Μετά από 16 χρόνια διαπραγμάτευσης, η Ινδία συμφώνησε με Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν: Για άρση εισαγωγικών δασμών με αντάλλαγμα επενδύσεις €100 δισεκ

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Ινδία θα άρει τους περισσότερους εισαγωγικούς δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, με αντάλλαγμα επενδύσεις, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 15 ετών, δήλωσε ο Ινδός Υπουργός Εμπορίου, μετά την υπογραφή οικονομικού συμφώνου την Κυριακή, με το οποίο ολοκληρώθηκαν σχεδόν 16 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία ακολουθεί τις εμπορικές συμφωνίες των τελευταίων δύο ετών με την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μια άλλη ανάλογη συμφωνία με τη Βρετανία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στοχεύει σε ετήσιες εξαγωγές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2030.

Προβλέπεται ότι η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, που αποτελείται από την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 15 ετών στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Piyush Goyal.

Με τη σειρά της, η Ινδία θα άρει ή θα καταργήσει εν μέρει τους πολύ υψηλούς δασμούς στο 95,3% των βιομηχανικών εισαγωγών από την Ελβετία, εξαιρουμένου του χρυσού, είτε αμέσως είτε με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Οι νορβηγικές εταιρείες που εξάγουν στην Ινδία αντιμετωπίζουν σήμερα υψηλούς εισαγωγικούς φόρους έως και 40% σε ορισμένα αγαθά», δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας Jan Christian Vestre σε ξεχωριστή δήλωση.

«Με τη νέα συμφωνία, εξασφαλίσαμε μηδενικούς εισαγωγικούς φόρους για σχεδόν κάθε νορβηγικό αγαθό», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΚΥΠΕ
(ΚΥΠΕ – Reuters/ΚΣΤ/ΗΦ)

Startup που υποστηρίζουν Γκέιτς, Μπέζος και Τζακ Μα ψάχνει κοιτάσματα σπανίων ορυκτών με τεχνητή νοημοσύνη: Βρήκαν ήδη απίστευτες ποσότητες χαλκού στη Ζάμπια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: