Η Κύπρος γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα: Χοροί, μουσική και εξόρμηση στην ύπαιθρο για να «κόψουν τη μούττη της Σαρακοστής»

File Photo: Xαρταετοί στον ουρανό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Για μαζική εξόρμηση στην ύπαιθρο ετοιμάζονται οι Κύπριοι σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, τηρώντας το έθιμο της νηστείας αλλά και γιορτής, μιας μέρας που ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά.

Είναι μέρα νηστείας αλλά είναι και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς και γιορτάζεται 48 ημέρες πριν από την Κυριακή της Ανάστασης.

Η Καθαρά Δευτέρα για τους περισσότερους στην Κύπρο, σημαίνει εξόρμηση στους αγρούς για να «κόψουν τη μούττη της Σαρακοστής», στα βουνά, ακόμα και παραθαλάσσια, σημαίνει παιγνίδια, αλλά και μυρωδάτα κουλούρια, μαλάκια και άλλα εδέσματα.

Συνοδεύεται από διάφορα έθιμα, ενίοτε από χορό και τραγούδι, ένα όμως ξεχωρίζει, το πέταγμα του χαρταετού. Κάποτε αυτοσχέδιου, κυρίως εργοστασιακού. Για να μπορέσει ο χαρταετός να ανυψωθεί χρειάζεται ευνοϊκό άνεμο αν και σε ορισμένες περιοχές, που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο Λάρνακας, εκδόθηκε σύσταση να αποφεύγονται.

Δήμοι και κοινότητες σε όλες τις επαρχίες οργανώνουν σήμερα διάφορες εκδηλώσεις, προσφέροντας και εδέσματα, από φασολάδα μέχρι λαγάνες, αλλά και κρασί μέχρι και… φουκούδες για ψήσιμο. Πλείστοι όσοι, συνοδεύουν τις εκδηλώσεις από χορούς και μουσική.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας για το σύνολο των προϊόντων του πίνακα σύγκρισης λιανικών τιμών βασικών τιμών αγαθών για το 2024, σε σύγκριση με τα έτη 2023 και 2022, σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι φθηνότερο. Σε λαχανικά, φρούτα και χαλβά.

Αν η επιλογή είναι σαλάτες, ελιές, θαλασσινά, ταχινόπιτες, λαγάνες και λοιπά αρτοποιήματα, αυτή θα συνοδεύεται από αύξηση. Αν προστεθεί και το κρασί το κόστος ανεβαίνει.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Σύνδεσμος την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, σημείωνε ότι οι τιμές λαχανικών και φρούτων είναι μειωμένες το 2024 κατά μέσο όρο 20,53% σε σύγκριση με το 2023, ενώ οι τιμές χαλβά παρουσιάζουν μείωση 7,22%.

Αντίθετα, οι τιμές για σαλάτες, ελιές και θαλασσινά καταγράφουν αύξηση 2,84%, 3,79% και 1,40%, αντίστοιχα.

Αύξηση επίσης σημειώνουν οι τιμές αρτοποιητικών και κρασιών κατά 0,49% και 4,48%, αντίστοιχα, ενώ μείωση κατά μέσο όρο 6,46% παρουσιάζουν οι τιμές κάρβουνων.

Οι τιμές που αναφέρονται λήφθηκαν από τον Σύνδεσμο, από τα εποχιακά παρατηρητήρια τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας.

Ο καιρός

Σκόνη και συννεφιά. Ετσι ξεκίνησε η μέρα, ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, σύμφωνα με το Τμήμα Μεωρολογίας, ο καιρός δεν θα κάνει τη χάρη στους εκδρομείς στην ύπαιθρο. Αναμένονται τοπικές βροχές, αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες, ιδιαίτερα στα ορεινά και στο ανατολικό μισό της Κύπρου. Σε καταιγίδα, ενδέχεται να πέσει και χαλάζι.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά στα νότια, νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι και παροδικά μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Χριστοδουλίδης από το Κάιρο: H Κύπρος μαζί με τους εταίρους στην ΕE στοχεύουν στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: