Sycamore Gap: To «δέντρο του Ρομπέν των Δασών» άνθισε ξανά, ενάντια στις πιθανότητες* Ενα βρετανικό ορόσημο τριών αιώνων που πριονίστηκε από άγνωστο βάνδαλο [video]

File Photo A protective fence surrounds the stump of the recently felled tree at Sycamore Gap in Northumberland, Britain, 05 October 2023. EPA/ADAM VAUGHAN




Νέα ζωή φαίνεται πως ξεπηδά από τους διασωσμένους σπόρους και τα κλαδιά του δέντρου Sycamore Gap, που κόπηκε μυστηριωδώς πέρυσι, γεννώντας αισιοδοξία ότι το εμβληματικό δέντρο έχει ελπίδες επιβίωσης.

Την αισιόδοξη είδηση μεταδίδει το BBC, δημοσιογράφος του οποίου πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη στο μυστικό κέντρο National Trust, όπου προστατεύονται τα σπορόφυτα.

Το ύψους 36 μέτρων δέντρο ήταν ένα από τα «πιο πολυφωτογραφημένα δέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ήταν γνωστό ως το δέντρο του Ρομπέν των Δασών μετά τη «συμμετοχή» του στην ταινία του 1991 «Robin Hood: Prince of Thieves», με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ωστόσο, το υπεραιωνόβιο -εκτιμώμενης ηλικίας 300 ετών- δέντρο πλάι στο Τείχος του Αδριανού, το οποίο είχε μάλθστα ψηφιστεί Δέντρο της Χρονιάς το 2016, βρέθηκε κομμένο.

Ένας εθελοντής από το Εθνικό Πάρκο του Northumberland ήταν ένας από τους πρώτους που παρατήρησε τι είχε συμβεί στο δέντρο και η ομάδα έστειλε έναν δασοφύλακα να ερευνήσει.

Όταν τα νέα μαθεύτηκαν στην τοπική κοινότητα, πολλοί αρχικά υπέθεσαν ότι το δέντρο είχε ξεριζωθεί ή σπάσει από τους ισχυρούς ανέμους το απόγευμα της Τετάρτης. Αλλά οι εικόνες του πριονισμένου κορμού και η λευκή μπογιά πάνω του έδειξαν γρήγορα τον βανδαλισμό. Η αστυνομία συνέλαβε τότε ένα 16χρονο αγόρι, θεωρώντας ως υπεύθυνο.

Εκτιμάται ότι ο βάνδαλος χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να ολοκληρώσει την πράξη του.

Η αστυνομία ακόμη ερευνά σε ένα συμβάν που περιγράφει ως «εκούσια πράξη βανδαλισμού». Το δέντρο βρισκόταν σε μια δημοφιλή διαδρομή για πεζοπόρους μεταξύ του Castle Nick και του Crag Lough, άπαντα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

File Photo An aerial photograph taken by drone shows the recently felled tree at Sycamore Gap in Northumberland, Britain, 05 October 2023. EPA/ADAM VAUGHAN

Το National Trust μένει να αποφασίσει τι θα κάνει με τους νεοφυείς σπόρους, όταν γίνουν αρκετά δυνατοί. Μία σκέψη είναι να δοθούν δενδρύλλια στα σχολεία και τις κοινότητες, για να καλλιεργήσουν το δικό τους δέντρο Sycamore Gap.

Προς το παρόν, όμως, προτεραιότητα είναι η καλλιέργεια των μικροσκοπικών βλαστών.

Με πληροφορίες από BBC

Ο Ηλιος όπως δεν τον έχετε ξαναδεί: Εκπληκτικές εικόνες αποκαλύπτουν αόρατες στο ανθρώπινο μάτι λεπτομέρειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: