Ιστορική απόφαση για τη Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση καταδικάζει τη σφαγή του Παπόν * 200 Αλγερινοί σφαγιάστηκαν στο Παρίσι και πετάχτηκαν στον Σηκουάνα τον Οκτώβριο του 1961 [videos]

FILE PHOTOQ Eν μέσω του πολέμου στην Αλγερία πάνω από 40.000 διαδήλωσαν στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου 1961. Τουλάχιστον 200 εξοντώθηκαν από φονική κρατική καταστολή. Screenshot via YouTube@FRANCE24 English/




Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα πρόταση ψηφίσματος που “καταδικάζει την αιματηρή και φονική καταστολή Αλγερινών που διαπράχθηκε υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της αστυνομίας Μορίς Παπόν στις 17 Οκτωβρίου 1961″ στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας από 30 έως 200 και πλέον ειρηνικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

  • Στο κείμενο εκφράζεται επίσης η επιθυμία για “την εγγραφή μιας ημέρας μνήμης αυτής της σφαγής” “στην ατζέντα των εθνικών ημερών και των επίσημων τελετών” της Γαλλίας.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η οικολόγος Σαμπρινά Σεμπαϊχί και η βουλευτής του κόμματος της προεδρικής πλειοψηφίας Αναγέννηση Ζιλί Ντελπέκ εγκρίθηκε σε ένα ημικύκλιο με πολλά κενά έδρανα από 67 βουλευτές, με άλλους 11 από τις τάξεις του Εθνικού Συναγερμού (ακροδεξιά) να ψηφίζουν κατά.

  • Η κ. Σεμπαϊχί χαιρέτησε εκ των προτέρων μια “ιστορική ψηφοφορία” που αποτελεί το “πρώτο στάδιο” της “εργασίας για την αναγνώριση αυτού του αποικιοκρατικού εγκλήματος, για την αναγνώριση αυτού του κρατικού εγκλήματος”.

Ο όρος –“κρατικό έγκλημα”– δεν εμφανίζεται στην πρόταση ψηφίσματος, που προήλθε έπειτα από λεπτομερή εργασία με το προεδρικό κόμμα και το Ελιζέ προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα συναινετικό κείμενο.

Η υφυπουργός αρμόδια για την περιφερειακή συνοχή και τις τοπικές αρχές Ντομινίκ Φορ έκανε λόγο στην ομιλία της για μια διαδήλωση “που καταστάληκε με τη βία από τις υπηρεσίες που ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της αστυνομίας της εποχής, Μορίς Παπόν”, στη διάρκεια της οποίας “εκτός από τους πολυάριθμους τραυματίες, πολλές δεκάδες (άνθρωποι) σκοτώθηκαν, τα πτώματά τους ρίχθηκαν στον Σηκουάνα”.

  • “Έχουμε σήμερα σε αυτό το βήμα μια σκέψη για τα θύματα αυτά και τις οικογένειές τους που χτυπήθηκαν μετωπικά από το γρανάζι της βίας”, ανέφερε υπό τα βλέμματα των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων που διεκδικούσαν εδώ και πολλά χρόνια την αναγνώριση αυτή.

Αναφέρθηκε στην εργασία μνήμης που έχει ήδη ολοκληρωθεί προκειμένου να αναγνωριστεί η σφαγή. Το 2012, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε αποτίσει “φόρο τιμής στα θύματα” μιας “αιματηρής καταστολής” σε βάρος γυναικών και ανδρών που διαδήλωναν για “το δικαίωμα στην ανεξαρτησία”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου 2021 πως “τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 1961 υπό την καθοδήγηση του Μορίς Παπόν είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία”.

  • Η Φορ εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με την καθιέρωση μίας ημέρας μνήμης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν ήδη τρεις ημερομηνίες “για να θυμόμαστε όσα συνέβησαν στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας”.

“Πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να γραφτεί αυτή η ιστορία, όμως είναι κατά την άποψή μου ο μοναδικός τρόπος να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή και βιώσιμη συμφιλίωση. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να αφήσουμε την ιστορία να κάνει αυτή την εργασία προτού προβλέψουμε μια νέα ειδική ημέρα μνήμης για τα θύματα της 17ης Οκτωβρίου ’61”, είπε.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

 

Την είπε νεοναζί και τον μήνυσε: Διχασμένη η Ιταλία με την προσφυγή της Μελόνι κατά διάσημου φιλολόγου και ιστορικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: