Οι πολιτικοί είναι νάνοι μπροστά στον Γρηγόρη Αυξεντίου: Από το μνημόσυνο του Σταυραετού του Μαχαιρά η Αννίτα βρέθηκε στο Λονδίνο για τα διαπιστευτήρια στους Εγγλέζους…

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου κατά την ομιλία της για τα 75χρονα της Κοινοπολιτείας. Φωτογραφία Twitter via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Πώς το έλεγε η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (Αννίτα Δημητρίου); «Έχουμε τόσα θέματα να διαχειριστούμε και θα συζητούμε τώρα για το 1956 και το 1821; Ε φτάνει νομίζω».

Αυτό στα τέλη Ιανουαρίου όταν συζητήθηκε η απουσία της από το μνημόσυνο του Γρίβα -δεν καταλάβαμε τι σχέση έχει το ’56 -άκου 1956- με τον θάνατο του Γρίβα αλλά τέλος πάντων. Μετά, πρέπει να το μετάνιωσε γιατί, ως γνωστόν, πολλοί από τη βάση του ΔΗΣΥ θα ήθελαν να τη βλέπουν στο μνημόσυνο του αρχηγού και των ηρώων της ΕΟΚΑ, έστω και με μισή καρδιά.

Έτσι, την Κυριακή 3 Μαρτίου ανηφόρισε για τον Μαχαιρά και το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στάθηκε, μάλιστα, δίπλα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μπροστά-μπροστά, για να ποζάρει με τους υπόλοιπους πολιτικούς -όλοι νάνοι μπροστά στον Αυξεντίου.

Δήλωσε, μάλιστα, μες στη σύγχυση της μεταμοντέρνας κυπριακής πραγματικότητας, ότι νομίζει πως «το μήνυμα που διαχέεται σήμερα είναι ότι οι αρχές, οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται, και πάνω από όλα είναι η πατρίδα».

Τέλος πάντων. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, βρέθηκε στο Λονδίνο για τα 75χρονα της Κοινοπολιτείας, στις 11 Μαρτίου. Παρέστη στην τελετή έπαρσης της σημαίας της Ημέρας της Κοινοπολιτείας στον χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο.

  • Σε παρέμβαση ενός λεπτού που της αναλογούσε, δήλωσε ότι «ο συνασπισμός της Κοινοπολιτείας μας έδωσε την δυνατότητα να αναλύσουμε τον ρόλο του οργανισμού υπό τα δεδομένα της εποχής και να επιδιώξουμε ισχυρότερη φωνή και παρουσία, προωθώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».
  • Και δώστου βρετανικές σημαίες στα κοινωνικά δίκτυα και λογύδρια για τη… διαχρονική φιλία μας με τους Εγγλέζους.

Παρατραβηγμένη η συσχέτιση τη σήμερον ημέραν; Ίσως. Πιο παρατραβηγμένη, όμως, είναι η διπολική φιλοσοφία του ΔΗΣΥ που τηρεί κατά γράμμα και η κατά τα άλλα σύγχρονη πολιτικός Αννίτα Δημητρίου.

Η οποία αισθάνεται ότι έχει τη νομιμοποίηση να πετάγεται από τον ιερό χώρο του Μαχαιρά στα παλάτια της νέας αποικιοκρατίας και τούμπαλιν. Που αισθάνεται πως είναι προϊόν σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού το να αναφέρεται στις αρχές και αξίες του Αυξεντίου και ξάφνου να βρίσκεται στην Αγγλία και να υποβάλλει τα σέβη της στους θεσμούς της αγγλικής αποικιοκρατίας.

Αλλά γιατί να μην τα αισθάνεται όλα αυτά; Ο ίδιος ο κόσμος του ΔΗΣΥ αυτό ζητά και αυτό ζητούσε. Από την εποχή του Κληρίδη, μάλιστα.

Τότε που έμπλεξαν τα μνημόσυνα των ηρώων της ΕΟΚΑ με τα γενέθλια της βασίλισσας και μια δική τους «εθνικοφροσύνη» με το σχέδιο Ανάν. Αλλά ακόμα και σήμερα, καμία αίσθηση της ιστορίας, της συνέχειάς της και της πραγματικότητας; Καμία;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σε ανοδική πορεία οι μετοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το σχέδιο «Αμάλθεια»: Η τολμηρή πρωτοβουλία της Λευκωσίας έβαλε το νησί στο γεωπολιτικό χάρτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: