Μεγαλειώδες άδειασμα Νετανιάχου από τον Μπάιντεν: Επιδοκίμασε δημοσίως τον Σούμερ που ζήτησε εκλογές για νέο ηγέτη στο Ισραήλ

epa11222529 U.S. President Joe Biden meet reacts to a reporter’s question as he meets with Ireland’s Taoiseach Leo Varadkar (not seen) in the Oval Office at the White House in Washington D.C, USA, 15 March 2024. Ireland’s Taoiseach Leo Varadkar is on an official visit to the USA. EPA/NATHAN HOWARD / POOL




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα ;oti πολλοί Αμερικανοί συμμερίζονται τις ανησυχίες του Τσακ Σούμερ, του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος σε ομιλία του ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ και επέκρινε δριμύτατα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Ήταν μια καλή ομιλία», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο για τις δηλώσει του Σούμερ. «Εξέφρασε μια σοβαρή ανησυχία, την οποία συμμερίζονται πολλοί Αμερικανοί», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι ο Σούμερ είχε ενημερώσει τον ίδιο και το επιτελείο του πριν εκφωνήσει την ομιλία του.

Ο Σούμερ, που υποστήριζε ανέκαθεν το Ισραήλ και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος εβραϊκής καταγωγής εκλεγμένος αξιωματούχος των ΗΠΑ, είπε στη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της χώρας, πέντε μήνες μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ομιλία του αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο εκνευρισμό της Ουάσιγκτον με τον Νετανιάχου, τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο, την αποτυχία του να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστινίους και τη θεωρούμενη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι διεθνές επικρίσεις σε βάρος των ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ εντείνονται λόγω του υψηλού αριθμού των απωλειών και την επισιτιστική κρίση στον θύλακα.

Στην ίδια ομιλία ο Σούμερ επέκρινε επίσης τους Παλαιστίνιους που στηρίζουν τη Χαμάς και είπε ότι θα πρέπει να «κάνει στην άκρη» και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Υποστήριξε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» αν το Ισραήλ απέρριπτε τη λύση των δύο κρατών και προέτρεψε τους διαπραγματευτές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το σημερινό σχόλιο του Μπάιντεν έρχεται να επιβεβαιώσει το χάσμα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της ισραηλινής κυβέρνησης. Πριν από μερικές ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Νετανιάχου κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ» με τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ έχουν δρομολογηθεί ήδη συνομιλίες με το αντίπαλο δέος του Νετανιάχου, τον υπουργό Μπένι Γκαντς, ο οποίος μάλιστα μετέβη στην Ουάσιγκτον, χωρίς άδεια του πρωθυπουργού του…

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Κόντρα σε όλους και κλιμάκωση άνευ προηγουμένου από Νετανιάχου: Ενέκρινε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα των 1,3 εκατ. εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: