεωρήθηκε ότι δεν ήταν τοξική, αν και η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτήν θα μπορούσε να καταστεί καρκινική. Οι ΗΠΑ έπραξαν το ίδιο στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 — χρησιμοποιώντας τη χημική ουσία ως «ιχνηλάτη» για τη δοκιμή της διασποράς των βιολογικών όπλων.

Αν και οι δοκιμές αυτές έγιναν προ δεκαετίιών, οι συνωμοσιολογικές θεωρία είχαν προλάβει να ανθίσουν: Τόσο που, το 2016, οι αμερικανιές αρχές δημοσίευσαν ένα έγγραφο 14 σελίδων στο οποίο εξηγούσαν τα contrails, σε μια προσπάθεια να καταρρίψει επιτέλους τη ιεωρία συνωμοσίας.

Το 2021, μια ανάρτηση στο Facebook έγινε viral ισχυριζόμενη ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «χειρίστηκε» τον καιρό μέσω χημικών ιχνών και προκάλεσε παγωνιά στοΤέξας διάρκειας μιας εβδομάδας τον Φεβρουάριο.

Στο X, χιλιάδες άτομα ακολουθούν λογαριασμούς που είναι αφιερωμένοι στην παρακολούθηση αυτών των χημικών ιχνών. Μια μελέτη του 2017, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι περίπου το 10% των Αμερικανών πιστεύουν τη συνωμοσία «απόλυτα», ενώ πάνω από το 30% των Αμερικανών τουλάχιστον τη βρίσκει «κάπως» αληθινή.

Η αλγοριθμική δομή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ν ένα ακόμη πρόβλημα: Οι άνθρωποι βλέπουν πληροφορίες που ενισχύουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους. Επιστημονικά στοιχεία που καταρρίπτουν τις θεωρίες αυτές απλά δεν φτάνουν ποτέ στο «feed» τους. Σε ο,τι δηλαδή αναζητούν ή εμφανίζεται μπροστά τους στο διοαδίκτυο. Αλλά ακόμα όμως και αν έφταναν, άλλοι πιστοί, ομοϊδεάτες τους, θα φρόντιζαν να ενισχύσουν τις θεωρίες τους.

Η εύπλαστη φύση της θεωρίας συνωμοσίας είναι αυτή που τη βοηθά να ενισχύεται.

«Όπως μας είπαν ορισμένοι οπαδοί της, η δύναμη της συνωμοσίας είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει σε οποιαδήποτε νέα πληροφορία», λέει ο Coye Cheshire, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. «Για παράδειγμα, ακόμα κι αν οι πιστοί δεν είναι σίγουροι ότι τα λεγόμενα chemtrails χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα για τον έλεγχο του πληθυσμού, η αφήγηση μπορεί εύκολα να στραφεί στη χειραγώγηση του καιρού και στην κλιματική αλλαγή χωρίς να απαιτούνται νέες πληροφορίες ή στοιχεία».

Είναι αληθινά τα chemtrail; 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη χημικών ιχνών. Ακόμα κι αν υπήρχε μια κυβερνητική συνωμοσία, ένα τόσο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα θα ήταν δύσκολο να συγκαλυφθεί στη σιωπή, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που θα ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του, σημείωσαν ερευνητές του Χάρβαρντ.

Σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες έχουν διεξαγάγει έρευνες για να καταρρίψουν τη θεωρία συνωμοσίας των χημικών ιχνών. Ακόμη και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πληροφοριοδότης που διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, έχει δηλώσει ότι τα χημικά ίχνη «δεν είναι ένα υπαρκτά».

Ωστόσο, οι πιστοί της θεωρίας δεν πείθονται εύκολα. Η πίστη στη θεωρία έχει γίνει τόσο ισχυρή που οι μετεωρολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει αύξηση της παρενόχλησης και των απειλών, συνήθως μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα από θεωρητικούς συνωμοσίας που τους κατηγορούν για απόκρυψη πληροφοριών!.

«Η συλλογική συμφωνία μέσα σε αυτές τις κοινότητες συχνά υπερισχύει της λογικής διαφωνίας των επιστημόνων», λέει η Xiao. Κάτι που καθιστά «υπερβολικά δύσκολο να αλλάξει κανείς αυτές τις βαθιά εδραιωμένες πεποιθήσεις».

Με πληροφορίες από CNN,The truth behind those white streaks trailing behind jets in the sky

«Αφήστε ήσυχη την Κέιτ»: Σπάνια επίδειξη μεγαθυμίας από τα βρετανικά ταμπλόϊντ την επομένη του «σκανδάλου photoshop»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: