Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσει καταλυτικό πλήγμα για τον Ερντογάν: Ο νεοσουλτάνος «έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά», απειλείται η παντοδυναμία του

FILE PHOTO: epa11251505 Istanbul mayor and candidate Ekrem Imamoglu of the main opposition Republican People’s Party (CHP) speaks during his election campaign rally in Istanbul, Turkey, 30 March 2024. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σήμερα Κυριακή, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι τοπικές -θα εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες- έχουν τεράστια σημασία και θα μπορούσαν να «κοντύνουν» τον ισλαμιστή πρόεδρο της κατοχικής Τουρκίας.

Σε αυτές τις εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να απωλέσει το δήμο της Κωνσταντινούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφερε το σύνολο των δυνάμεων του κράτους και του κόμματος του για να ηττηθεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας ήρεμος όπως φαίνεται πολιτικός και καθόλου εθνικιστής. Τουλάχιστον αυτό δείχνει…

Αλλά, θα μου πείτε και ο Ερντογάν ήταν …«γλυκός» απέναντι στην Ελλάδα και συγκαταβατικός για την Κύπρο όταν πρωτοεκλέχθηκε. Μετά έδειξε τον πραγματικό εαυτό του, και αφού στο μεταξύ έπεισε τη Δύση και τους γνωστούς ανόητους δικούς μας ότι θα ήταν «ο ηγέτης της λύσης» του Κυπριακού. Για να φτάσουμε στην αποκρουστική διχοτομική του πρόταση των «δύο κρατών».

Εάν, λοιπόν, συμβεί αυτό, που οι εκλογικοί παρατηρητές θεωρούν πολύ πιθανό, δηλαδή να ξαναχάσει ο εκλεκτός του Ερντογάν τις δημαρχιακές εκλογές της Πόλης, η ήττα θα είναι σκληρή για το σημερινό πρόεδρο, που μετά την περυσινή νίκη του έχει σαρώσει το πολιτικό σκηνικό. Οι αντίπαλοι του, μετά τις εκλογές, ουσιαστικά εξαφανίστηκαν. Και μόνο ο Ιμάμογλου με μερικούς δημάρχους, κρατούν την αντιπολίτευση ζωντανή.

  • Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν επέστρεψε στη γνωστή και προσφιλή του τακτική των προκλήσεων περισσότερο προς την Κύπρο, αποφεύγοντας ευθεία σύγκρουση με την Ελλάδα, αν και έριξε βολές και προς τα εκεί.

Προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση οι διαπιστώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Δένδια στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, καθώς εντόπισε περαιτέρω σκλήρυνση του τουρκικού αναθεωρισμού, αν και οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις έχουν σταματήσει τους τελευταίους 13 μήνες. Πρέπει να δώσουμε σημασία στην ανάλυση του Έλληνα υπουργού, που διετέλεσε επικεφαλής και της ελληνικής διπλωματίας. Είπε και εξήγησε:

«Όσον αφορά τη συμπεριφορά επί του πεδίου η Τουρκία πράγματι δεν κάνει κάτι αυτό το  διάστημα ή συμβαίνουν ελάχιστα τα οποία συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας των εδαφικών μας δικαιωμάτων.

Ως προς όμως την ρητορική και κυρίως ως προς τον τρόπο που αναλύει τα δικαιώματα της έστω και αν δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμο υπάρχει μια σκλήρυνση δεν υπάρχει μια υποχώρηση και όταν λέω  υποχώρηση δεν το λέω αρνητικά. Μια υιοθέτηση του διεθνούς δικαίου ή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Αντίθετα υπάρχει μια διατύπωση πιο προχωρημένων προχωρημένων αναθεωρητικών θέσεων οι οποίες στο  τέλος αυτό που η εμπειρία μας έχει διδάξει, είναι ότι καθίστανται και mainstream στην Τουρκία.

Θυμάστε την πρώτη φορά που εγώ είδα την γαλάζια πατρίδα ως ισχυρισμό τηλεφώνησα σε ένα φίλο μου Τούρκο διπλωμάτη στο εξωτερικό και μου είπε «έλα μωρέ μη τα ακούς αυτά, αυτά δε είναι σοβαρά πράγματα τα λένε κάποιοι ακραίοι». Μετά από λίγο καιρό η γαλάζια πατρίδα ήταν κάδρο μπροστά από  το οποίο στεκόταν ο πρόεδρος Ερντογάν».

  • Είναι φανερό πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός μελών της Ελληνικής Ελίτ, ανάμεσα τους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Ερντογάν, γίνονται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Πρόκειται για επανάληψη των πάγιων τουρκικών θέσεων, που -ας μην κάνουμε όνειρα- δεν θα αλλάξουν ποτέ, όσες συμφωνίες και αν κάνουν η Αθήνα και η Άγκυρα. Ομιλώντας θεωρητικά, ακόμα και αν βρεθεί ένας Έλληνας πολιτικός που θα αποδεχθεί τις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτι άλλο θα ζητήσουν οι ηγέτες της. Αλλά, προεξοφλώ, ότι ο πολιτικός που θα το πράξει, δεν έχει γεννηθεί ακόμα.

  • Επιστρέφοντας στις τουρκικές εκλογές, συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι η απώλεια της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσει καταλυτικό πλήγμα για τον Ερντογάν. Και έχει σημασία και το ποσοστό της διαφοράς εάν ηττηθεί ο δικός του υποψήφιος, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Μουράτ Κουρούμ.

Φυσικά, ο Ερντογάν θα παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο των 700 εκατομμυρίων ευρώ για άλλα 3-4 χρόνια. Αλλά, μία ήττα από τον Ιμάμογλου, θα του αφήσει τραύματα.

Η τουρκική Προεδρία έχει διαρρεύσει σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι στις 9 Μαϊου ο Ερντογάν θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου, σε μία πολυπόθητη για τον ίδιο επίσκεψη.

Μέρες πριν, στις 24 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να αναγνωρίσει ξανά την Αρμενική Γενοκτονία, εκτός εάν φέτος το αποφύγει. Αμφιβάλλω, όμως, διότι έχει μεγάλη ανάγκη τις ψήφους των Αρμενίων, που είναι πολλοί.

Με δεδομένη την αναγνώριση αυτή, ο Ερντογάν θα αποδεχθεί την πρόσκληση ή θα θυμώσει και θα στυλώσει τα πόδια του; Είναι ένα καλό ερώτημα, έχοντας και ως δεδομένο ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ακόμα καμία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Σημείωνα την περασμένη Κυριακή ότι η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου θα επιβεβαιώσει όσους από εμάς νοιαζόμαστε για την καταπολέμηση της διαφθοράς του πολιτικού, του οικονομικού και του τραπεζικού συστήματος στο νησί.

Η συμφωνία με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες που θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στις κυπριακές αρχές είναι μία εξέλιξη που πρέπει να έχει ικανοποιήσει τους πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Πρέπει να φοβούνται μόνο όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Στο νησί είναι πολύ εύκολο να πληροφορηθεί κανείς πως συνέλλεξαν εξωφρενικά ποσά οι νεόπλουτοι.

Αν, λοιπόν, μία κυβέρνηση θέλει πραγματικά, μπορεί να κόψει το κεφάλι της διαφθοράς. Άκουγα τις προάλλες για ένα γνωστό και μη εξαιρετέο άνδρα της κυπριακής πολιτικής σκηνής ότι διαθέτει έπαυλη-κολοσσό, σε μία έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Με τα συγχαρητήρια μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλνω και την ευχή να μην δειλιάσει. Όσοι θα επηρεαστούν θα επιχειρήσουν να τον καταστρέψουν. Άλλωστε, η αποδόμηση ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Είναι κάποιοι ανόητοι που τεστάρουν τα νερά της Λευκωσίας, στην κυβέρνηση και την εκκλησία, για να προσκληθεί στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Είναι ο γνωστός Ελπιδοφόρος που «ευλόγησε» τα διπλωματικά όπλα του Ερντογάν λαμβάνοντας μέρος στην τελετή εγκαινίων του «Σπιτιού της Τουρκίας», μαζί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Είναι ο ίδιος που θεώρησε τους Ελληνοκύπριους υπεύθυνους για την καταστροφή της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία, την οποία εκτέλεσαν οι μπράβοι του τουρκικού κράτους.

Τις προάλλες, στο κυβερνείο της Νέας Υόρκης μιλούσε για την τουρκική εισβολή, αλλά δεν είπε ποία χώρα διέπραξε το αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον της Κύπρου… Ας δούμε, λοιπόν, ποιος θα κάνει την γκάφα: Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ότι δεν παίζει καθαρά ο Κόλιν Στιούαρτ, ο άνθρωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είναι γνωστό σε όλους. Μήπως ο Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να κάνει μία κίνηση για να τον βάλει στη θέση του, διότι όπως πάει θα πείσει την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ για τις απαράδεκτες θέσεις του.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν πάει στην Ουάσιγκτον; Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει την επίσκεψη του Ερντογάν αλλά οι Τούρκοι επιμένουν: Στο Όβαλ Όφις στις 9 Μαΐου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: