Σε ανοδική πορεία οι μετοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το σχέδιο «Αμάλθεια»: Η τολμηρή πρωτοβουλία της Λευκωσίας έβαλε το νησί στο γεωπολιτικό χάρτη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi, στο Κάιρο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ανεβαίνουν οι μετοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή και τούτο αναδεικνύεται μέσα από τα όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά κι από ενέργειες, που παρακολουθούμε σε διάφορα επίπεδα.

Με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταφοράς βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους από τη Λάρνακα προς τη Γάζα, έχει αναγνωριστεί η στρατηγική σημασία της Κύπρου και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές,  ως αποτέλεσμα τούτου, η Λευκωσία έχει καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής και μπορεί να θέτει ζητήματα και να ζητά να ικανοποιηθούν αιτήματα της, έχοντας να αντιμετωπίσει καλή διάθεση από τους συνομιλητές της.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει θέσει ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή και επηρεάζουν την Κύπρο, όπως είναι το μεταναστευτικό. Η ενίσχυση της Frontex στην περιοχή σε σχέση με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία μέσω Λιβάνου έχει ήδη τεθεί προς τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι ξαναμπαίνει στην εξίσωση και η ναυτική βάση στο Μαρί, που όπως συναφώς σημειώνεται μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί και να την αξιοποιεί. Παράλληλα,  είναι σαφές πως η Κύπρος θα διεκδικήσει και ρόλο την επόμενη ημέρα  ειρήνευσης στην περιοχή, σε σχέση και με την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Πέραν όλων των άλλων, εκείνο βέβαια, που προέχει όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, είναι η κατάπαυση του πυρός, η λήξη του πολέμου ώστε να δοθεί χώρος  στη διπλωματία.  Μέχρι τότε θα πρέπει να μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο «Αμάλθεια», που έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση,  μπήκε στην εξίσωση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μετά από μετά πολλές προσπάθειες και ενέργειες.

Αν και αρχικά αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, απορρίψεις αλλά και χλευασμό, στη συνέχεια με την επιμονή της Λευκωσίας και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πήρε σάρκα και οστά.

Μέσα από ένα ασφαλές δρομολόγιο, μεταξύ Λάρνακας και Γάζας, με τις σωστές υποδομές στην Κύπρο και τη συνεργασία μεγάλων διεθνών παικτών, πρωταρχική επιδίωξη είναι να σταλεί τροφή, νερό, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό  λαό της Γάζας.

Βρισκόμενοι κάτω από τις επιθέσεις των Ισραηλινών οι Παλαιστίνιοι, στη Γάζα,  εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια και όπως σημειώνεται ο διάδρομος που έχει σχεδιαστεί θα βοηθήσει σημαντικά. Βοήθεια, βέβαια, στέλνεται κι από άλλες οδούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ακροδεξιά είναι εφιαλτικά παρούσα στην Κύπρο: Το «ιερό» σκάνδαλο, οι πολιτικές προεκτάσεις και ο μεγάλος κίνδυνος ενόψει των Ευρωεκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: