Μέσα στις επόμενες ημέρες αναχωρεί και το δεύτερο πλοίο με προορισμό τη Γάζα: Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου για το σχέδιο «Αμάλθεια»

FILE PHOTO: A handout photo made available by World Central Kitchen (WCK) shows the Open Arms NGO rescue vessel (C) being towed at open sea dragging a barge (front) loaded with food aid provided by WCK, as it leaves port headed for the Gaza Strip, in Larnaca, Cyprus, 12 March 2024. EPA, WCK HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Εντός των επόμενων ημερών θα αναχωρήσει και το δεύτερο πλοίο από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πότε θα αναχωρήσει το δεύτερο πλοίο από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είπε ότι «το φορτίο έχει ήδη φορτωθεί στο δεύτερο πλοίο, έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί. Υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ακόμη και οι καιρικές συνθήκες που θα πρέπει να είναι ευνοϊκές για να μπορέσει να αναχωρήσει το δεύτερο πλοίο.

Είναι βεβαίως σχετική και η συνάντηση που θα συγκληθεί στην Κύπρο στις 21 Μαρτίου, με εκπροσώπους από 40 κράτη για τον απαραίτητο συντονισμό που επιβάλλεται για να μπορέσει αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και να εντατικοποιηθεί και να αυξηθεί η ροή της, αλλά και να διασφαλιστεί αυτή η συνεχής ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σε ερώτηση σε ποιο επίπεδο θα γίνει η συνάντηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σε τεχνοκρατικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «θα γίνει ανταλλαγή απόψεων ως προς την υλικοτεχνική υποστήριξη με την οποία μπορεί το κάθε κράτος να συνδράμει σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τα μεγέθη της ανθρωπιστικής βοήθεια που σήμερα έχει ανάγκη ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα είναι τέτοια που χρειάζεται η συμβολή πολλών κρατών. Κανένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, πόσω μάλλον η Κύπρος».

  • Σε άλλη ερώτηση είπε ότι στα 40 κράτη περιλαμβάνονται κράτη που έχουν συνυπογράψει την Κοινή Διακήρυξη, που έχουν ήδη χαιρετίσει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και πολλά άλλα κράτη που έχουν πρόθεση να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

«Είναι ενδεικτικό το ότι προχθές κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, σε μια ιστορική μέρα για τις σχέσεις Αιγύπτου και ΕΕ, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου επιδίωξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του μετέφερε την πρόθεση του Βελγίου να συμμετέχει και αυτό στην ‘Αμάλθεια΄», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τα καλά λόγια του Άντονι Μπλίνκεν στον Κύπριο ομόλογό του για την “Αμάλθεια”: Θετική αναφορά του Αμερικανού υπουργού στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: