Σπάει η συμμαχία των ακροδεξιών ενόψει ευρωεκλογών: H Λεπέν «κρύβει λόγια» για το μεταναστευτικό και παίρνει αποστάσεις από το AfD [videos]

FILE PHOTO The leader of Portuguese far-right party Chega, Andre Ventura (C), greets the leader of the French parliamentary group from Rassemblement National, Marine Le Pen (2-R), and the German politician of the far-right Alternative for Germany (AfD) Tino Chrupalla (L), at the end of a joint press conference EPA/JOSE SENA GOULAO




Τα ρήγματα μεταξύ των δύο μεγάλων ακροδεξιών παραγόντων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του AfD της Γερμανίας και του Rassemblement National της Λεπέν, βαθαίνουν, απειλώντας την ευρωπαϊκή τους ενότητα και το μέλλον της κοινής ευρωκοινοβουλευτικής τους ομάδας, το ID.

Το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας και το Rassemblement National (RN) της Γαλλίας κυριαρχούν στην ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα Identity & Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, μια έρευνα που διεξήχθη για ορισμένα μέλη του AfD που υποστήριξαν την ιδέα του «επαναπατρισμού» Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο επισκιάζει πολύ τις σχέσεις μεταξύ των δύο ακροδεξιών κομμάτων. Η Λεπέν αμφισβήτησε ήδη τον Ιανουάριο τη συνεργασία με το AfD.

Διάφορες προσπάθειες του AfD να κατευνάσει τη γαλλικό αδελφό κόμμα στο θέμα αυτό έχουν αποβεί άκαρπες μέχρι στιγμής, με το RN να επιμένει ότι το AfD πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποστασιοποιηθεί από την αμφιλεγόμενη πρόταση.

«Το RN παραμένει σε εγρήγορση σχετικά με την πολιτική γραμμή των συμμάχων του. Επομένως, πρέπει να συζητήσουμε τη γραμμή του AfD στο εσωτερικό», δήλωσε ο Ζαν Πολ Γκαρό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του RN στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Euractiv, μετά τις πρόσφατες προσπάθειες του AfD να δώσει εξηγήσεις.

Ούτε ένα έγγραφο θέσεων από το AfD, στο οποίο αμβλύνθηκε η έννοια του «επαναπατρισμού» στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, ούτε οι άτυπες διμερείς συναντήσεις ορισμένων εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπόρεσαν να αποσαφηνίσουν το ζήτημα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άλις Βάιντελ, συμπρόεδρος του AfD, συναντήθηκε ακόμη και με τη Μαρί Λεπέν στο Παρίσι για να εξηγήσει αυτοπροσώπως τη θέση του κόμματος επί του θέματος – προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος ID, η σχέση μεταξύ του RN και του AfD έχει πληγεί τόσο πολύ που η μελλοντική τους συνεργασία είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Η ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για το ID, την κοινή κοινοβουλευτική τους ομάδα, ή τουλάχιστον τη συμμετοχή στην εν λόγω ομάδα για ένα από τα κόμματα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Εάν η υποβόσκουσα σύγκρουση μεταξύ των δύο πιο ισχυρών κομμάτων του ID θέσει σε κίνδυνο την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στις κομματικές συμμαχίες της δεξιάς πτέρυγας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πόνος χωρισμού

Αν και πραγματοποιήθηκαν άτυπες διμερείς συναντήσεις από ορισμένους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ της Βάιντελ και της Λεπέν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, το RN επέμεινε σε γραπτές εξηγήσεις για το θέμα.

Ο Τιμπό Φρανσουά, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ζητήθηκε γραπτή δέσμευση από το AfD ότι ο «επαναπατρισμός» δεν θα αποτελεί μέρος του προγράμματος του κόμματος, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο να τηρηθεί από το AfD, καθώς η ορολογία χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορα προγράμματα, όπως η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Προφανώς, η εξήγηση της Βάιντελ χάθηκε κάπου ανάμεσα στις μεταφράσεις αγγλικών-γαλλικών. Η ηγεσία του AfD έπρεπε να επιλέξει μεταξύ δύο δυσάρεστων επιλογών, είτε να γράψει μια σαφή δήλωση κατά του επαναπατρισμού και να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με τη βάση του κόμματος είτε να αρνηθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και κατά συνέπεια να διακόψει τις σχέσεις της με το RN.

Τη Δευτέρα, εστάλη επιστολή της Βάιντελ προς τη Λεπέν, με την οποία κατηγορούσε τα μέσα ενημέρωσης για διαστρέβλωση του θέματος και διευκρίνιζε ότι τα μέλη του AfD που συμμετείχαν στη συνάντηση για τη μετανάστευση το έκαναν εκτός των κομματικών τους καθηκόντων.

«Εξετάζουμε προσεκτικά την επιστολή του AfD και θα τη συζητήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο του RN», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Γκαρό στο Euractiv.

Την Τετάρτη (28 Φεβρουαρίου), η Λεπέν δήλωσε στο Παρίσι ότι «πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα».

Το θέμα της Λεπέν

Για τη Λεπέν, η οποία συνεχίζει να είναι η φυσιογνωμία του RN στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η ορολογία που χρησιμοποιείται – η παλιννόστηση/ επαναπατρισμός- είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Στη Γαλλία, ο διχαστικός αυτός όρος επινοήθηκε από τον άμεσο ανταγωνιστή της Λεπέν, τον Ερίκ Ζεμούρ, ιδρυτή της ακροδεξιάς Reconquête!. Ο Ζεμούρ έχει αποκτήσει ισχυρή δημοτικότητα με την υιοθέτηση μιας ακόμη πιο ακραίας θέσης για τη μετανάστευση από τη Λεπέν.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του εκστρατείας το 2022, πρότεινε την «επαναπατρισμό» των ανθρώπων που είναι παράνομοι μετανάστες ή εγκληματίες και να αφαιρεθεί από τους παραβάτες η γαλλική υπηκοότητα, αν κατέχουν άλλη.

Η Λεπέν, ωστόσο, έχει στραμμένο το βλέμμα της στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027 και πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα της είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Οι ευρωεκλογές του Ιουλίου, που θεωρούνται «γαλλικές ενδιάμεσες εκλογές», είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ευθυγραμμίσει τις θέσεις του κόμματός της με την εθνική εστίαση.

Μια αναδιάταξη των συμμαχιών;

Δεν είναι ασυνήθιστο να δημιουργούνται νέες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τα κόμματα να αλλάζουν το πού εντάσσονται μετά τις εκλογές.

Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Εάν τα δύο κόμματα δεν τα βρουν, είναι πιθανό να διασπαστούν, σύμφωνα με ειδικούς.

Το αποτέλεσμα του οιονεί τελεσίγραφου του RN θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις μελλοντικές δεξιές ομάδες στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η επιρροή του RN στην επιμονή για την αποσαφήνιση μιας συμμαχίας θα καθοριστεί και από τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει στο τέλος των ευρωεκλογών, ανέφεραν πηγές.

Αυτή τη στιγμή, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, τα δύο ακροδεξιά κόμματα σκαρφαλώνουν στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις.

Στο παρασκήνιο, οι ευρωπαϊκές συμμαχίες με τους άλλους μεγάλους παίκτες, όπως το Fratelli d’Italia της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και τα μέλη του Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικές συνέπειες.

Η Μελόνι και η Λεπέν προσπαθούν σήμερα να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, όπως ανέφερε πρόσφατα η Le Monde.

Με τον Όρμπαν να αναζητά επίσης μια ευρωπαϊκή οικογένεια για να ενταχθεί, μια νέα ισχυρή δεξιά ομάδα θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στην επιρροή του AfD στη δεξιά πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη και με τον διπλασιασμό των μελών του, ένας αποκλεισμός από τους άλλους μεγάλους παίκτες, θα δυσχέραινε την προσπάθεια να αποτελέσει ένα σεβαστό κομμάτι της δεξιάς.

Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές: Προς νέο ρεκόρ η αποχή στις πρώτες εκλογές μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: