Η κ. Ζαχαροβα εκφράζει έναν ιδεολογικό «ιμπεριαλισμό» και δείχνει να μην γνωρίζει Ιστορία: Δεν της αρέσει που η Ελλάδα δεν είναι …Λευκορωσία

FILE PHOTO: epa10413016 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and Foreign Ministry’s Spokeswoman Maria Zakharova (L) attend an annual news conference in Moscow, Russia. EPA, YURI KOCHETKOV




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Οι επανειλημμένες επιθέσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχαροβα εναντίον της Ελλάδας δεν μπορεί φυσικά να εξηγηθούν μονο ως αντίδραση για την υποστήριξη που προσφέρει η χώρα μας στην Ουκρανία, όταν ολόκληρη η Δύση αλλα και δεκάδες ακόμη χώρες από ολο τον κόσμο έχουν αποδοκιμάσει την ρωσική εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία και πολλές ακόμη συνεισφέρουν στρατιωτικά για την άμυνα της Ουκρανίας πολύ περισσότερο από ότι η Ελλάδα

Η κ. Ζαχαροβα εκφράζοντας έναν ιδεολογικό «ιμπεριαλισμό» θεωρεί ίσως ότι η Ελλάδα είναι από τους πιο ευαίσθητους κρίκους στην Δύση ,λόγω και της παραδοσιακής συμπάθειας του ελληνικού λαού προς τον ομόδοξο ρωσικό ,ώστε να συνεχίσει η Μόσχα να ασκεί επιρροή στην Ελλάδα και να υπονομεύσει ετσι την ενότητα του Δυτικού Στρατοπέδου.

‘Η τουλάχιστον να «τιμωρήσει» την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει κάνει σαφή στρατηγική επιλογή εναντίον του ρωσικού αναθεωρητισμού για λόγους και στρατηγικούς αλλά και εθνικούς.

Καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να δίνει μάχη στρατηγικού χαρακτήρα που αφορά και την επιβίωση του Ελληνισμού, εναντίον του τουρκικού αναθεωρητισμού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Κύπρο εναντίον της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού και να εμφανίζεται «ουδέτερη» ή ακόμη και θετική, στην παράνομη εισβολή και κατοχή στην Ανατολική Ουκρανία.

  • Η κ. Ζαχάροβα πότε επικαλείται την «Εθνική Αντίσταση» πότε την Επανάσταση του 1821 για να υπενθυμίσει τους δεσμούς της Ελλάδας με την Ρωσία.

Σε ότι αφορά την Εθνική Αντίσταση ίσως δεν έχει αντιληφθεί ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων που αντιστάθηκαν στον ναζισμό και χαιρέτισαν την μεγάλη συνεισφορά της Σοβιετικής ΄Ενωσης στον αγώνα αυτό, κάθε άλλο παρά ηταν υπερ της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα των Σοβιέτ των Βαλκανίων. Αντιθέτως η Ελλάδα αντιμετώπισε για μεγάλο διάστημα την αποσχιστική απειλή προερχόμενη από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής.

Σε ότι αφορά στο 1821 επίσης η ρωσική συνεισφορά έχει καταγραφεί από τους ιστορικούς, δεν περιορίζεται μονο στην «παραχώρησης» του Καποδίστρια αλλα δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η Ρωσία εξυπηρετούσε τα δικα της συμφέροντα και τις δικές της σφαίρες επιρροής μέσα από την στηριξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε μια περίοδο που δεν έλειψαν και κινήσεις εγκατάλειψης των Ελλήνων στην τύχη τους.

Από τα βιβλία ιστορίας της κ. Ζαχάροβα όμως λείπει το Κεφάλαιο του Μικρασιατικού Αγώνα και ετσι αγνοεί μάλλον το πως η Σοβιετική Ρωσία βοήθησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του τον Κεμάλ μέχρις ότου «ρίξει τους ΄Ελληνες στην Θάλασσα» όπως συχνά καμαρώνει ο κ. Ερντογαν, οδηγώντας στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Όμως η συζήτηση αυτή που ανοίγει η κ. Ζαχάροβα είναι ολη λάθος. Η τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα δεν έχει σχέση με την Σοβιετική ΄Ενωση και πολύ περισσότερο η Σοβιετική ΄Ενωση δεν έχει σχέση με την σημερινή Ρωσία.

Και ότι οι φιλικοί, ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί των δυο λαών και δεν σημαίνουν σε καμιά περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα δίνει «λευκή επιταγή» στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πουτιν και θα καθαγιάζει κάθε κίνηση του, κάθε επίθεση εναντίον της διεθνούς νομιμότητας, την καταστροφή μιας ανεξάρτητης χώρας και την δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, με συνέπειες και στις δικές μας ζωές στην Ελλάδα.

  • Η κ. Ζαχάροβα είναι εκπρόσωπος ενός αυταρχικού καθεστώτος που εκλαμβάνει ως φίλους μονο τα υπάκουα στρατιωτάκια. Και αυτό ενοχλεί την ρωσική ηγεσία με την Ελλάδα. Ότι η χώρα μας δεν είναι Λευκορωσία.

Ενοχλήθηκε το Κρεμλίνο επειδη δεν προσκλήθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Αλλά αυτό γίνεται διαρκώς από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οσο για την μη ανταπόκριση της Ελληνίδας πρεσβευτή στην Μόσχα στην πρόσκληση του κ. Λαβροφ προς τους Ευρωπαίους διαπιστευμένους πρεσβευτές, υπήρξε συλλογική απόφαση της Ε.Ε. να μην συμμετέχει κανείς ευρωπαίος διπλωμάτης στο «ραντεβού» αυτό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τώρα «βαδίζουν και παραμιλούν» για την ακροδεξιά, αλλά η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής με ποιών τις ψήφους εκλέχθηκε; Το ξέπλυμα του ΕΛΑΜ και η ώρα  του ταμείου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: