Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για εκεχειρία και ομήρους: Αποχώρησε το Ισραήλ καταγγέλλοντας τη Χαμάς για παραλήρημα απαιτήσεων

Φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς είναι αναρτημένες στα κάγκελα της εισόδου της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον. EPA/JIM LO SCALZO




Το Ισραήλ ανακάλεσε τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς «δεν ενδιαφέρεται» για συνομιλίες και κάνοντας λόγο για «ζημία» που προκλήθηκε από το ψήφισμα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ανάκληση της διαπραγματευτικής ομάδας  από το Κατάρ τερματίζει  τις άμεσες προσπάθειες διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς. Η κίνηση έρχεται μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί κατάπαυση του πυρός και την απόρριψη από πλευράς της Χαμάςτων τελευταίων προτάσεων του Ισραήλ.

  • Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς».

Ανέφερε ότι η θέση της Χαμάς είναι «ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και μια θλιβερή απόδειξη για τη ζημιά που προκλήθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αργά το βράδυ χθες Δευτέρα,  η Χαμάς εξέδωσε δήλωση που απορρίπτει την τελευταία προσφορά συμφωνίας, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρίνεται στα βασικά του αιτήματα για «συνολική κατάπαυση του πυρός, απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και πραγματική ανταλλαγή κρατουμένων».

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, είπε ότι η Χαμάς ενθαρρύνθηκε στην απόρριψη της συμφωνίας μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος  για κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς έλαβε το μήνυμα «δεν χρειάζεται να βιαστείς» γιατί ασκούνται διεθνείς πιέσεις ώστε να υποκύψει το Ισραήλ.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε τη Δευτέρα απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του  Ραμαζανιού και επίσης απαιτεί απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Είναι η πρώτη φορά που ένα ψήφισμα σχετικά με μια εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν βρέθηκε απέναντι στο  βέτο των ΗΠΑ,  της Κίνας ή της Ρωσία.

  • Μετά την ψηφοφορία του ΟΗΕ, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη δύο υπουργών του στην Ουάσιγκτον.

Ένα επαναλαμβανόμενο σημείο – “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός αναφέρεται ότι είναι η απαίτηση της Χαμάς να αποσυρθεί στρατιωτικά το Ισραήλ από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι μια ισραηλινή πηγή είπε πως «Δεν υπάρχει κανένας για να μιλήσουμε στην άλλη πλευρά και η ισραηλινή  διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει καμία τίποτα να κάνει στο Κατάρ».

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel/The Guardian

 

Απαράδεκτος ο βασανισμός κρατουμένων, λέει η Ρωσίδα Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα * Μετά τις εικόνες – σοκ των συλληφθέντων για το μακελειό στη Μόσχα [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: