Μεγαλώνει το χάσμα Μπάιντεν – Νετανιάχου: Το τηλεφώνημα που δεν έγινε… και ο υπουργός Γκαντς, κύρια απειλή του «Μπίμπι» * Xωρίς την άδειά του στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ, 10 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL




Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε σήμερα  δημοσίευμα του Sky News Arabia ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε αρνηθεί να δεχτεί τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ηγέτη μετά τη θανατηφόρα συμπλοκή στην πόλη της Γάζας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, λέγοντας στους Times of Israel ότι πρόκειται για αθεμελίωτες «ψευδείς ειδήσεις».

  • Το Ισραήλ, ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «δεν ζήτησε τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν μετά το περιστατικό και οι Αμερικανοί, που σε κάθε περίπτωση δεν κατηγορούν το Ισραήλ για το συμβάν, δεν ζήτησαν τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό».

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν ενώ συνέρρεαν προς  φορτηγά βοήθειας νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

  • Την επομένη, ο Ισραηλινός Στρατός υποσχέθηκε διεξαγωγή έρευνα για τους θανάτους στο περιστατικό, κάτι που έχει προκαλέσει καταδίκες και εκκλήσεις για διεθνή έρευνα.

Η Χαμάς κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν κατά του πλήθους χιλιάδων, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια μιας χαοτικής κατάστασης με στόχο της προσέγγιση της επισιτιστικής βοήθειας και ότι τα στρατεύματά του ιΙσραήλ πυροβόλησαν μόνο μερικά άτομα – πλιατσικολόγους, όπως τα χαρακτήρισε – που όρμησαν προς το μέρος τους με απειλητικό τρόπο.

Οι τεταμένες σχέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ και το ταξίδι Γκαντς

Ο Τζο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα χάσει τη διεθνή υποστήριξη εάν διατηρήσει την «απίστευτα συντηρητική κυβέρνησή του».

Μιλώντας την Κυριακή  η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είπε ωμά ότι το Ισραήλ δεν έκανε αρκετά για να αμβλύνει την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, και ζήτησε την άμεση εφαρμογή μιας εκτεταμένης παύσης των εχθροπραξιών.

  • Όλως “συμπωματικά”, ο υπουργός του  Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου Μπένι Γκαντζ βρίσκεται σήμερα Δευτέρα  στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους , εξοργίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τον Νετανιάχου, ή όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν στον Ισραήλ, «Μπίμπι»,, ο οποίος δεν ενέκρινε το ταξίδι.

 

  • Mεταξύ αυτών που θα συναντήσει ο Γκαντς είναι h Kάμαλα Χάρις, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ανέφερε το γραφείο του Σάββατο.

 

Λέγεται ότι ο Νετανιάχου αγνοούσε την επίσκεψη μέχρι που ο Γκαντς, ο οποίος ηγείται του κόμματος Εθνικής Ενότητας, τον κάλεσε την Παρασκευή για να τον ενημερώσει για τα σχέδιά του και να συζητήσει ποια μηνύματα θα μεταδώσει στους Αμερικανούς.

Πηγή κοντά στον Νετανιάχου είπε ότι ο πρωθυπουργός «κατέστησε σαφές στον υπουργό Γκαντς ότι το κράτος του Ισραήλ έχει μόνο έναν πρωθυπουργό», ανέφερε το ισραηλινό ειδησεογραφικό  μέσο Ynet.

Πρώην αρχηγός του στρατού και υπουργός Άμυνας, ο Γκαντζ είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις. Ο Γκαντς έφερε το κόμμα του Εθνική Ενότητα στην κυβέρνηση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Χάρις «θα εκφράσει την ανησυχία της για την ασφάλεια του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Ράφα» στη συνάντηση με τον Γκαντζ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης «δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές απειλές της Χαμάς .»

 
 Με πληροφορίες από The Times of Israel
 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: